Rondje Goedereede

Download route
Waar ben ik?
55 km

Goedereede

Goedereede is een prachtig oud stadje waar je nog echt de sfeer van vroeger proeft. Het lijkt wel alsof de tijd hier stil heeft gestaan. Wandel door de smalle, pittoreske straatjes en ontdek de eeuwenoude huisjes en andere gebouwen die dit stadje rijk is. Wist je trouwens dat de Pieterstraat de mooiste en het meest gefotografeerde straatje van Goeree-Overflakkee is? Wandel daar dus vooral even doorheen. Na een heerlijke stadswandeling en de klim op de Goereese Toren wil je natuurlijk ook even uitrusten onder het genot van een hapje of drankje. Bij de haven vind je een aantal leuke cafés en restaurants.

Spuisluis Goedereede

Ontdek de spuisluis bij de oude haven van Goedereede. De spuisluis werd in 1593 aangelegd en bestond uit een toldeur en punt- of vloeddeuren. Bij hoog water werd de spuikom gevuld. Daarna werd bij eb de toldeur geopend, zodat het water naar buiten stroomde en het aangeslibde zand uit de haven wegspoelde. De spuisluis is met de jaren steeds vernieuwd, maar wordt vandaag de dag niet meer gebruikt.  

Schuilkerk Ouddorp

Tegenwoordig schuilt achter dit rijksmonument een modezaak, maar vroeger was het een Schuilkerk of Vermaning: een kerkgebouw van de doopsgezinden die in de 16de en 17de eeuw hun godsdienst niet zichtbaar mochten uitoefenen. Naast het gebouw uit 1598 is een poort, het Nicodemuspoortje, die toegang gaf tot de Schuilkerk. De Schuilkerk is nog lang door de doopsgezinden als kerk in gebruik geweest. Pas in 1992 vertrokken zij naar een nieuw en groter kerkgebouw.

Molen De Hoop Ouddorp

De tweede molen in Ouddorp is Molen De Hoop, een van de weinige windmolens in Nederland die nog in particulier bezit is. De voorloper van deze molen werd rond 1600 gebouwd. In 1844 besloot de familie Voogd de molen af te breken en een ronde, stenen stellingmolen te bouwen met drie koppel maalstenen in plaats van één.

Uitkijkpunt Volgerland

Vlak bij de vuurtoren van Ouddorp ligt een prachtig natuurgebied, Volgerland. Vroeger lag hier landbouwgrond, maar vandaag de dag ontdek je bijzondere plantensoorten en vogels. Bij het uitkijkpunt Volgerland aan de kreek heb je vooral kans om bijzondere vogels te ontdekken. De rietgors, kleine karekiet, dodaars en eenden hebben hier allemaal een plekje. En tijdens de vogeltrek kun je lepelaars, vissende sterns en allerlei steltlopers zien. Een prachtig gezicht.  

Vogelobservatorium ‘Tij’ Haringvliet

Aan de rand van Haringvliet, vroeger een zeearm van de Noordzee, ligt een wel heel bijzonder uitkijkpunt, vogelobservatorium Tij. Het 8 meter hoge observatorium heeft namelijk de vorm van een ei van de grote stern, maar dan veel groter. Vanaf de top van dit reuzenei heb je 360 graden uitzicht over een kolonie van grote sterns, het Haringvliet en de Haringvlietsluizen. Trek je laarzen aan als je Tij gaat bezoeken en controleer of het vanwege de waterstanden bereikbaar is. Bij hoog water is het wandelpad naar Tij namelijk niet begaanbaar.

Korenmolen De Zwaan

Ontdek in het nabijgelegen Ouddorp een tweetal molens, waaronder Korenmolen De Zwaan. De molen wordt ook wel Loddersmolen genoemd, naar de familie Lodder die tot 1905 eigenaar van deze molen was. Korenmolen De Zwaan is een stellingmolen uit 1846 en maalde tot 1975 op windkracht. Wil je de molen van binnen bekijken? Dat kan! In de molen zit nu een Klompenmuseum.

Grevelingenmeer

Op de grens van Zeeland en Zuid-Holland ontdek je het grootste zoutwatermeer van West-Europa, het Grevelingenmeer. Vroeger was de Grevelingen een zeearm van de Noordzee. Met de aanleg van de Brouwersdam in 1971 werd die verbinding afgesloten. Vandaag de dag is er van alles te zien en te doen rondom het Grevelingenmeer. Ontdek grazende wilde paarden op zandplaat Dwars in de Weg, bewonder de vuurtoren van Ouddorp of bezoek het haventje van Bommenede.   

Parkeerplaats Goedereede

Er is volop parkeergelegenheid aan de rand van Goedereede. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

ParkerenEr is volop parkeergelegenheid aan de rand van Goedereede, niet ver van de Goereese Toren. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats in Goedereede.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats terug naar de Doelweg en vervolgens in westelijke richting naar knooppunt 67.
Afstand55 km
KnooppuntenRichting 67 – 56 – 55 – 54 – 69 – 51 – 52 – 58 – 59 – 41 – 71 – 42 – 72 – 43 – 73 – 65 – 64 – 62 – 61 – richting 67
Duinen Ouddorp

tip

Goedereede

Goedereede is een prachtig oud stadje waar je nog echt de sfeer van vroeger proeft. Het lijkt wel alsof de tijd hier stil heeft gestaan. Wandel door de smalle, pittoreske straatjes en ontdek de eeuwenoude huisjes en andere gebouwen die dit stadje rijk is. Wist je trouwens dat de Pieterstraat de mooiste en het meest gefotografeerde straatje van Goeree-Overflakkee is? Wandel daar dus vooral even doorheen. Na een heerlijke stadswandeling en de klim op de Goereese Toren wil je natuurlijk ook even uitrusten onder het...

Meer weten

Zien en doen bij Rondje Goedereede

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.