Uitkijktoren Slikken van de Heen - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Slikken van de Heen

Terug Sint Philipsland · Zeeland
Beleef het ruige natuurgebied van Slikken van het Heen en ontdek wisenten, konikpaarden en andere dieren in het wild vanaf deze stalen uitkijktoren.
2009
19,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2009
19,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beleef het ruige natuurgebied van Slikken van het Heen en ontdek wisenten, konikpaarden en andere dieren in het wild vanaf deze stalen uitkijktoren.

Deze uitkijktoren is in 2021 vijf meter verhoogd. Hierdoor kijk je weer over de boomtoppen en ontdek je de mooiste vergezichten.

Foto's van de Uitkijktoren Slikken van de Heen

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Deze uitkijktoren is in 2021 vijf meter verhoogd. Hierdoor kijk je weer over de boomtoppen en ontdek je de mooiste vergezichten.

Sint Philipsland · 4675 RB Sint Philipsland

Bewonder het ontwerp

Uitkijktoren Slikken van de Heen is een open toren die volledig uit staal is gemaakt. De vier stalen palen zijn zo geplaatst, dat de toren piramidevormig aan doet en rankheid uitstraalt. Via een smalle, stalen wenteltrap klim je zo naar de top waar je vanaf het uitkijkbordes in alle windrichtingen van het uitzicht kunt genieten.

uitkijktoren Slikken van de Heen

Check de leukste feitjes

Boven de boomtoppen

Hoewel de uitkijktoren Slikken van de Heen al jaren geleden op deze plaats is neergezet, is het eind 2021 met 5 meter verhoogd, waardoor het nu een hoogte van 19,5 meter bereikt. Reden: de bossen rondom de toren groeien zo goed, dat boven de boomtoppen uitkijken niet meer kon. Na een duizelingwekkende klim via de wenteltrap word je weer beloond met de mooiste vergezichten.

Grensgeval

De uitkijktoren ligt naast de Schelde-Rijnkanaal en is tegelijkertijd de grens met de provincie Noord-Brabant. Sta je boven op de Zeeuwse toren dan kijk je in zuidoostelijke richting naar het Brabantse land.

Natuurgebied Rammegors

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in de Heen uitkijktoren Bunkertreppe, in Halsteren uitkijktoren Pompejus en in Bruinisse uitkijktoren Krammersluizen. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Slikken van de Heen

Slikken van de Heen is nog echt een ruig natuurgebied waar je heerlijk kunt struinen en veel vogels ziet rondvliegen. Je kunt er zelfs een kudde konikpaarden, wisenten of rode geuzen spotten die vrij in de natuur rondlopen. Dit natuurgebied bestaat uit voormalige zandplaten, slikken en schoren, die je vanuit de uitkijktoren goed kunt zien. Vroeger was dit namelijk een zoutwatergebied, maar door de afsluiting van de Philipsdam is dit gebied drooggevallen en ontzilt, waardoor ruimte is ontstaan voor een meer ruig landschap met planten als duinriet en adelaarsvaren. Grazers, zoals konikpaarden en hooglanders, zorgen er vervolgens voor dat het verwilderde gebied open blijft, waardoor er ruimte ontstaat voor andere planten- en dierensoorten. En dat is heel goed gelukt, want sinds de komst van deze grazers groeit en bloeit de natuur hier als nooit tevoren en spot je hier regelmatig prachtige vogels zoals de slechtvalk en de zeearend. Ook wild, zoals vossen en reeën kun je in dit gebied tegen komen. Op en top natuurbeleving!

Meer weten

Vogelkijkscherm Slikken van de Heen

De vogelliefhebber kan in dit gebied zijn hart ophalen. In dit natuurgebied komen namelijk veel broedvogels van bijzondere soorten voor, zoals het paapje, de ransuil en de bruine kiekendief. Gelukkig is er daarom in Slikken van het Heen ook een vogelkijkscherm te vinden. Wie weet kom je van achter de vogelkijkwand ook de zeearend tegen en spot je in de winter de slechtvalk.

Meer weten

Het Rammegors

Ook natuurgebied het Rammegors veranderde door de afsluiting van de Oosterschelde van een zoutwatergebied met zilte schorsen naar een ingedijkt, groen natuurgebied waar volop paarden en runderen grazen en weidevogels vliegen. Toch hebben ze in 2010 besloten een deel van de slikken en schorsen in dit gebied weer terug te geven aan de Oosterschelde, zodat kustvogels voldoende voedsel kunnen vinden.

Meer weten

Molen De Hoop

Wie een bezoek brengt aan Sint Philipsland, een typisch Zeeuws dorpje nabij Slikken van het Heen, moet vooral een bezoek aan De Hoop niet vergeten, de kleinste echte molen van Zeeland. Deze achtkantige korenmolen werd in 1724 gebouwd en is tot 1969 in bedrijf gebleven. In de loop der jaren zijn er verschillende herstelbeurten uitgevoerd, waaronder, heel bijzonder, het in zijn geheel verhogen van de molen waardoor die weer op de dijk staat. Let op: de molen is alleen op afspraak te bezoeken.

Meer weten

Krammer

In het Slikken van het Heen vind je de uitlopers van de Krammer, een water ten noorden van het natuurgebied. De Krammer maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Oosterschelde, het natste en grootste natuurgebied van Nederland.

Meer weten

Parkeerplaats Slikken van de Heen

Aan de rand van natuurgebied Slikken van de Heen zijn enkele parkeerplaats. Je steekt hier de dijk over en kan direct starten met wandelen.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk op de hoek van de Philipsdam en Campweg. Navigeer direct naar de parkeerplaats. Je steekt hier de dijk over en wandelt direct het natuurgebied in. Vanaf hier is het zo’n 15-20 minuten wandelen naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Slikken van de Heen

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Slikken van de Heen

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.