Vuurtoren Noorderhoofd - Uitkijktorens.nl

Vuurtoren Noorderhoofd

Terug Westkapelle · Zeeland
Beklim ’t Iezderen Torentje net buiten de zeedijk en ontdek niet alleen het geweldige uitzicht over de Noordzee, maar ook de wisselexposities.
1875
16,1 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1875
16,1 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim ’t Iezderen Torentje net buiten de zeedijk en ontdek niet alleen het geweldige uitzicht over de Noordzee, maar ook de wisselexposities.

Wist je dat deze vuurtoren de eerste ronde gietijzeren toren van Nederland is?

Foto's van de Vuurtoren Noorderhoofd

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat deze vuurtoren de eerste ronde gietijzeren toren van Nederland is?

Zeedijk 5 · 4361 SJ Westkapelle

Bewonder het ontwerp

Vuurtoren Noorderhoofd is ontworpen door Quirinus Harder, specialist in het ontwerpen van vuurtorens. In totaal heeft hij namelijk 26 vuurtorens ontworpen waarvan 10 aan de Nederlandse kust. Deze gietijzeren toren is vervolgens gemaakt door ijzergieterij Nering Bögel in Deventer. De rode vuurtoren met witte band is 16,1 meter hoog en telt 4 verdiepingen. Dat is niet bijster hoog, maar door zijn ligging net buiten de zeedijk heb je in de top een geweldig uitzicht over de Noordzee die je zowel binnen als buiten kunt bewonderen.

Detail van vuurtoren Noorderhoofd

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

Deze toren staat alom bekend als Vuurtoren Noorderhoofd. Maar wist je dat deze toren meerdere namen heeft? De Westkappelaars noemen de toren ’t Iezderen Torentje, het ijzeren torentje. Door de scheepvaart wordt het ook wel ’t Lage Licht genoemd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de tweede en veel grotere vuurtoren in Westkapelle, ’t Hoge Licht. Beide vuurtorens samen vormen het herkenningspunt voor passerende schepen.

Eerste in zijn soort

Wat ook bijzonder is: het Noorderhoofd is de eerste ronde gietijzeren toren van Nederland. De ronde houten mallen waarin het ijzer gegoten moest worden, werd namelijk met de hand gemaakt. Het maken van zo’n ronde mal was natuurlijk veel lastiger dan platte exemplaren voor hoekige torens. Waarom ontwerper Harder destijds voor een rond exemplaar gekozen heeft, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk wilde hij de herkenbaarheid van deze toren vergroten, omdat de gietijzeren vuurtoren aan de overkant in Breskens al een hoekige vorm had.

Meer dan vuurtoren alleen

Vuurtoren Noorderhoofd is niet alleen een vuurtoren voor de scheepvaart. Sinds 2017 is het ook een museum en is er regelmatig een tentoonstelling te zien.

Uitzicht op Westkapelle
Strandafgang naar Westkapelle

Over de geschiedenis van Vuurtoren Noorderhoofd

De vuurtoren, die vandaag de dag nog altijd in gebruik is, staat sinds 1875 bij de zeedijk van Westkapelle. In de Tweede Wereldoorlog was de toren onderdeel van de verdedigingslinie van de Duitsers langs de kusten; de Atlantikwall. Tot 1995 heeft er ook een gebouwtje voor de kustwacht bij de toren gestaan, maar die maakte er op een gegeven moment geen gebruik meer van. Vanwege verval en vandalisme is dit gebouwtje daarom gesloopt.

Vuurtoren Noorderhoofd in 1910
Vuurtoren Noorderhoofd in 1910

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van vuurtoren Noorderhoofd nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je in Westkapelle Vuurtoren ’t Hoge Licht, in Burgh-Haamstede De Plompe Toren, wat verder oostwaarts uitkijktoren Slikken van de Heen en op Zeeuws-Vlaanderen uitkijktoren Niemandsland. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De vuurtoren is in de lente- en zomermaanden beperkt open, meestal op woensdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur. In de maanden juli en augustus is de toren ook op zaterdagmiddag open. Let op: Bij storm of slecht weer is de toren niet altijd open. Wil je zeker weten dat je niet voor een gesloten deur staat? Check dan de website van het Polderhuis.

Entree

Wil je de toren beklimmen? Dat kan! De toegang tot de vuurtoren bedraagt € 2,00 per persoon. Kinderen van 6 t/m 12 jaar betalen € 1,00.

Parkeren

Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats vlak bij vuurtoren Noorderhoofd. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats Hogeweg in Westkapelle. Vanaf de parkeerplaats wandel je in tien minuten naar de vuurtoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Vuurtoren Noorderhoofd

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.