De Plompe Toren - Uitkijktorens.nl

De Plompe Toren

Terug Burgh-Haamstede · Zeeland
Beklim deze 15de eeuw oude toren, gelegen in het natste en grootste Nationaal Park van Nederland, en ontdek het verhaal van de verdronken dorpen.
1468
23 m
gratis
niet rolstoeltoegankelijk
check de openingstijden
1468
23 m
gratis
niet rolstoeltoegankelijk
check de openingstijden
Beklim deze 15de eeuw oude toren, gelegen in het natste en grootste Nationaal Park van Nederland, en ontdek het verhaal van de verdronken dorpen.

Ontdek ook het infocentrum van Natuurmonumenten en een prachtige expositie over de streek in de oude toren.

Foto's van de De Plompe Toren

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Ontdek ook het infocentrum van Natuurmonumenten en een prachtige expositie over de streek in de oude toren.

Koudekerkseweg 12 · 4328 NP Burgh-Haamstede

Bewonder het ontwerp

De ontwerper van deze oude kerktoren is helaas niet bekend, maar de bouwer ervan gelukkig wel. Deze uit baksteen opgetrokken toren werd in 1468 gebouwd door Lodewijk van Gruuthuse, een telg uit het invloedrijke geslacht van Gruuthuse in de stad Brugge. Op deze plaats bouwde de vooraanstaande man een nieuwe kerk, omdat de oude in verval raakte. De Plompe Toren is het enige wat nog resteert en heeft tegenwoordig de functie van uitkijktoren. De 23 meter hoge toren staat nog net binnen de dijk van de Oosterschelde, in het dijkprofiel. Vanaf de top van de voormalige kerktoren, die te bereiken is via een stenen spiltrap, is het genieten van het typisch Zeeuwse uitzicht.

Check de leukste feitjes

Informatiecentrum

De Plompe Toren is niet alleen een uitkijktoren met prachtige vergezichten. De toren zelf herbergt ook een informatiecentrum en een mooie expositie over de geschiedenis en de natuur van de streek, ingericht door Natuurmonumenten die eigenaar is van deze bijzondere toren. Meer info? Ga naar Natuurmonumenten.

Rijksmonument

Deze oude toren uit de 15de eeuw is naast uitzichttoren en informatiecentrum ook een Rijksmonument, waardoor je ook in de toekomst kunt blijven genieten van de mooiste vergezichten.

Over de geschiedenis van De Plompe Toren

Bij deze oude kerktoren past een wel heel bijzonder verhaal! De Plompe Toren is namelijk het enige bouwwerk dat ons herinnert aan Koudekerke, een dorp dat samen met dertien andere dorpen een paar honderd jaar geleden door de zee is ‘verzwolgen’. Destijds lag de zeedijk een aantal kilometer verderop in de Oosterschelde, maar woeste stormen teisterden de kust van Schouwen. Hierdoor sloegen dijken weg en werden ze zwakker, waardoor ze later alsnog bezweken. Beschermde binnendijkse dorpen, waaronder Koudekerke, werden hierdoor buitendijkse dorpen, overgeleverd aan de Oosterschelde. Bouwmateriaal was schaars, dus huizen en kerken werden afgebroken voordat de zeearm ze nam. Uiteindelijk slokte de Oosterschelde dit deel van Schouwen helemaal op. Alleen de Plompe Toren bleef staan, als baken voor de haven van Zierikzee. Meer weten over dit bijzonder stukje historie? Ga dan naar Natuurmonumenten.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Burgh-Haamstede uitkijktoren Slapershil, op Walcheren in Westkapelle Vuurtoren Noorderhoofd, op Goeree-Overflakkee de Goereese Toren en in Sint Philipsland uitkijktoren Slikken van de Heen. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde is het grootste en natste natuurpark van Nederland, waar je verrassend genoeg heel goed kunt wandelen. Tot in de middeleeuwen was de Oosterschelde een vrij kleine rivierarm, maar in de loop der eeuwen groeide die door inpolderingen en de aanleg van dijken uit tot een flinke zeearm. Door de aanleg van de Deltawerken in 1986 veranderde de Oosterschelde in een ondiepe zeetak en tegelijkertijd een afwisselend natuurgebied met eb en vloed en zoet en zout water. Wist je dat bijna een derde van de Oosterschelde bij eb droogvalt?  Door de dynamiek in dit gebied zijn hier ontzettend veel soorten vogels, dieren en planten te vinden. Veel vogels komen hier om te broeden en allerlei vissoorten laten hier hun jongen geboren worden. Misschien spot je bij een bezoek aan dit prachtige natuurgebied wel een zeehond of bruinvis, want ook die hebben hun plekje hier gevonden. Wil je het natuurgebied beleven? Onderneem dan vooral ook een van de belevingsactiviteiten die worden georganiseerd.

Meer weten

Koudekerksche Inlaag

Vanuit De Plompe Toren kun je naast de Oosterschelde ook prachtig landinwaarts uitkijken, op de Koudekerksche Inlaag. Aan de zuidkant van Schouwen heb je vanaf de toren goed zicht op de inlagen en karrenvelden. Dit zijn lager gelegen graslanden die gedeeltelijk onder water staan, ontstaan door (klei)afgravingen om de dijk te versterken. Het zeewater kwelt onder de zeedijk door, waardoor in dit gebied allerlei planten groeien die van zoutwater houden. Het is het een voedselrijk en dus aantrekkelijk gebied voor veel trekvogels om even te rusten. Tip: kom de toren in het najaar bezoeken. Dan kleuren de inlagen helemaal rood door de aanwezige zeekraal. Een prachtig gezicht!

Meer weten

De Schelphoek

Wist je dat dit prachtig stukje krekengebied is ontstaan uit de dijkdoorbraak tijdens de watersnood van 1953? Het gat in de dijk leek hier mee te vallen, maar een half jaar na de ramp bleek toch een behoorlijk gebied onder water te staan van wel 38 meter diep. Om het water is vervolgens een ringdijk aangelegd, omsloten met caissons; stalen funderingen. Bij uitzichtpunt De Schelphoek steek zo’n caisson nog boven de dijk uit.

Meer weten

Parkeerplaats De Plompe Toren

Er is voldoende parkeergelegenheid naast uitkijktoren De Plompe Toren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Van 09.00 tot 18.00 uur kan deze oude toren beklommen worden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

De Plompe Toren is heel goed bereikbaar; er is ruim voldoende parkeergelegenheid direct naast de toren. Navigeer hiervoor naar Koudekerkseweg 12 in Burgh-Haamstede.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs De Plompe Toren

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij De Plompe Toren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.