Slikken van de Heen – Torenroute

Download route
Waar ben ik?
4 km

Slikken van de Heen

Slikken van de Heen is nog echt een ruig natuurgebied waar je heerlijk kunt struinen en veel vogels ziet rondvliegen. Je kunt er zelfs een kudde konikpaarden, wisenten of rode geuzen spotten die vrij in de natuur rondlopen. Dit natuurgebied bestaat uit voormalige zandplaten, slikken en schoren, die je vanuit de uitkijktoren goed kunt zien. Vroeger was dit namelijk een zoutwatergebied, maar door de afsluiting van de Philipsdam is dit gebied drooggevallen en ontzilt, waardoor ruimte is ontstaan voor een meer ruig landschap met planten als duinriet en adelaarsvaren. Grazers, zoals konikpaarden en hooglanders, zorgen er vervolgens voor dat het verwilderde gebied open blijft, waardoor er ruimte ontstaat voor andere planten- en dierensoorten. En dat is heel goed gelukt, want sinds de komst van deze grazers groeit en bloeit de natuur hier als nooit tevoren en spot je hier regelmatig prachtige vogels zoals de slechtvalk en de zeearend. Ook wild, zoals vossen en reeën kun je in dit gebied tegen komen. Op en top natuurbeleving!

Het Rammegors

Ook natuurgebied het Rammegors veranderde door de afsluiting van de Oosterschelde van een zoutwatergebied met zilte schorsen naar een ingedijkt, groen natuurgebied waar volop paarden en runderen grazen en weidevogels vliegen. Toch hebben ze in 2010 besloten een deel van de slikken en schorsen in dit gebied weer terug te geven aan de Oosterschelde, zodat kustvogels voldoende voedsel kunnen vinden.

Krammer

In het Slikken van het Heen vind je de uitlopers van de Krammer, een water ten noorden van het natuurgebied. De Krammer maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Oosterschelde, het natste en grootste natuurgebied van Nederland.

Molen De Hoop

Wie een bezoek brengt aan Sint Philipsland, een typisch Zeeuws dorpje nabij Slikken van het Heen, moet vooral een bezoek aan De Hoop niet vergeten, de kleinste echte molen van Zeeland. Deze achtkantige korenmolen werd in 1724 gebouwd en is tot 1969 in bedrijf gebleven. In de loop der jaren zijn er verschillende herstelbeurten uitgevoerd, waaronder, heel bijzonder, het in zijn geheel verhogen van de molen waardoor die weer op de dijk staat. Let op: de molen is alleen op afspraak te bezoeken.

Vogelkijkscherm Slikken van de Heen

De vogelliefhebber kan in dit gebied zijn hart ophalen. In dit natuurgebied komen namelijk veel broedvogels van bijzondere soorten voor, zoals het paapje, de ransuil en de bruine kiekendief. Gelukkig is er daarom in Slikken van het Heen ook een vogelkijkscherm te vinden. Wie weet kom je van achter de vogelkijkwand ook de zeearend tegen en spot je in de winter de slechtvalk.

Parkeerplaats Slikken van de Heen

Aan de rand van natuurgebied Slikken van de Heen zijn enkele parkeerplaats. Je steekt hier de dijk over en kan direct starten met wandelen.

Download route

In het natuurgebied Slikken van de Heen kun je heerlijk struinen door het ruige Zeeuwse landschap. De 4 kilometer lange wandelroute ‘Slikken van de Heen – Torenroute’ is een ideale manier om dit open natuurgebied met oude zandplaten, slikken en schoren te ontdekken.

ParkerenParkeren is mogelijk op de hoek van de Philipsdam en Campweg. Vanaf hier steek je de dijk over en wandel je direct natuurgebied Slikken van de Heen in. Navigeer direct naar de parkeerplaats.
StartpuntBij de ingang van het gebied aan de dijk.
Afstand4 km
BewegwijzeringDe route is bewegwijzerd en te herkennen aan de bordjes met een plaatje van een uitkijktoren.
wandelroute Slikken van de Heen

Wandelen door de Slikken van de Heen

Op de grens met Noord-Brabant, maar nog net in Zeeland, ligt het ruige natuurpareltje; Slikken van de Heen. Vroeger was dit een zoutwatergebied, maar door de afsluiting van de Philipsdam is het drooggevallen en ontzilt, waardoor nieuwe natuur de kans kreeg. Ontdek een kudde grazende konikpaarden of wisenten die in de natuur vrij rondlopen om het prachtige gebied open te houden. Spot machtige vogels zoals de zeearend en de slechtvalk. Tijdens de wandelroute Slikken van de Heen – Torenroute loop je over de uitlopers van de Krammer, onderdeel van het natste en grootste natuurgebied van Nederland; Nationaal Park Oosterschelde. Beklim uitkijktoren Slikken van de Heen die aan deze route ligt. Op deze in 2021 verhoogde uitkijktoren overzie je dit prachtige gebied. De wandeling voert langs de Schelde-Rijnkanaal die tevens de grens tussen Zeeland en Noord-Brabant weergeeft. Tip voor alle vogelliefhebbers: niet ver van de wandelroute Slikken van de Heen ontdek je aan een van de uitlopers van de Krammer een vogelkijkscherm, ideaal om de zeearend en slechtvalk te spotten. Ga heerlijk wandelen met deze Torenroute en ontdek de prachtig Zeeuwse natuur.

Zin in een hapje of drankje? De wandelroute doet geen horecagelegenheid aan, maar in het nabijgelegen dorp Sint Philipsland zijn enkele eetgelegenheden.

Zien en doen bij Slikken van de Heen – Torenroute

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.