Uitkijktoren Krammersluizen - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Krammersluizen

Terug Bruinisse · Zeeland
Beklim deze 33 meter hoge uitkijktoren op de scheidslijn van zoet en zout water en ontdek het verhaal van de omgeving in het ontwerp.
1985
33 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
1985
33 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze 33 meter hoge uitkijktoren op de scheidslijn van zoet en zout water en ontdek het verhaal van de omgeving in het ontwerp.

Vanaf de top kun je prachtig de werking van de enorme sluizen bewonderen.

Foto's van de Uitkijktoren Krammersluizen

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Vanaf de top kun je prachtig de werking van de enorme sluizen bewonderen.

Bewonder het ontwerp

Deze robuuste uitkijktoren, gemaakt van beton met (oorspronkelijk) metalen leuningen, staat al sinds 1985 langs de Krammersluizen als onderdeel van het Deltaplan. De toren oogt strak door de hoekige trapleuningen die rondom de toren de weg naar boven wijzen.

Het pad naar uitkijktoren Krammersluizen

In 2021 is de toren flink gerenoveerd met als doel om bezoekers weer te verleiden dit unieke gebied te bezoeken en deze uitkijktoren te beklimmen. De ontwerpers van Wallstories zijn vervolgens aan de slag gegaan en kozen hierbij voor het thema ecologie. De metalen trapleuningen zijn vervangen door meer open en grafische panelen, gemaakt van aluminium.  Samen vertellen de 132 panelen het beeldverhaal over water, aarde en lucht: van zeewieren naar vissen, schaal- en schelpdieren, van steltlopers, watervogels tot roofvogels. In totaal ontdek je ruim 50 diersoorten. Het verhaal begint bij de voet van de toren en eindigt op het uitkijkplatform. Met dit ontwerp willen de makers de schoonheid en diversiteit van de lokale dierenwereld laten zien en het behoud van de kwetsbare natuur aankaarten. Meer weten over dit bijzondere ontwerp? Ga dan naar Wallstories.

Detail van een van de panelen van uitzichttoren Krammersluizen

Vanaf het uitkijkplatform heb je een prachtig weids uitzicht. Je ontdekt niet alleen de Krammersluizen en de windturbines, maar ook de Krammer, Volkerak en Grevelingenmeer. Bij helder weer kun je zelfs Rotterdam en Antwerpen spotten!

Check de leukste feitjes

Award winnaar

Het vernieuwde ontwerp van Wallstories is niet onopgemerkt gebleven. In 2021 hebben ze hiervoor een prijs gewonnen; de bronzen lamp binnen de categorie ruimtelijk van de Dutch Creativity Awards. Meer weten over deze award? Het rapport ontdek je hier.

Uitzicht op zoet en zout

Vanaf de uitzichttoren kun je de werking van de Krammersluizen prachtig aanschouwen. Deze sluizen beschermen niet alleen tegen hoogwater, maar scheiden ook het zoet van zout water; de toren staat precies op de scheidslijn. Ook zijn de sluizen een passage voor de vele schepen die voorbijvaren (jaarlijks 90.000!) en de vissen die zich hierdoor kunnen verplaatsen.

Uitzicht vanaf uitkijktoren Krammersluizen

Omringd door een windmolens

Jarenlang was de 33 meter hoge uitkijktoren Krammersluizen het hoogste punt in de wijde omgeving. Met de komst van een windmolenpark is daar verandering in gekomen. Deze 122 meter hoge windmolens zijn reusachtig. Dat ontdek je pas echt als je boven op de uitkijktoren staat. Gelukkig is bij de komst van dit park ook oog geweest voor de roofvogels die op flinke hoogte in dit vogelrijke gebied vliegen. Zodra de wieken een roofvogel detecteert, worden die even stilgelegd, zodat ze niet door de wieken worden geraakt.

Het verhaal van de omgeving

De toren en de naastgelegen parkeerplaats vertellen het verhaal van de omgeving. De grafische panelen vertellen het verhaal van de flora en fauna van dit bijzondere gebied. Op de parkeerplaats ontdek je oude afmeerpalen die als bankjes en picknickplaatsen dienen. En de vier camperplaatsen worden afgescheiden door paalhoofden. Ook ontdek je er verschillende informatieborden die het verhaal van de Krammersluizen en het windmolenpark vertellen.

Detail van de trap van de uitzichttoren Krammersluizen

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Krammersluizen nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je op kleine afstand uitkijktoren Slikken van de Heen in het gelijknamige natuurgebied, uitkijktoren Bunkertreppe in De Heen, uitkijktoren Pompejus in Halsteren en op Goeree-Overflakkee de Goereese Toren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de uitkijktoren Krammersluizen is voldoende parkeergelegenheid. Navigeer hiervoor naar Parking and Stellplatz in Bruinisse. De parkeerplaats is ook voorzien van camperplekken en oplaadpunten voor e-bikes.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

 

Yvonne Kroese en René Gast over de gedaantewisseling van de uitkijktoren

Eigenaren Wallstories

“Op een herfstdag in 2018 reden wij langs de Krammersluizen die de Oosterschelde met de binnenwateren verbindt. De 40 jaar oude uitkijktoren lag er verwaarloosd bij. Dat kan beter dachten wij en kort daarna zaten we om tafel met RWS die het hele sluizencomplex aan het renoveren was. Dit gebied ligt op de grens van zoet en zout water, een bijzondere plek met een diversiteit aan flora en fauna. Dat aspect wilden wij verbeelden in een drie-dimensionaal beeldmerk voor het behoud van deze kwetsbare natuur. Een illustratief verhaal dat je al lopend volgt vanaf de voet tot aan de top van de 33 meter hoge toren alwaar je een fantastisch uitzicht hebt over de sluizen.”

Zien en doen bij Uitkijktoren Krammersluizen

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.