Stadswandeling Goedereede

Download route
Waar ben ik?
2 km

Goedereede

Goedereede is een prachtig oud stadje waar je nog echt de sfeer van vroeger proeft. Het lijkt wel alsof de tijd hier stil heeft gestaan. Wandel door de smalle, pittoreske straatjes en ontdek de eeuwenoude huisjes en andere gebouwen die dit stadje rijk is. Wist je trouwens dat de Pieterstraat de mooiste en het meest gefotografeerde straatje van Goeree-Overflakkee is? Wandel daar dus vooral even doorheen. Na een heerlijke stadswandeling en de klim op de Goereese Toren wil je natuurlijk ook even uitrusten onder het genot van een hapje of drankje. Bij de haven vind je een aantal leuke cafés en restaurants.

Spuisluis Goedereede

Ontdek de spuisluis bij de oude haven van Goedereede. De spuisluis werd in 1593 aangelegd en bestond uit een toldeur en punt- of vloeddeuren. Bij hoog water werd de spuikom gevuld. Daarna werd bij eb de toldeur geopend, zodat het water naar buiten stroomde en het aangeslibde zand uit de haven wegspoelde. De spuisluis is met de jaren steeds vernieuwd, maar wordt vandaag de dag niet meer gebruikt.  

Oude haven Goedereede

De haven en Goedereede zijn al eeuwen lang  met elkaar verbonden. Die connectie gaat zelfs terug naar de Romeinse tijd. In die tijd lag ten noordwesten van het huidige Goedereede namelijk een belangrijke havennederzetting en was het een doorvoerhaven van producten uit het hele westelijke deel van het Romeinse Rijk. De Romeinseweg herinnert ons nog aan dit Romeinse verleden.

Bij de oude haven in Goedereede staan een aantal prachtig oude, monumentale panden. Eeuwen geleden was het gunstig gelegen Goedereede, omgeven door water, namelijk een heel welvarende handelsplaats met veel scheepvaart en visserij. De plaats Goedereede betekent van oorsprong ook ‘veilige haven’. Later verplaatste de scheepvaart zich naar andere havensteden.

Hotel De Gouden Leeuw

Over een van oudste huizen aan de markt van Goedereede is een wel heel bijzonder verhaal te vertellen: hotel de Gouden Leeuw. In deze oude herberg heeft namelijk de enige Nederlandse paus, Adrianus IV, gewoond. Paus Adrianus IV, geboren als Adrianus Floriszoon Boeyens, was van 1492-1515 pastoor van Goedereede. Op de eerste verdieping is de Pausenkamer nog steeds aanwezig waar je kunt genieten van een lunch of diner.

Molen de Windvang

Aan de rand van Goedereede staat de enige molen die Goedereede telt; molen de Windvang, een ronde, stenen molen die tot 1953 werd gebruikt voor het malen van graan. Volgens de baard van de molen stamt hij uit 1791, maar niks is minder waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze molen in 1719 is gebouwd, de laatste twee cijfers zijn dus omgedraaid. Wat molen de Windvang verder uniek maakt, is dat er een maalzolder op de eerste verdieping is, te bereiken via twee buitentrappen. Op de begane grond woonde namelijk heel vroeger de molenaar. Wil je de molen bezoeken? Dat kan! Molen de Windvang is elke zaterdag geopend voor bezoekers.

Korenmolen De Zwaan

Ontdek in het nabijgelegen Ouddorp een tweetal molens, waaronder Korenmolen De Zwaan. De molen wordt ook wel Loddersmolen genoemd, naar de familie Lodder die tot 1905 eigenaar van deze molen was. Korenmolen De Zwaan is een stellingmolen uit 1846 en maalde tot 1975 op windkracht. Wil je de molen van binnen bekijken? Dat kan! In de molen zit nu een Klompenmuseum.

Molen De Hoop Ouddorp

De tweede molen in Ouddorp is Molen De Hoop, een van de weinige windmolens in Nederland die nog in particulier bezit is. De voorloper van deze molen werd rond 1600 gebouwd. In 1844 besloot de familie Voogd de molen af te breken en een ronde, stenen stellingmolen te bouwen met drie koppel maalstenen in plaats van één.

Schuilkerk Ouddorp

Tegenwoordig schuilt achter dit rijksmonument een modezaak, maar vroeger was het een Schuilkerk of Vermaning: een kerkgebouw van de doopsgezinden die in de 16de en 17de eeuw hun godsdienst niet zichtbaar mochten uitoefenen. Naast het gebouw uit 1598 is een poort, het Nicodemuspoortje, die toegang gaf tot de Schuilkerk. De Schuilkerk is nog lang door de doopsgezinden als kerk in gebruik geweest. Pas in 1992 vertrokken zij naar een nieuw en groter kerkgebouw.

Parkeerplaats Goedereede

Er is volop parkeergelegenheid aan de rand van Goedereede. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In het eeuwenoude stadje Goedereede is het heerlijk wandelen, alsof de tijd hier stil heeft gestaan. De wandelroute ‘Stadswandeling Goedereede’ van Visit Goeree-Overflakkee is een ideale manier om dit pittoreske stadje met zijn rijke historie te ontdekken.

Parkeerplaats en startpuntMolen de Windvang. Navigeer naar Goereeseweg 5, 3252 BG Goedereede.
Afstand2 km
BewegwijzeringDe route is niet bewegwijzerd, maar met je mobiel kan je vrij eenvoudig navigeren op het bovenstaande kaartje.
Meer informatieMeer informatie over de route is te vinden op de website van Goeree Overflakkee.
Stadswandeling Goedereede
Goedereede

Wandelen door Goedereede

Vanaf de parkeerplaats kun je de stadswandeling Goedereede het beste starten bij molen de Windvang aan de rand van Goedereede. Deze molen is vandaag de dag nog steeds te bezoeken. Vervolgens loop je de oude stad in met zijn smalle, pittoreske straatjes en eeuwenoude panden. Je kijkt je ogen uit. Tijdens de wandeling ontdek je niet alleen de Goereese Toren die hoog boven Goedereede uitsteekt, maar ook de oude haven en de spuisluis. Rondom de oude haven staan een aantal prachtig oude, monumentale panden. Uiteraard wandel je ook door de Pieterstraat, het meest gefotografeerde straatje van Goeree-Overflakkee. Met de stadswandeling Goedereede is het heerlijk wandelen.

Wil je graag nog meer cultuur opsnuiven? Ga dan na deze prachtige wandeling naar het nabijgelegen Ouddorp en ontdek historische molens en een schuilkerk die tot 1992 nog in gebruik was.  

Zien en doen bij Stadswandeling Goedereede

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.