Uitkijktoren Tureluur - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Tureluur

Terug Zuid-Beijerland · Zuid-Holland
Vogelspotters opgelet: vanaf deze unieke uitkijktoren kijk je niet alleen uit over de weidse natuurdelta van het Haringvliet, maar ontdek je ook heel wat vogels.
2024
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2024
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Vogelspotters opgelet: vanaf deze unieke uitkijktoren kijk je niet alleen uit over de weidse natuurdelta van het Haringvliet, maar ontdek je ook heel wat vogels.

Uitkijktoren Tureluur maakt onderdeel uit van de vernieuwde Hitsertse Kade, een prachtig recreatiegebied voor jong en oud.

Foto's van de Uitkijktoren Tureluur

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Uitkijktoren Tureluur maakt onderdeel uit van de vernieuwde Hitsertse Kade, een prachtig recreatiegebied voor jong en oud.

Hitsertsekade 20a · 3284 KC Zuid-Beijerland

Bewonder het ontwerp

Zuid-Beijerland is sinds 2024 een hotspot rijker. In het water aan het vernieuwde recreatiegebied Hitsertse Kade staat namelijk een bijzondere vogelkijkhut: uitkijktoren Tureluur, geschonken door Vogelbescherming Nederland. Het uitzichtpunt is ontworpen door Ro & Ad Architecten, ontwerper van onder meer uitkijktoren Pompejus, Vogelobservatorium Tij en uitkijktoren Bunkertreppe.

Uitkijktoren Tureluur

De Tureluur heeft, door de vierkanten vorm en de luiken die hoe meer naar boven toe verder open staan, wel wat weg van een Indonesische tempel. Maar dat is het natuurlijk niet. Wat vooral in het oog springt zijn de steenschotten. De naam doet anders vermoeden, maar dat zijn schotten gemaakt van hout. Op het hout zijn bakstenen gedroogd, waardoor het deze robuuste uitstraling krijgt. Verder heeft de toren een stalen frame die, heel bijzonder, per schip naar deze plek is vervoerd.

Detail van uitkijktoren aan de Hitsertse Kade

Via de steiger kun je de unieke uitkijktoren beklimmen. Vanaf de top heb je een weids uitzicht op de omgeving, onder meer de deltanatuur van het Haringvliet, de Tiengemeten en het Vuile Gat. En natuurlijk zijn er heel wat vogels vanaf deze vogelkijkhut te spotten.

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

En toen was de uitkijktoren er, maar had het nog geen naam. Gemeente Hoeksche Waard ging daarom samen met Vogelbescherming Nederland op zoek naar een passende naam voor deze markante vogelkijkhut en samen zetten ze een namenwedstrijd uit. Vijfhonderd namen werden ingestuurd, maar er kon er maar één als winnaar uit de bus komen: Tureluur, ingezonden door Wilma Braal. De Tureluur is een vogel die in dit gebied veel voorkomt en past goed bij de andere vogelspotplekken aan het Haringvliet. Bovendien kun je turen vanaf deze uitkijktoren. Vandaar Tureluur.

Tureluur

Vogels spotten

Vogelliefhebbers opgelet! Vanaf deze uitzichttoren zijn veel verschillende vogels te spotten. In het broedseizoen kun je naast de tureluur ook de kievit, kluut een grutto ontdekken. Er zijn ook zeearenden en soms komt er een visarend ineens voorbij. Kortom, genieten dus.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Tureluur

Sinds jaar en dag is de Hitsertse Kade een populair recreatiegebied waar je heerlijk kunt zonnen en zwemmen, maar het had op een gegeven moment wel een opknapbeurt nodig. Dat had nogal wat voeten in de aarde. In de gebiedsvisie, die er al in 2012 lag, waren woningen opgenomen. Daar was de omgeving het niet mee eens. Uiteindelijk heeft de gemeente in 2022 het recreatiegebied aangekocht, waardoor de Hitsertse Kade voor bewoners en bezoekers open zou blijven. Samen met de werkgroep Hitsertse Kade en Vogelbescherming Nederland is dit prachtige recreatiegebied vervolgens heringericht waar je kunt zwemmen, zonnen, vissen, kajakken en kanoën. En natuurlijk ook turen vanaf de Tureluur. Een mooi voorbeeld van burgerparticipatie.

Uitkijktoren Tureluur aan de Hitsertse Kade

Ontdek andere uitkijktoren in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Tureluur nog heel wat andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten oosten het uitzichtkasteeltje de Motte in Strijensas, ten westen in Stellendam Vogelobservatorium Tij. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de uitkijktoren aan de Hitsertse Kade is een grote parkeerplaats. Navigeer hiervoor naar Hitsertsekade in Zuid-Beijerland. Vanaf de parkeerplaats wandel je zo naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Zien en doen bij Uitkijktoren Tureluur

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.