Goereese Toren - Uitkijktorens.nl

Goereese Toren

Terug Goedereede · Zuid-Holland
Beklim deze eeuwenoude toren in het pittoreske stadje Goedereede en ontdek niet alleen de verrassende functies die de toren heeft (gehad), maar ook het imposante uitzicht.
1512
40 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1512
40 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim deze eeuwenoude toren in het pittoreske stadje Goedereede en ontdek niet alleen de verrassende functies die de toren heeft (gehad), maar ook het imposante uitzicht.

De Goereese Toren was eeuwen geleden onderdeel van een imposante kerk.

Foto's van de Goereese Toren

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

De Goereese Toren was eeuwen geleden onderdeel van een imposante kerk.

Kerkpad 9 · 3252 AW Goedereede

Bewonder het ontwerp

Omringd door grasvelden en tegenover de Hervormde Kerk staat een eeuwenoude toren, de bijna 40 meter hoge Goereese Toren. Deze vierkante toren heeft wel wat weg van een kerktoren. En dat klopt ook, want de Goereese Toren was bij ingebruikname in 1552 een kerktoren, later een vuurtoren en tegenwoordig een museum naast uitkijktoren. De Goereese Toren is gemaakt van baksteen. Nieuwsgierig naar het adembenemende uitzicht? Beklim dan de 217 treden tellende wenteltrap. Let op: de stenen trap is smal. Gelukkig kan er op elke verdieping een rustmoment ingelast worden en valt er heel wat te ontdekken in het Torenmuseum. Eenmaal boven heb je vanaf het platte dak van de kerktoren de mooiste vergezichten en kijk je uit op het charmante stadje Goedereede en de landelijke omgeving. Bij helder weer zie je zelfs de Noordzee, het Grevelingenmeer en het Haringvliet.

Goereese Toren in Goedereede

Check de leukste feitjes

Een toren vol ontdekkingen

De immense toren is niet alleen te beklimmen, maar er valt onderweg ook van alles te ontdekken. In de toren huisvest namelijk ook het Torenmuseum. Ontdek archeologische vondsten op de begane grond, bezoek de vuurtorenexpositie op de eerste verdieping waar de geschiedenis van vuurtorens en die van het voormalige eiland Goeree in het bijzonder wordt verteld. Kijk wat zich achter de rode deur bevindt en, last but not least, ontdek het carillon op de derde verdieping. Loop tussen de klokken door, wat een beleving! Elk kwartier luiden de klokken, dus zorg dat je dan je oren dicht houdt. Nieuwsgierig? Ga dan naar de website van het Torenmuseum.

Vuurtoren

Heb je de rode boeilantaarn op het dak al gespot? Deze lantaarn doet het niet echt, maar is een herinnering aan het vuurtorenverleden van deze toren. Van 1912 tot 1924 heeft een soortgelijke boeilantaarn op deze toren gestaan.

Over de geschiedenis van de Goereese Toren

De Goereese Toren kent een geschiedenis die eeuwen teruggaat. In de 15de eeuw was Goedereede een welvarend stadje waar men in 1453 startte met de bouw van een imposante kerk. Wat later, in 1467, begon men met de aanleg van de kerktoren. Aanvankelijk waren de kerk en de toren met elkaar verbonden. De scheepvaart verplaatste zich echter naar andere havensteden, waardoor de kerkelijke inkomsten in Goedereede steeds minder werden en er daardoor ook minder overbleef voor het onderhoud van de kerk.

Ook de hoge spits die men voor de toren in gedachten had, is door geldgebrek niet meer gerealiseerd. Na jarenlange verval besloot men begin 17de eeuw het grootste deel van de kerk te slopen. Twee jaar later werd de huidige, kleinere kerk gebouwd. De kerktoren kwam daardoor los van de kerk te staan. De Goereese Toren kreeg vervolgens de functie van vuurtoren. Eerst met open vuur op het platte dak, later met een lantaarn die met slecht weer onvoldoende zichtbaar was. In 1833 is daardoor de lantaarn vervangen door een koperen exemplaar. Vandaag de dag is de toren geen baken voor schepen meer. Door inpolderingen is de toren te ver van zee komen te staan, maar het museum dat in de Goereese Toren is gevestigd, vertelt nog wel het verhaal over de vuurtoren. Meer weten over dit stukje Nederlandse historie? Check dan het Torenmuseum.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Burgh-Haamstede de Plompe Toren, in Sint Philipsland uitkijktoren Slikken van de Heen en in Bergschenhoek uitkijktoren Hoge Bergse Bos. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is beperkt open: van april tot en met oktober kan deze immense toren elke donderdag en zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur beklommen worden. In de zomermaanden juli en augustus is de toren al vanaf 11.00 uur geopend. Kijk op Torenmuseum voor de actuele openingstijden.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren en museum bedraagt € 3,- per persoon. Kinderen betalen € 1,50.

Parkeren

De Goereese Toren staat in het dorp Goedereede, tegenover de Hervormde Kerk. Er is volop parkeergelegenheid aan de rand van het dorp, niet ver van de toren. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats in Goedereede. Vanaf de parkeerplaats wandel je via de Doelweg en sla je rechts af. Via de Varkensmarkt die overgaat in de Molenstraat ben je binnen enkele minuten bij de Goereese Toren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Goereese Toren

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Goereese Toren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.