Bewonder het ontwerp
De ontwerper van deze oude kerktoren is helaas niet bekend, maar de bouwer ervan gelukkig wel. Deze uit baksteen opgetrokken toren werd in 1468 gebouwd door Lodewijk van Gruuthuse, een telg uit het invloedrijke geslacht van Gruuthuse in de stad Brugge. Op deze plaats bouwde de vooraanstaande man een nieuwe kerk, omdat de oude in verval raakte. De Plompe Toren is het enige wat nog resteert en heeft tegenwoordig de functie van uitkijktoren. De 23 meter hoge toren staat nog net binnen de dijk van de Oosterschelde, in het dijkprofiel. Vanaf de top van de voormalige kerktoren, die te bereiken is via een stenen spiltrap, is het genieten van het typisch Zeeuwse uitzicht.
Check de leukste feitjes
Informatiecentrum
De Plompe Toren is niet alleen een uitkijktoren met prachtige vergezichten. De toren zelf herbergt ook een informatiecentrum en een mooie expositie over de geschiedenis en de natuur van de streek, ingericht door Natuurmonumenten die eigenaar is van deze bijzondere toren. Meer info? Ga naar Natuurmonumenten.
Rijksmonument
Deze oude toren uit de 15de eeuw is naast uitzichttoren en informatiecentrum ook een Rijksmonument, waardoor je ook in de toekomst kunt blijven genieten van de mooiste vergezichten.
Over de geschiedenis van De Plompe Toren
Bij deze oude kerktoren past een wel heel bijzonder verhaal! De Plompe Toren is namelijk het enige bouwwerk dat ons herinnert aan Koudekerke, een dorp dat samen met dertien andere dorpen een paar honderd jaar geleden door de zee is ‘verzwolgen’. Destijds lag de zeedijk een aantal kilometer verderop in de Oosterschelde, maar woeste stormen teisterden de kust van Schouwen. Hierdoor sloegen dijken weg en werden ze zwakker, waardoor ze later alsnog bezweken. Beschermde binnendijkse dorpen, waaronder Koudekerke, werden hierdoor buitendijkse dorpen, overgeleverd aan de Oosterschelde. Bouwmateriaal was schaars, dus huizen en kerken werden afgebroken voordat de zeearm ze nam. Uiteindelijk slokte de Oosterschelde dit deel van Schouwen helemaal op. Alleen de Plompe Toren bleef staan, als baken voor de haven van Zierikzee. Meer weten over dit bijzonder stukje historie? Ga dan naar Natuurmonumenten.
Ontdek andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Burgh-Haamstede uitkijktoren Slapershil, op Walcheren in Westkapelle Vuurtoren Noorderhoofd, op Goeree-Overflakkee de Goereese Toren en in Sint Philipsland uitkijktoren Slikken van de Heen. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.