Fietsen in en om Slot Haamstede

Download route
Waar ben ik?
54 km

Koudekerksche Inlaag

Vanuit De Plompe Toren kun je naast de Oosterschelde ook prachtig landinwaarts uitkijken, op de Koudekerksche Inlaag. Aan de zuidkant van Schouwen heb je vanaf de toren goed zicht op de inlagen en karrenvelden. Dit zijn lager gelegen graslanden die gedeeltelijk onder water staan, ontstaan door (klei)afgravingen om de dijk te versterken. Het zeewater kwelt onder de zeedijk door, waardoor in dit gebied allerlei planten groeien die van zoutwater houden. Het is het een voedselrijk en dus aantrekkelijk gebied voor veel trekvogels om even te rusten. Tip: kom de toren in het najaar bezoeken. Dan kleuren de inlagen helemaal rood door de aanwezige zeekraal. Een prachtig gezicht!

Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde is het grootste en natste natuurpark van Nederland, waar je verrassend genoeg heel goed kunt wandelen. Tot in de middeleeuwen was de Oosterschelde een vrij kleine rivierarm, maar in de loop der eeuwen groeide die door inpolderingen en de aanleg van dijken uit tot een flinke zeearm. Door de aanleg van de Deltawerken in 1986 veranderde de Oosterschelde in een ondiepe zeetak en tegelijkertijd een afwisselend natuurgebied met eb en vloed en zoet en zout water. Wist je dat bijna een derde van de Oosterschelde bij eb droogvalt?  Door de dynamiek in dit gebied zijn hier ontzettend veel soorten vogels, dieren en planten te vinden. Veel vogels komen hier om te broeden en allerlei vissoorten laten hier hun jongen geboren worden. Misschien spot je bij een bezoek aan dit prachtige natuurgebied wel een zeehond of bruinvis, want ook die hebben hun plekje hier gevonden. Wil je het natuurgebied beleven? Onderneem dan vooral ook een van de belevingsactiviteiten die worden georganiseerd.

De Schelphoek

Wist je dat dit prachtig stukje krekengebied is ontstaan uit de dijkdoorbraak tijdens de watersnood van 1953? Het gat in de dijk leek hier mee te vallen, maar een half jaar na de ramp bleek toch een behoorlijk gebied onder water te staan van wel 38 meter diep. Om het water is vervolgens een ringdijk aangelegd, omsloten met caissons; stalen funderingen. Bij uitzichtpunt De Schelphoek steek zo’n caisson nog boven de dijk uit.

Parkeerplaats De Plompe Toren

Er is voldoende parkeergelegenheid naast uitkijktoren De Plompe Toren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

ParkerenDe Plompe Toren is heel goed bereikbaar; er is ruim voldoende parkeergelegenheid direct naast de toren. Navigeer hiervoor naar Koudekerkseweg 12 in Burgh-Haamstede.
StartpuntVanaf de parkeerplaats fiets je in westelijke richting naar knooppunt 71
Afstand54 km
KnooppuntenRichting 71 – 72 – 73 – 74 – 75 – 77 – 83 – 82 – 88 – 87 – 96 – 93 – 69 – 05 – 07 – 08 – 90 – 89 – 81 – richting 71
Duinen bij Haamstede

tip

Koudekerksche Inlaag

Vanuit De Plompe Toren kun je naast de Oosterschelde ook prachtig landinwaarts uitkijken, op de Koudekerksche Inlaag. Aan de zuidkant van Schouwen heb je vanaf de toren goed zicht op de inlagen en karrenvelden. Dit zijn lager gelegen graslanden die gedeeltelijk onder water staan, ontstaan door (klei)afgravingen om de dijk te versterken. Het zeewater kwelt onder de zeedijk door, waardoor in dit gebied allerlei planten groeien die van zoutwater houden. Het is het een voedselrijk en dus aantrekkelijk gebied voor veel trekvogels om even te...

Meer weten

Zien en doen bij Fietsen in en om Slot Haamstede

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.