Uitkijktoren Bunkertreppe - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Bunkertreppe

Terug De Heen · Noord-Brabant
Deze strakke en moderne Bunkertreppe vormt een enorm contrast met de oude betonnen bunker waarop het balanceert, waardoor het een bijzonder en spraakmakend landmark is.
2016
9 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2016
9 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Deze strakke en moderne Bunkertreppe vormt een enorm contrast met de oude betonnen bunker waarop het balanceert, waardoor het een bijzonder en spraakmakend landmark is.

De Bunkertreppe is niet alleen een markant uitkijkpunt, maar ook een historisch informatiepunt.

Foto's van de Uitkijktoren Bunkertreppe

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

De Bunkertreppe is niet alleen een markant uitkijkpunt, maar ook een historisch informatiepunt.

Beneden Sasweg 4 · 4655 ST De Heen

Bewonder het ontwerp

Zoals de naam wellicht doet vermoeden, is uitkijktoren Bunkertreppe een uitkijktrap die tegen een oude Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog is geplaatst. De strakke en moderne trap, gemaakt van gelamineerd Accoya hout, balanceert als het ware tegen een zijkant van het oude betonnen verdedigingswerk. Volgens de ontwerper, Ro&Ad Architecten, wordt met dit uitzichtpunt oud en nieuw verenigt. Hoewel de meningen over het ontwerp zijn verdeeld, kan in ieder geval gesteld worden dat het een contrasterend ontwerp is, een bijzondere eyecatcher. De houten trap is 15 meter lang en 1,20 meter breed. Eenmaal op de 9 meter hoge top boven op de dijk kijk je prachtig uit op de Dintelse Gorzen, het Volkerak en de polders van Steenbergen. Op en top genieten dus!

Uitkijktoren Bunkertreppe

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

Dat dit uitzichtpunt de naam Bunkertreppe heeft gekregen, is hierboven uitgelegd. Maar waarom dan in het Duits zul je je wellicht afvragen? Welnu, dat komt doordat de trap in Duitsland moest worden gelijmd, dat kon in Nederland namelijk niet. Vervolgens is de trap naar Nederland vervoerd. Als ode aan deze Duitse makelaardij heeft de trap een Duitse naam gekregen.

Uitkijktoren Bunkertreppe

Meer dan een uitkijktoren

De uitkijktoren is meer dan alleen een bijzonder uitkijkpunt. In de bunker zelf ontdek je namelijk een informatiepunt over de West Brabantse Waterlinie. Enkele eeuwen geleden werd deze Waterlinie aangelegd om een belangrijke vaarroute van die tijd, die van Middelburg naar Dordrecht, te beschermen tegen de Spanjaarden. De verdedigingslinie bestond uit een aantal steden en forten, ook Steenbergen maakte hier onderdeel van uit. De sluis Benedensas en het natuurgebied de Dintelse Gorzen speelden een belangrijke rol in de bescherming van dit stadje.

Sluizencomplex Benedensas

Natuurpoort Benedensas

Uitkijktoren Bunkertreppe ligt bij Natuurpoort Benedensas en maakt onderdeel uit van Brabantse Natuurpoorten. Deze Natuurpoort is hét startpunt voor een heerlijke wandeling, kano- of fietstocht door de waterrijke rand van de Brabantse Wal, natuurgebied Dintelse Gorzen of per kano over de Steenbergsche Vliet. Bij de Natuurpoort is ook altijd een horecapunt, zoals hier bij restaurant Beneden Sas waar je na een flinke wandeling, kano- of fietstocht kunt neerstrijken voor een hapje of drankje.

Natuurgebied De Dintelse Gorzen

Over de geschiedenis van uitkijktoren Bunkertreppe

De oude Duitse bunker waar de trap op balanceert, is een betonnen geschutsopstelling type 612. Het werd gebouwd ter verdediging van het sluizencomplex Benedensas en maakt namelijk onderdeel uit van de Atlantik Wall, de meer dan 5.000 kilometer lange Duitse verdedigingslinie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Atlantikwall liep langs de westkust van Noorwegen, via Denemarken, Duitsland, Nederland en België naar Frankrijk tot aan de grens met Spanje en is door de Duitsers aangelegd om de invasie van de geallieerden te voorkomen.  

Uitkijktoren Bunkertreppe in de nacht

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Bunkertreppe nog heel wat andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten westen in Sint Philipsland uitkijktoren Slikken van de Heen, ten zuiden in Halsteren uitkijktoren Pompejus en in het Zeeuwse Bruinisse uitkijktoren Krammersluizen. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de Bunkertreppe is parkeergelegenheid. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats Natuurpoort Benedensas in De Heen. Vanaf de parkeerplaats wandel je zo naar de uitzichtpost.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Bunkertreppe

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.