Bewonder het ontwerp
Uitkijktoren Slapershil is gebouwd op de hoogste duintop van het omliggende gebied. Initiatiefnemer van deze toren, de Waterleidingmaatschappij, startte met de bouw van deze toren net na de Tweede Wereldoorlog in 1946. Wie goed kijkt, ziet dat deze uitzichttoren bestaat uit een betonnen pijp, een rechte trap en vervolgens een wenteltrap die naar het ronde uitzichtplateau leidt. Dit ontwerp blijkt heel functioneel te zijn; de betonnen pijp is namelijk hol van binnen en veel langer dan we met het blote oog kunnen zien. Het heeft namelijk jarenlang de functie van standpijp voor de onderliggende waterreservoirs gehad; een drukvat dat de drukverschillen in de ondergrondse (water)transportleiding opvangt. Die functie heeft het vandaag de dag niet meer.
Via de betonnen trap en wenteltrap bereik je het eveneens betonnen uitkijkplatform. Vanaf de top kijk je prachtig weg en ontdek je boswachterij Westerschouwen, de Meeuwenduinen en natuurlijk de zee.
Check de leukste feitjes
On top of Schouwen-Duiveland
Sta je boven op uitkijktoren in Burgh-Haamstede dan sta je vermoedelijk ook op het hoogste punt van het eiland Schouwen-Duiveland. Dan kan het dus ook niet anders dan dat je een fenomenaal uitzicht over een deel van dit eiland hebt.
Ontdek nog meer
Bij de toren ontdek je nog meer; twee trappen en een deur ertussen. Op topdagen konden dagjesmensen zowel van de linker- als de rechtertrap gebruik maken. De deur tussen de trappen leidt naar de ondergrondse machinekamer. En zie je links van de trap een vierkant blok beton met een metalen deur? Dit is een overblijfsel van een bunker die in de jaren 60 is gebouwd om de bevolking te beschermen tijdens de Koude Oorlog.
Over de geschiedenis van uitkijktoren Slapershil
Zoals eerder gemeld, is deze 36 meter hoge uitkijkpost en tevens drukpijp voor het onderliggende waterreservoir in 1946 gebouwd, net na de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hadden twee jaar eerder namelijk de watertoren in Zierikzee opgeblazen, deze pijp diende als vervanging hiervoor. Vanuit dit gebied wordt de watervoorziening van het eiland georganiseerd.
Vanaf de openstelling van de toren was het een topattractie. Iedereen wilde de Slapershil beklimmen en van het uitzicht genieten. In de jaren 60 van de vorige eeuw kreeg het een functie bij, die van brandwachtpost, want de omliggende boswachterij groeide en bloeide. Deze signaleerfunctie werd in 1984 opgeheven, sinds die tijd gebeurt dat vanaf de vuurtoren in Nieuw-Haamstede. Eind jaren 80 werd er betonrot in de betonnen toren geconstateerd en mocht de toren daardoor niet meer beklommen worden. De Waterleidingmaatschappij wilde de toren slopen, maar dat zag de gemeente niet zitten, want de toren was nog steeds een toeristische hotspot. De gemeente nam daarom de toren voor een symbolisch bedrag van een gulden over en renoveerde de toren, waardoor uitkijktoren in Burgh-Haamstede weer beklommen kon worden. In 2000 is de toren voor het laatst gerenoveerd.
Kijk voor de hele geschiedenis van dit uitzichtpunt op deze website.
Ontdek andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Slapershil zijn nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je niet ver van Burgh-Haamstede de Plompe Toren. Op Goeree-Overflakkee ontdek je de Goereese Toren en Vogelobservatorium Tij en op Walcheren in Westkapelle Vuurtoren Noorderhoofd. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.