Door de Brabantse Wal

Download route
Waar ben ik?
55 km

Fort de Roovere met Mozesbrug

Vanuit de geschiedenis is Fort de Roovere een van de grootste forten van de West-Brabantse Waterlinie. Nadat het Fort in 2010 is opgeknapt, heeft het zich ontwikkeld tot hét Waterliniecentrum. Ontdek naast uitkijktoren Pompejus de Mozesbrug, een ‘loopgraaf door het water’. De rand van de brug ligt op gelijke hoogte met het water, waardoor het lijkt alsof je door het water loopt, net als Mozes door de Rode Zee deed. Vanaf een afstandje zie je de brug dan ook niet liggen, maar als je dichterbij komt, opent het fort zich door deze smalle sleuf. Een ware belevenis!

De Brabantse Wal

We steken maar meteen van wal: De Brabantse Wal is een bijzonder Natura 2000-gebied met een opvallende verhoging in het landschap, een zandplateau, dat uniek is vanwege de steilrand van deze wal. Dit natuurgebied is te vinden in het uiterste westen van Noord-Brabant, op de scheiding van de Brabantse zandgronden en het zeekleigebied van de vroegere Schelde. Wat dit prachtig stukje natuur nog meer zo bijzonder maakt, is het diverse landschap: van glooiende natuur met hoogtes tot wel 20 meter boven zeeniveau, de lager gelegen, uitgestrekte polders, de waterrijke gebieden tot de weer hoger gelegen abdijbossen en andere boslandschappen. Wist je trouwens dat De Brabantse Wal in de Tweede Wereldoorlog het strijdtoneel was tijdens de Slag om de Schelde? Hier vonden een van de grootste gevechten in deze omgeving plaats. De gelijknamige film De Slag om de Schelde laat dit goed zien.

Steilrand van De Brabantse Wal

In natuurgebied De Brabantse Wal vind je een unieke steilrand, een abrupt einde van de Brabantse zandgronden met een hoogteverschil van wel 22 meter. De Steilrand zigzagt door het landschap vanaf de grens met België tot aan Steenbergen. De rand is ontstaan door het afschuren van de zandgrond door de Schelde. Een bijzonder aardkundig monument dat je gezien moet hebben!

Wouwse Plantage

Het voormalige  landgoed Wouwse Plantage is vandaag de dag uitgegroeid tot een prachtig natuurgebied. Ontdek de verschillende bossen, de hoge hagen van rododendrons, de heuvels die wel 20 meter boven NAP kunnen zijn en de vele vogels, zoals de nachtzwaluw en de zwarte specht.

Bergen op Zoom

Bergen op Zoom, een van de oudste steden van Nederland, heeft een rijk en bewogen verleden. Ontdek de Markiezenhof, de Grote Markt en de Gevangenpoort. Struin door smalle straatjes en oude pleintjes. Geen zin in cultuur? Bergen op Zoom kent ook leuke knusse winkeltjes, gezellige terrassen en cafeetjes.

Markiezaatsmeer

Het Markiezaatsmeer is een prachtig zoetwatermoeras, ontstaan door de afsluiting van de Oosterschelde met de Markiezaatskade. Ontdek de vele vogelsoorten die hier broeden of in de trektijd verblijven, een must voor elke vogelliefhebber.

Parkeerplaats Pompejus

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaats For de Roovere. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Parkeren en startpuntParkeren is mogelijk bij de parkeerplaats Fort de Roovere. Navigeer hiervoor naar Ligneweg in Halsteren. Vanaf de parkeerplaats fiets je naar het noorden richting knooppunt 10.
Afstand55 km
Knooppunten10 – 20 – 21 – 88 – 14 – 75 – 15 – 16 – 17 – 84 – 1 – 28 – 27 – 81 – 30 – 31 – 78 – 32 – 71 – 79 – 72 – 77 – 13 – 10
Aardkundig Monument Huijbergen

tip

Fort de Roovere met Mozesbrug

Vanuit de geschiedenis is Fort de Roovere een van de grootste forten van de West-Brabantse Waterlinie. Nadat het Fort in 2010 is opgeknapt, heeft het zich ontwikkeld tot hét Waterliniecentrum. Ontdek naast uitkijktoren Pompejus de Mozesbrug, een ‘loopgraaf door het water’. De rand van de brug ligt op gelijke hoogte met het water, waardoor het lijkt alsof je door het water loopt, net als Mozes door de Rode Zee deed. Vanaf een afstandje zie je de brug dan ook niet liggen, maar als je dichterbij...

Meer weten

Zien en doen bij Door de Brabantse Wal

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.