Fietsen door drie provincies

Download route
Waar ben ik?
60 km

Slikken van de Heen

Slikken van de Heen is nog echt een ruig natuurgebied waar je heerlijk kunt struinen en veel vogels ziet rondvliegen. Je kunt er zelfs een kudde konikpaarden, wisenten of rode geuzen spotten die vrij in de natuur rondlopen. Dit natuurgebied bestaat uit voormalige zandplaten, slikken en schoren, die je vanuit de uitkijktoren goed kunt zien. Vroeger was dit namelijk een zoutwatergebied, maar door de afsluiting van de Philipsdam is dit gebied drooggevallen en ontzilt, waardoor ruimte is ontstaan voor een meer ruig landschap met planten als duinriet en adelaarsvaren. Grazers, zoals konikpaarden en hooglanders, zorgen er vervolgens voor dat het verwilderde gebied open blijft, waardoor er ruimte ontstaat voor andere planten- en dierensoorten. En dat is heel goed gelukt, want sinds de komst van deze grazers groeit en bloeit de natuur hier als nooit tevoren en spot je hier regelmatig prachtige vogels zoals de slechtvalk en de zeearend. Ook wild, zoals vossen en reeën kun je in dit gebied tegen komen. Op en top natuurbeleving!

Krammer

In het Slikken van het Heen vind je de uitlopers van de Krammer, een water ten noorden van het natuurgebied. De Krammer maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Oosterschelde, het natste en grootste natuurgebied van Nederland.

Het Rammegors

Ook natuurgebied het Rammegors veranderde door de afsluiting van de Oosterschelde van een zoutwatergebied met zilte schorsen naar een ingedijkt, groen natuurgebied waar volop paarden en runderen grazen en weidevogels vliegen. Toch hebben ze in 2010 besloten een deel van de slikken en schorsen in dit gebied weer terug te geven aan de Oosterschelde, zodat kustvogels voldoende voedsel kunnen vinden.

Molen De Hoop

Wie een bezoek brengt aan Sint Philipsland, een typisch Zeeuws dorpje nabij Slikken van het Heen, moet vooral een bezoek aan De Hoop niet vergeten, de kleinste echte molen van Zeeland. Deze achtkantige korenmolen werd in 1724 gebouwd en is tot 1969 in bedrijf gebleven. In de loop der jaren zijn er verschillende herstelbeurten uitgevoerd, waaronder, heel bijzonder, het in zijn geheel verhogen van de molen waardoor die weer op de dijk staat. Let op: de molen is alleen op afspraak te bezoeken.

Natuurpoort Benedensas

Natuurpoort Benedensas maakt onderdeel uit van Natuurpoorten Brabant. De natuurpoort is hét startpunt voor een heerlijke wandeling of fietstocht door het waterrijke rand van de Brabantse Wal. Ontdek het horecapunt bij de natuurpoort, ga kano- of sloepvaren of struin over paden door de Dintelse Gorzen, een vogelparadijs.

Fort Sabina

Bezoek het grootste en een van de meest intacte forten van Brabant, Fort Sabina in Willemstad. Het fort is gebouwd in 1811 in opdracht van Napoleon als kustverdedigingswerk. Klim op het fort, bekijk de kazematten of laat je rondleiden door een gids om vervolgens een heerlijk hapje te eten bij de brasserie.

Vogelkijkscherm Slikken van de Heen

De vogelliefhebber kan in dit gebied zijn hart ophalen. In dit natuurgebied komen namelijk veel broedvogels van bijzondere soorten voor, zoals het paapje, de ransuil en de bruine kiekendief. Gelukkig is er daarom in Slikken van het Heen ook een vogelkijkscherm te vinden. Wie weet kom je van achter de vogelkijkwand ook de zeearend tegen en spot je in de winter de slechtvalk.

Oude-Tonge

Dit dorp op het eiland Goeree-Overflakkee heeft zwaar geleden onder de watersnoodramp van 1953. Bijna 10% van de bevolking kwamen hierbij om. Ontdek dit pittoreske dorpje; de verschillende kerken en molen de Korenbloem.

Parkeerplaats Slikken van de Heen

Aan de rand van natuurgebied Slikken van de Heen zijn enkele parkeerplaats. Je steekt hier de dijk over en kan direct starten met wandelen.

Download route

Wat een afwisselende fietstocht! De fietsroute zegt het al: deze rit voert je door wel drie provincies, namelijk Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Water, oude stadjes, weidse uitzichten, prachtige natuur. Dat is wat je ziet tijdens de route Fietsen door drie provincies.

ParkerenParkeren is mogelijk op de hoek van de Philipsdam en Campweg. Navigeer direct naar de parkeerplaats.
StartpuntVanaf de parkeerplaats fiets je in zuidelijke richting naar knooppunt 99. Wil je naar de uitkijktoren? Wandel dan vanaf de parkeerplaats de dijk over, het natuurgebied in. Vanaf hier is het zo’n 15-20 minuten wandelen naar de uitkijktoren.
Afstand60 km
KnooppuntenRichting 99 – 47 – 46 – 80 – 72 – 71 – 24 – 62 – 60 – 93 – 92 – 91 – 90 – richting 99
Natuurpoort Benedensas – Steenbergen

Fietsen door Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland

Tijdens de fietsroute Fietsen door drie provincies start je in Zeeland. Niet ver van het startpunt staat uitkijktoren Slikken van de Heen. Wil je deze uitzichttoren beklimmen? Dat kan alleen wandelend, want de toren is alleen op die manier te bereiken. Het is beslist de moeite waard, want het natuurgebied Slikken van de Heen is een ruig natuurgebied waar je heerlijk kunt struinen. Ook kun je er onder andere konikpaarden spotten. Daarna stap je lekker op de fiets, klaar voor een mooi rondje. De route voert langs Sint Philipsland en natuurgebied Rammegors af.

Je steekt de Schelde-Rijnkanaal over, waardoor je je in de tweede provincie bevindt; Noord-Brabant. Vervolgens fiets je door het weidse Brabantse platteland. Stap onderweg vooral even af bij Natuurpoort Benedensas, want aan de rand van het water, onder het genot van een hapje of drankje, is het heerlijk toeven. Vervolgens voert de fietsroute verder door het Brabantse landschap, via Dinteloord richting Fort Sabina. Tip: breng het bezoek aan dit oud kustverdedigingswerk, want het is het grootste en meest intacte fort van Brabant.

Daarna steek je de Volkerak over, waardoor je op Goeree-Overflakkee bent. Dit eiland ligt in de derde provincie, Zuid-Holland. Via een prachtige route langs de Volkeraf kom je uit in Oude-Tonge. Stap hier beslist even af, want het pittoreske dorpje kent verschillende kerken en een molen. Vervolgens fiets je via de dijk en de Krammersluizen weer terug naar Zeeland. Bij de Krammersluizen ontdek je een tweede uitkijktoren, namelijk de Krammer uitzichttoren. Ten slotte fiets je weer terug naar het startpunt bij natuurgebied Slikken van de Heen. Kortom, veel afwisseling tijdens dit rondje fietsen door Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland!  

Fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren Slikken van de Heen

Kun je geen genoeg krijgen van deze provincies? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de fietsroute Door de Brabantse Wal die langs uitkijktoren Pompejus voert. Of, net wat verder weg op het eiland Goeree-Overflakkee, de fietsroute Rondje Goedereede met de eeuwenoude uitkijktoren Goereese Toren.

Zien en doen bij Fietsen door drie provincies

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.