Goereese Toren - Uitkijktorens.nl

Goereese Toren

Terug Goedereede ยท Zuid-Holland
Beklim deze eeuwenoude toren in het pittoreske stadje Goedereede en ontdek niet alleen de verrassende functies die de toren heeft (gehad), maar ook het imposante uitzicht.
1512
40 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1512
40 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim deze eeuwenoude toren in het pittoreske stadje Goedereede en ontdek niet alleen de verrassende functies die de toren heeft (gehad), maar ook het imposante uitzicht.

De Goereese Toren was eeuwen geleden onderdeel van een imposante kerk.

Foto's van de Goereese Toren

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

De Goereese Toren was eeuwen geleden onderdeel van een imposante kerk.

Kerkpad 9 ยท 3252 AW Goedereede

Bewonder het ontwerp

Omringd door grasvelden en tegenover de Hervormde Kerk staat een eeuwenoude toren, de bijna 40 meter hoge Goereese Toren. Deze vierkante toren heeft wel wat weg van een kerktoren. En dat klopt ook, want de Goereese Toren was bij ingebruikname in 1552 een kerktoren, later een vuurtoren en tegenwoordig een museum naast uitkijktoren. De Goereese Toren is gemaakt van baksteen. Nieuwsgierig naar het adembenemende uitzicht? Beklim dan de 217 treden tellende wenteltrap. Let op: de stenen trap is smal. Gelukkig kan er op elke verdieping een rustmoment ingelast worden en valt er heel wat te ontdekken in het Torenmuseum. Eenmaal boven heb je vanaf het platte dak van de kerktoren de mooiste vergezichten en kijk je uit op het charmante stadje Goedereede en de landelijke omgeving. Bij helder weer zie je zelfs de Noordzee, het Grevelingenmeer en het Haringvliet.

Goereese Toren in Goedereede

Check de leukste feitjes

Een toren vol ontdekkingen

De immense toren is niet alleen te beklimmen, maar er valt onderweg ook van alles te ontdekken. In de toren huisvest namelijk ook het Torenmuseum. Ontdek archeologische vondsten op de begane grond, bezoek de vuurtorenexpositie op de eerste verdieping waar de geschiedenis van vuurtorens en die van het voormalige eiland Goeree in het bijzonder wordt verteld. Kijk wat zich achter de rode deur bevindt en, last but not least, ontdek het carillon op de derde verdieping. Loop tussen de klokken door, wat een beleving! Elk kwartier luiden de klokken, dus zorg dat je dan je oren dicht houdt. Nieuwsgierig? Ga dan naar de website van het Torenmuseum.

Vuurtoren

Heb je de rode boeilantaarn op het dak al gespot? Deze lantaarn doet het niet echt, maar is een herinnering aan het vuurtorenverleden van deze toren. Van 1912 tot 1924 heeft een soortgelijke boeilantaarn op deze toren gestaan.

Over de geschiedenis van de Goereese Toren

De Goereese Toren kent een geschiedenis die eeuwen teruggaat. In de 15de eeuw was Goedereede een welvarend stadje waar men in 1453 startte met de bouw van een imposante kerk. Wat later, in 1467, begon men met de aanleg van de kerktoren. Aanvankelijk waren de kerk en de toren met elkaar verbonden. De scheepvaart verplaatste zich echter naar andere havensteden, waardoor de kerkelijke inkomsten in Goedereede steeds minder werden en er daardoor ook minder overbleef voor het onderhoud van de kerk.

Ook de hoge spits die men voor de toren in gedachten had, is door geldgebrek niet meer gerealiseerd. Na jarenlange verval besloot men begin 17de eeuw het grootste deel van de kerk te slopen. Twee jaar later werd de huidige, kleinere kerk gebouwd. De kerktoren kwam daardoor los van de kerk te staan. De Goereese Toren kreeg vervolgens de functie van vuurtoren. Eerst met open vuur op het platte dak, later met een lantaarn die met slecht weer onvoldoende zichtbaar was. In 1833 is daardoor de lantaarn vervangen door een koperen exemplaar. Vandaag de dag is de toren geen baken voor schepen meer. Door inpolderingen is de toren te ver van zee komen te staan, maar het museum dat in de Goereese Toren is gevestigd, vertelt nog wel het verhaal over de vuurtoren. Meer weten over dit stukje Nederlandse historie? Check dan het Torenmuseum.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Burgh-Haamstede de Plompe Toren, in Sint Philipsland uitkijktoren Slikken van de Heen en in Bergschenhoek uitkijktoren Hoge Bergse Bos. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Goedereede

Goedereede is een prachtig oud stadje waar je nog echt de sfeer van vroeger proeft. Het lijkt wel alsof de tijd hier stil heeft gestaan. Wandel door de smalle, pittoreske straatjes en ontdek de eeuwenoude huisjes en andere gebouwen die dit stadje rijk is. Wist je trouwens dat de Pieterstraat de mooiste en het meest gefotografeerde straatje van Goeree-Overflakkee is? Wandel daar dus vooral even doorheen. Na een heerlijke stadswandeling en de klim op de Goereese Toren wil je natuurlijk ook even uitrusten onder het genot van een hapje of drankje. Bij de haven vind je een aantal leuke cafรฉs en restaurants.

Meer weten

Spuisluis Goedereede

Ontdek de spuisluis bij de oude haven van Goedereede. De spuisluis werd in 1593 aangelegd en bestond uit een toldeur en punt- of vloeddeuren. Bij hoog water werd de spuikom gevuld. Daarna werd bij eb de toldeur geopend, zodat het water naar buiten stroomde en het aangeslibde zand uit de haven wegspoelde. De spuisluis is met de jaren steeds vernieuwd, maar wordt vandaag de dag niet meer gebruikt.  

Meer weten

Oude haven Goedereede

De haven en Goedereede zijn al eeuwen lang  met elkaar verbonden. Die connectie gaat zelfs terug naar de Romeinse tijd. In die tijd lag ten noordwesten van het huidige Goedereede namelijk een belangrijke havennederzetting en was het een doorvoerhaven van producten uit het hele westelijke deel van het Romeinse Rijk. De Romeinseweg herinnert ons nog aan dit Romeinse verleden.

Bij de oude haven in Goedereede staan een aantal prachtig oude, monumentale panden. Eeuwen geleden was het gunstig gelegen Goedereede, omgeven door water, namelijk een heel welvarende handelsplaats met veel scheepvaart en visserij. De plaats Goedereede betekent van oorsprong ook โ€˜veilige havenโ€™. Later verplaatste de scheepvaart zich naar andere havensteden.

Meer weten

Hotel De Gouden Leeuw

Over een van oudste huizen aan de markt van Goedereede is een wel heel bijzonder verhaal te vertellen: hotel de Gouden Leeuw. In deze oude herberg heeft namelijk de enige Nederlandse paus, Adrianus IV, gewoond. Paus Adrianus IV, geboren als Adrianus Floriszoon Boeyens, was van 1492-1515 pastoor van Goedereede. Op de eerste verdieping is de Pausenkamer nog steeds aanwezig waar je kunt genieten van een lunch of diner.

Meer weten

Schuilkerk Ouddorp

Tegenwoordig schuilt achter dit rijksmonument een modezaak, maar vroeger was het een Schuilkerk of Vermaning: een kerkgebouw van de doopsgezinden die in de 16de en 17de eeuw hun godsdienst niet zichtbaar mochten uitoefenen. Naast het gebouw uit 1598 is een poort, het Nicodemuspoortje, die toegang gaf tot de Schuilkerk. De Schuilkerk is nog lang door de doopsgezinden als kerk in gebruik geweest. Pas in 1992 vertrokken zij naar een nieuw en groter kerkgebouw.

Meer weten

Molen de Windvang

Aan de rand van Goedereede staat de enige molen die Goedereede telt; molen de Windvang, een ronde, stenen molen die tot 1953 werd gebruikt voor het malen van graan. Volgens de baard van de molen stamt hij uit 1791, maar niks is minder waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze molen in 1719 is gebouwd, de laatste twee cijfers zijn dus omgedraaid. Wat molen de Windvang verder uniek maakt, is dat er een maalzolder op de eerste verdieping is, te bereiken via twee buitentrappen. Op de begane grond woonde namelijk heel vroeger de molenaar. Wil je de molen bezoeken? Dat kan! Molen de Windvang is elke zaterdag geopend voor bezoekers.

Meer weten

Korenmolen De Zwaan

Ontdek in het nabijgelegen Ouddorp een tweetal molens, waaronder Korenmolen De Zwaan. De molen wordt ook wel Loddersmolen genoemd, naar de familie Lodder die tot 1905 eigenaar van deze molen was. Korenmolen De Zwaan is een stellingmolen uit 1846 en maalde tot 1975 op windkracht. Wil je de molen van binnen bekijken? Dat kan! In de molen zit nu een Klompenmuseum.

Meer weten

Molen De Hoop Ouddorp

De tweede molen in Ouddorp is Molen De Hoop, een van de weinige windmolens in Nederland die nog in particulier bezit is. De voorloper van deze molen werd rond 1600 gebouwd. In 1844 besloot de familie Voogd de molen af te breken en een ronde, stenen stellingmolen te bouwen met drie koppel maalstenen in plaats van รฉรฉn.

Meer weten

Parkeerplaats Goedereede

Er is volop parkeergelegenheid aan de rand van Goedereede. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is beperkt open: van april tot en met oktober kan deze immense toren elke donderdag en zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur beklommen worden. In de zomermaanden juli en augustus is de toren al vanaf 11.00 uur geopend. Kijk op Torenmuseum voor de actuele openingstijden.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren en museum bedraagt โ‚ฌ 3,- per persoon. Kinderen betalen โ‚ฌ 1,50.

Parkeren

De Goereese Toren staat in het dorp Goedereede, tegenover de Hervormde Kerk. Er is volop parkeergelegenheid aan de rand van het dorp, niet ver van de toren. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats in Goedereede. Vanaf de parkeerplaats wandel je via de Doelweg en sla je rechts af. Via de Varkensmarkt die overgaat in de Molenstraat ben je binnen enkele minuten bij de Goereese Toren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Goereese Toren

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Goereese Toren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Ervaar de herfst in de bossen

30 sep 2024

De herfst is begonnen! Waar kun je dit magische seizoen het beste ervaren? In het bos natuurlijk. Ontdek de leukste herfstbostips.

Ontdek het grootste zonnebloemschilderij

26 sep 2024

Beklim de uitkijktoren en ontdek het levensechte zonnebloemschilderij van Vincent van Gogh. Wat een belevenis!