Uitzichtkasteeltje de Motte - Uitkijktorens.nl

Uitzichtkasteeltje de Motte

Terug Strijensas · Zuid-Holland
Herbeleef middeleeuwse tijden en beklim dit hedendaags mottekasteel boven op een heuvel midden in het bijzondere natuurgebied Oeverlanden Hollands Diep.
2006
5,4 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2006
5,4 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Herbeleef middeleeuwse tijden en beklim dit hedendaags mottekasteel boven op een heuvel midden in het bijzondere natuurgebied Oeverlanden Hollands Diep.

Tip: de wandelpaden naar de Motte kunnen soms wel blubberig zijn, dus doe je laarzen aan.

Waar ben ik?

Tip: de wandelpaden naar de Motte kunnen soms wel blubberig zijn, dus doe je laarzen aan.

Buitendijk · Strijensas

Bewonder het ontwerp

Midden in het natuurgebied Oeverlanden Hollands Diep ontdek je het schattige uitzichtkasteeltje de Motte. De inspiratiebron is duidelijk; een middeleeuws kasteel, een mottekasteel om precies te zijn, een torenvormige versterking uit de hoge middeleeuwen. Een belangrijk kenmerk ervan is dat het op een afgeplatte, aangelegde aarden heuvel staat, een motte, wat (toevallig 😉) ook de naam van dit torenvormig uitkijkpunt is. In vroegere tijden werd dit type kasteel uit hout opgetrokken, maar deze hedendaagse versie is van baksteen gemaakt.

Uitkijkplatform van uitzichtkasteel de Motte

Via de stenen wenteltrap in het midden van het torentje kom je uit op het uitkijkplatform met zijn kantelen. Vanaf de top heb je een prachtig panoramisch uitzicht over het omliggende natuurgebied van Staatsbosbeheer. Bijzonder detail: deze uitkijktoren is gemaakt door leerlingen.

Plaquette op het uitzichtkasteeltje de Motte

Check de leukste feitjes

Ontdek grazers

Om bij het uitzichtpunt te komen, wandel je dwars door de Oeverlanden Hollands Diep. Onderweg kun je Schotse Hooglanders spotten. Blijf op geruime afstand waardoor ze niet schrikken. Dan grazen ze lekker door.

kunstspel boter-kaas-eieren in Oeverlanden Hollands Diep

Boter, kaas en eieren

Niet ver van de toren ontdek je drie stenen tafels die samen het spel boter, kaas en eieren vormen. Of je het daadwerkelijk kunt spelen, laten we even in het midden, maar even uitrusten op deze bijzondere plek kan in ieder geval zeker.

Oeverlanden Hollands Diep

Over de geschiedenis van uitzichtkasteeltje de Motte

Dat de toren naar een historische motte is vernoemd, is niet toevallig. In vroegere tijden heeft op ongeveer dezelfde locatie ook een motte, een kunstmatige heuvel, gestaan. De hedendaagse versie is eveneens op een strategische plek gebouwd, namelijk boven op een heuvel.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van het uitzichtkasteeltje de Motte nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je bij Zuid-Beijerland uitkijktoren Tureluur, in Krimpen aan de Lek uitkijktoren De Beverbrug en op het eiland Goeree Overflakkee Vogelobservatorium Tij en de eeuwenoude Goereese Toren in Goedereede. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij het uitzichtkasteeltje is geen parkeergelegenheid. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is aan de rand van Strijensas. Navigeer hiervoor naar Wandelparkeerplaats Oeverlanden en Lichtopstand, Buitendijk 2 in Strijensas. Vanaf de parkeerplaats wandel je in zuidwestelijke richting over een wandelpad richting de Motte.

Er is ook een parkeerplaats aan de andere kant van het uitkijkkasteeltje de Motte. Navigeer hiervoor naar Wandelparkeerplaats Oeverlanden, Buitendijk in Strijensas. Vanaf deze parkeerplaats loop je via het wandelpad in zuidelijke en daarna in oostelijke richting naar de Motte.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitzichtkasteeltje de Motte

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.