Wandelroute Noorderhoofd Westkapelle

Download route
Waar ben ik?
8 km

Westkapelle

Westkapelle staat niet alleen bekend om de vuurtorens (Noorderhoofd en ’t Lage Licht), maar het bekende Zeeuwse kustdorp biedt nog veel meer, zoals een lange zeedijk met prachtig uitzicht op de stranden en de zee. Wat een eindeloze vergezichten! Westkapelle heeft bovendien een leuk centrum waar je heerlijk kunt snuffelen in een van de winkeltjes waarna je kunt neerstrijken op een gezellig terrasje. En ben je geïnteresseerd in de oorlog- en dijkgeschiedenis van Westkapelle? Dan is museum Het Polderhuis beslist een aanrader.

Dijk- en Oorlogsmuseum Het Polderhuis

Dit kustplaatsje levert al eeuwen een strijd met de Noordzee. In de loop van de eeuwen werd de dijk steeds verhoogd en versterkt. Totdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak en de zeedijk werd gebombardeerd. In Het Polderhuis komt dit stukje geschiedenis tot leven.

Vuurtoren ’t Hoge Licht

Deze enorme vuurtoren is met een hoogte van 53 meter niet te missen. Deze oorspronkelijke kerktoren heeft verschillende bijnamen: Westkapelle Hoog, Hoge Licht en Zuiderhoofd. Opvallend is dat deze vuurtoren in tegenstelling tot vuurtoren Noorderhoofd niet aan zee staat, maar in het dorp. De vuurtoren is vandaag de dag nog steeds als zodanig in gebruik én ook deze toren kan beklommen worden.

Molen de Noorman

Molen de Noorman is een stellingmolen uit 1852 en de enige molen in Westkapelle die de bombardementen tijdens de laatste wereldoorlog heeft overleefd. Nieuwsgierig naar de werking van deze molen? Op woensdagmiddagen is het geopend.

Westkapelse Kreek

Ten zuiden van Westkapelle ontdek je deze enorme kreek met rondom mooie bosgebieden waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Deze kreken zijn ontstaan na de bombardementen tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. De dijk brak namelijk door, waardoor het water het binnenland instroomde en er diepe geulen ontstonden.

Natuurgebied Noordervroon

Noordervroon

Hoewel dit natuurgebied niet toegankelijk is, is het voor vogelaars een ware walhalla. Noordervroon is namelijk niet alleen een waterrijk gebied, maar ook heel vogelrijk. Kokmeeuwen en kluten in het voorjaar, strandlopers en plevieren in de zomer. Je spot ze hier allemaal vanuit de omgeving.

Parkeerplaats Vuurtoren Noorderhoofd

Niet zo ver van Vuurtoren Noorderhoofd is een parkeerplaats. Kijk bij 'praktisch' voor alle info.

Download route

Op het voormalige eiland Walcheren is het heerlijk toeven, zeker aan de kust bij Westkapelle. Wie van wandelen, het strand, de natuur en een vleugje cultuur houdt, moet beslist de wandelroute Noorderhoofd Kapelle uitproberen. Tijdens deze wandeling ontdek je een vogelhotspot, twee vuurtorens die je kunt beklimmen, een historisch museum en natuurlijk de kust. Laten we snel beginnen.

ParkerenParkeren is mogelijk bij parkeerplaats Hogeweg in Westkapelle.
StartpuntKnooppunt, ten noorden van de parkeerplaats. Vanaf daar wandel je in westelijke richting naar knooppunt 62.
Afstand8,5 km
Knooppunten32 – 62 – 61 – 63 – 31 – 33 – 36 – 35 – 32
Wandelroute Noorderhoofd Westkapelle
Strandafgang naar Westkapelle

Weidse uitzichten in Westkapelle

De Wandelroute Noorderhoofd Westkapelle start bij de parkeerplaats ten noorden van Westkapelle. Ten zuiden van de parkeerplaats ontdek je het natuurgebied Noordervroon, een weids gebied waar je door het jaar heen vele vogels kunt spotten. Je start de route in westelijke richting, over de kilometerslange zeedijk van Westkapelle. Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht over de Noordzee en de Zeeuwse stranden. Al snel heb je de eerste vuurtoren in het vizier, Noorderhoofd. Deze 16 meter hoge vuurtoren staat pal langs de zee en telt vier verdiepingen. Naast vuurtoren huist er ook een museum. Tip: beklim de toren als het open is. Het uitzicht zo aan de kust is fenomenaal. Check wel vooraf alle praktische zaken op de pagina van vuurtoren Noorderhoofd, zoals openingstijden en entree.

De wandelroute voert vervolgens verder in zuidelijke richting over de zeedijk. Westkapelle heeft eeuwen een strijd geleverd met de zee. In het museum Het Polderhuis ontdek je de geschiedenis van deze eeuwenlange strijd. Ook komt hier de geschiedenis van het dorp ten tijde van de Tweede Wereldoorlog tot leven.

Natuurgebied Noordervroon. Foto: Marie N

De route voert verder in noordelijke richting, via de rand van het dorp en het Zeeuwse weidse landschap in de richting van het natuurgebied Noordervroon. Dit weids stukje natuur is niet toegankelijk, maar vanaf de omgeving kun je het gebied toch prachtig overzien. Spot onder meer kluten en strandlopers, dus neem je verrekijker mee. Je wandelt om dit prachtige natuurgebied heen om vervolgens bij het startpunt van Wandelroute Noorderhoofd Kapelle terug te komen.

Andere wandelroutes in de omgeving van Westkapelle

Kun je geen genoeg krijgen van het Zeeuwse land? Op het voormalige eiland Schouwen kun je ook heerlijk wandelen. Ontdek bijvoorbeeld de vier kilometer lange wandelroute rondom de Plompe Toren in Burgh-Haamstede.

Zien en doen bij Wandelroute Noorderhoofd Westkapelle

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.