Uitkijktoren Slapershil - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Slapershil

Terug Burgh-Haamstede · Zeeland
Beklim het hoogste punt op Schouwen-Duiveland en ontdek niet alleen de prachtige bossen, duinen en de zee, maar ook de rijke geschiedenis van deze toren.
1946
36 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
1946
36 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Beklim het hoogste punt op Schouwen-Duiveland en ontdek niet alleen de prachtige bossen, duinen en de zee, maar ook de rijke geschiedenis van deze toren.

Deze toren heeft jarenlang ook dienstgedaan als watertoren waarmee het eiland werd voorzien van drinkwater.

Foto's van de Uitkijktoren Slapershil

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Deze toren heeft jarenlang ook dienstgedaan als watertoren waarmee het eiland werd voorzien van drinkwater.

A. van de Weijdeweg 6 · 4328 PT Burgh-Haamstede

Bewonder het ontwerp

Uitkijktoren Slapershil is gebouwd op de hoogste duintop van het omliggende gebied. Initiatiefnemer van deze toren, de Waterleidingmaatschappij, startte met de bouw van deze toren net na de Tweede Wereldoorlog in 1946. Wie goed kijkt, ziet dat deze uitzichttoren bestaat uit een betonnen pijp, een rechte trap en vervolgens een wenteltrap die naar het ronde uitzichtplateau leidt. Dit ontwerp blijkt heel functioneel te zijn; de betonnen pijp is namelijk hol van binnen en veel langer dan we met het blote oog kunnen zien. Het heeft namelijk jarenlang de functie van standpijp voor de onderliggende waterreservoirs gehad; een drukvat dat de drukverschillen in de ondergrondse (water)transportleiding opvangt. Die functie heeft het vandaag de dag niet meer.

Uitkijktoren Slapershil

Via de betonnen trap en wenteltrap bereik je het eveneens betonnen uitkijkplatform. Vanaf de top kijk je prachtig weg en ontdek je boswachterij Westerschouwen, de Meeuwenduinen en natuurlijk de zee.

Check de leukste feitjes

On top of Schouwen-Duiveland

Sta je boven op uitkijktoren in Burgh-Haamstede dan sta je vermoedelijk ook op het hoogste punt van het eiland Schouwen-Duiveland. Dan kan het dus ook niet anders dan dat je een fenomenaal uitzicht over een deel van dit eiland hebt.

Uitzicht vanaf uitkijktoren Slapershil

Ontdek nog meer

Bij de toren ontdek je nog meer; twee trappen en een deur ertussen. Op topdagen konden dagjesmensen zowel van de linker- als de rechtertrap gebruik maken. De deur tussen de trappen leidt naar de ondergrondse machinekamer. En zie je links van de trap een vierkant blok beton met een metalen deur? Dit is een overblijfsel van een bunker die in de jaren 60 is gebouwd om de bevolking te beschermen tijdens de Koude Oorlog.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Slapershil

Zoals eerder gemeld, is deze 36 meter hoge uitkijkpost en tevens drukpijp voor het onderliggende waterreservoir in 1946 gebouwd, net na de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hadden twee jaar eerder namelijk de watertoren in Zierikzee opgeblazen, deze pijp diende als vervanging hiervoor. Vanuit dit gebied wordt de watervoorziening van het eiland georganiseerd.

Uitzicht op uitkijktoren Burgh-Haamstede en omgeving

Vanaf de openstelling van de toren was het een topattractie. Iedereen wilde de Slapershil beklimmen en van het uitzicht genieten. In de jaren 60 van de vorige eeuw kreeg het een functie bij, die van brandwachtpost, want de omliggende boswachterij groeide en bloeide. Deze signaleerfunctie werd in 1984 opgeheven, sinds die tijd gebeurt dat vanaf de vuurtoren in Nieuw-Haamstede. Eind jaren 80 werd er betonrot in de betonnen toren geconstateerd en mocht de toren daardoor niet meer beklommen worden. De Waterleidingmaatschappij wilde de toren slopen, maar dat zag de gemeente niet zitten, want de toren was nog steeds een toeristische hotspot. De gemeente nam daarom de toren voor een symbolisch bedrag van een gulden over en renoveerde de toren, waardoor uitkijktoren in Burgh-Haamstede weer beklommen kon worden. In 2000 is de toren voor het laatst gerenoveerd.

Kijk voor de hele geschiedenis van dit uitzichtpunt op deze website.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Slapershil zijn nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je niet ver van Burgh-Haamstede de Plompe Toren. In Zierikzee staat de Sint-Lievensmonstertoren en op Walcheren ontdek je in Westkapelle Vuurtoren Noorderhoofd en Vuurtoren ’t Hoge Licht. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Tips voor je dagje (of nachtje) uit

Fijne wandelschoenen, een hippe regenjas of handige rugzak? Je vindt het allemaal bij Bever.nl, onze favoriete buitensportwinkel.
Reisboekenwinkel de Zwerver heeft een groot aanbod aan wandelgidsen en routekaarten. Wij halen er veel inspiratie vandaan.
Een verrekijker maakt je uitje in de natuur zó veel leuker. Verrekijkershop.nl heeft ze in alle soorten en maten. Een echte specialist.
Voor een overnachting is er vaak wel een Natuurhuisje in de buurt. Booking heeft heel wat hotels in een groene omgeving.

Deze pagina bevat links en advertenties. Als je via deze links iets bestelt, krijgen we hiervoor een kleine vergoeding. Het mooie is: jij betaalt hiervoor niks extra’s. Hiermee kunnen we onze website verbeteren en bijvoorbeeld nog meer uitkijktorens plaatsen.

Kop van Schouwen

In het westelijk puntje van Schouwen-Duiveland ontdek je uitgestrekte en gevarieerde duinen, een beschermd Natura 2000-gebied. Het is de Kop van Schouwen, een prachtig landschap dat bestaat uit een mozaïek van jonge, kalkrijke duinen, oude, kalkarme duinen, stuifduinen en klifduinen. Daarnaast vind je er landgoedbossen, graslanden en duinheide. Door dit afwisselende landschap is het een thuis voor heel wat beschermde diersoorten, zoals de gevlekte witsnuitlibel en de rugstreeppad. Gelukkig mogen wij ook genieten van dit beschermd natuurgebied. Je vindt er goed gemarkeerde wandelpaden en verharde en onverharde fietspaden.

Meer weten

Boswachterij Westerschouwen

Wist je dat Boswachterij Westerschouwen, onderdeel van Kop van Schouwen, het grootste bos van Zeeland is? Het heeft een oppervlakte van 330 hectare en herbergt een prachtig stukje natuur: een heuvelachtig duinlandschap met zandverstuivingen, valleien en duinweiden, omringd door bossen van allerlei bomensoorten, zoals eiken, berken en dennen. In de bossen vertoeven vele vogels, zoals buizerds en haviken. Maar ook spechten zijn hier te horen en te zien. Een walhalla voor vogelaars dus. Daarnaast kun je tal van andere dieren spotten, onder meer reeën, damherten en wilde shetlandpony’s. Ontdek dit gebied te voet, per fiets of te paard. Wil je meer weten over dit prachtige natuurgebied? Bezoek dan de excursieschuur van Staatsbosbeheer aan de zuidelijke rand van de boswachterij.

Meer weten

Bunker Burgh Haamstede

In de serene bossen van boswachterij Westerschouwen en de ruige Kop van Schouwen liggen oude Duitse bunkers verscholen, stille getuigen van een roerig verleden. Deze betonnen kolossen, ooit onderdeel van de Atlantikwall, dienden om de kustlijn te verdedigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig zijn ze overwoekerd door mos en struiken. Hoewel de meeste bunkers gesloten zijn, kun je met een lokale gids op ontdekkingstocht en krijg je een unieke inkijk in hun verhaal. Vraag ernaar bij de excursieschuur van Staatsbosbeheer.

Meer weten

De Zeepeduinen

De Zeepeduinen is een van de duinen in het natuurgebied Kop van Schouwen en bestaat uit open duinen, zandvlaktes en graslanden, waardoor je op heel wat plekken, vooral op de hogere duintoppen, een prachtig panoramisch uitzicht over de natuur hebt. Je kunt zelfs de Noordzee in de verte zien liggen. Vroeger lagen hier overal duinmeertjes. Die zijn dichtgegroeid, maar doordat enkele valleien zijn afgegraven, staat daar weer water in.

Meer weten

De Meeuwenduinen

De Meeuwenduinen is een dynamisch duingebied waar de natuur vrij spel heeft. Je vindt hier namelijk stuivende duinen, bemoste hellingen, duingraslanden en uitgestrekte zandverstuivingen. Op sommige plekken stuift het zand nog zoals honderd jaar geleden. Om die openheid te behouden, worden duinen begrazen door de vele konijnen die hier rondhuppelen. Maar ook damherten, reeën en shetlandpony’s zorgen hiervoor. Wie weet spot je er wel enkele! Overigens broeden in deze duinen veel meeuwen. Het bewaken van die broedplaatsen gaat soms gepaard met oorverdovend geluid. Een kenmerkend geluid in deze duinen, vandaar de naam Meeuwenduinen.

Meer weten

Vuurtoren West Schouwen

De Vuurtoren West Schouwen, of Westerlichttoren, is een iconisch monument in de Zeeuwse duinen en staat er al sinds 1837. De 50 meter hoge vuurtoren (58 meter als je het licht meerekent) is ontworpen door architect Leendert Valk. De toren ziet er door zijn rode en witte spiraalbanden heel speels uit. Die zijn pas later, in 1935, aangebracht om de zichtbaarheid van de toren voor de vliegtuigen te verbeteren. Sinds 1990 is de toren niet meer bemand, maar worden de radarbeelden doorgestuurd. Helaas is de toren niet te beklimmen.

Meer weten

Burgh-Haamstede

Burgh-Haamstede heeft het allemaal: een mooi strand, rijke natuur en een charmant dorpje met de nodige cultuur. Een must-see in het Zeeuwse dorp is Slot Haamstede, een 13de eeuws kasteel omringd door grachten en slotbossen. Het slot is niet zomaar te bezoeken, maar tijdens excursies en speciale activiteiten wel. Struin door de historische straatjes, waaronder de Noordstraat, en ontdek historische gebouwen en gezellige pleintjes. Hier vind je ook leuke restaurants en cafés om wat te eten of te drinken.

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren Slapershil

Op een kwartier loopafstand van uitkijktoren Slapershil vind je een parkeerplaats. Check 'praktisch' voor alle info.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij uitkijktoren Slapershil is geen parkeergelegenheid. Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats Het Groene Duin. Navigeer hiervoor naar A. van de Weijdeweg in Burgh-Haamstede. Vanaf de parkeerplaats wandel je in 15 minuten via de A. van de Weijdeweg dwars door het natuurgebied Kop van Schouwen. Aan het einde van deze weg staat de uitzichttoren.

Goed om te weten: op de parkeerplaats vind je enkele openbare toiletten.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Slapershil

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Effe weg in de Brabantse Kempen

29 mrt 2025

Met effe weg in de Brabantse Kempen ontdek je toffe tips over een heerlijk weekend of week weg in deze prachtige grensstreek.

5x heerlijke winterwandelingen voor het hele gezin

18 dec 2024

Een winterse wandeling met het hele gezin is altijd een goed idee. En het is nog gezond ook! Ontdek 5x heerlijke winterwandelingen in de Nederlandse natuur.