Fietsen langs rivieren en polders

Download route
Waar ben ik?
44 km

De Zaag

De Zaag is vernoemd naar de houtzagerij die vroeger op het eiland heeft gestaan. Sinds 2014 heeft het eiland met de herinrichting een metamorfose ondergaan. Dit was nodig om de kwaliteit van de natuur te verbeteren. Geulen zijn uitgediept waardoor de werking van eb en vloed sterker is geworden en daardoor is de waterkwaliteit verbeterd. Ontdek smalle wandelpaden en kleine wandelbruggen, picknickplekken, grazende runderen op het zuidelijkere Kleine Zaag of spot vogels achter een vogelkijkwand. De Zaag is een groene oase aan de rand van de grote industriestad Rotterdam.

De Lek

De ruim 60 kilometer lange rivier de Lek kronkelt door de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. Langs de groene oevers is het heerlijk fietsen en wandelen.

Polder den Hoek

Lange sloten, zover je kan kijken, en rijk grasland maken dit een zeer populair gebied onder weidevogels. Van zingende veldleeuweriken tot kleine zwanen smienten; vele soorten hebben er hun (tijdelijke) thuis. Het is er heerlijk fietsen en wandelen. 

Kinderdijk

Ga met de veerdienst de Nieuwe Maas over en ontdek het wereldberoemde Kinderdijk. Wat een prachtig Hollands uitzicht! Je waant je gelijk een paar eeuwen terug in de tijd. Niet voor niets staat Kinderdijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Loop langs de eeuwenoude molens, bezoek een van de drie museummolens en ontdek hoe deze unieke bouwwerken er van binnen uitzien. Maar er is meer. Bekijk de film in Hulpgemaal De Fabriek en ontdek de geschiedenis van Kinderdijk in vogelvlucht. Of ga naar het Wisboomgemaal en ervaar hoe het gemaal uit 1868 vroeger functioneerde. Wat een beleving!

Stormpoldervloedbos

Ten noorden van natuureiland De Zaag, doorsneden door geulen (Sliksloot) die vol- en leegstromen door eb en vloed, ligt het Stormpoldervloedbos. De dagelijkse werking van eb en vloed is sterk; het verschil tussen hoog en laag water is namelijk meer dan 120 centimeter. Let dus op het getij, want bij heel hoog water stroomt het hier onder. Het Stormpoldervloedbos is niet enorm groot, maar is wel een groen, stil paradijsje tegenover het nabijgelegen Rotterdam en de grote industriehaven. Luister naar de vogels die hier volop fluiten, ontdek ijsvogels en wie weet spot je wel een bever van dichtbij. Tip: doe je laarzen aan, want veel paden kunnen hier onder water staan.  

Nieuwe Maas

Vanaf de Beverbrug kijk je onder meer uit op de Nieuwe Maas die vroeger de naam Merwe had. Deze 24 kilometer lange getijderivier ontstaat uit de samenvloeiing van de Lek en de Noord en stroomt langs Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen.

Parkeerplaats uitkijktoren De Zaag

Er is parkeergelegenheid bij de ingang van natuureiland De Zaag. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

De fietsroute voert dwars door het Zuid-Hollandse landschap, langs rivieren en polders. Ook wordt het wereldberoemde Kinderdijk aangedaan. Hollandser krijg je het niet met de route Fietsen langs rivieren en polders.

ParkerenEr is een aantal parkeerplaatsen nabij de ingang van eiland De Zaag, net over de brug. Navigeer hiervoor naar Zaag in Krimpen aan de Lek.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats terug de brug over, sla vervolgens rechtsaf en volg de route richting knooppunt 61.
Afstand44 km
Knooppuntenrichting 61 (pont naar) 3 – 2 – 19 – 7 – 5 – 6 – 76 – 36 – 24 – 25 – 68 – 20 – 18 – 12 – 17 – 70 – 58 – richting 61
Fietsen in Zuid-Holland bij Kinderdijk
Kinderdijk

Fietsen in Zuid-Holland langs rivieren en polders

Is fietsen in Zuid-Holland niet alleen fietsen door stedelijk gebied? Nee, beslist niet, zeker niet met deze fietsroute. De route start bij de ingang van eiland De Zaag waar ook uitkijktoren De Beverbrug staat. De route gaat verder niet over het eiland, dus wil je de Beverburg beklimmen, wandel er dan eerst even naar toe. Zowel het eiland als de uitkijktoren zijn beslist aanraders, want al lopende over smalle wandelpaden ontdek je een groene oase, grazende runderen en de Beverbrug dat een architectonisch en technisch hoogstandje is.

Vervolgens start je de fietsroute die langs de Nieuwe Maas voert om daarna met de veerdienst over de Lek te gaan en het wereldberoemde Kinderdijk te ontdekken. Wat een prachtig uitzicht, want je waant je vanwege de molens en het Hollandse landschap direct eeuwen terug in de tijd. De route voert dwars door Kinderdijk om vervolgens langs de rivier Het Nieuwe Waterschap en tussen de polders te fietsen.

Daarna gaat de route langs de oevers van rivier de Lek die ook wordt overgestoken. Vervolgens fiets je door Polder den Hoek. Je ontdekt niet alleen lange sloten tussen graslanden zover je kunt kijken, maar ook spot je er veel weidevogels. Daarna vervolg je de route langs de Hollandsche IJssel om vervolgens in meer stedelijk gebied te komen: Ouderkerk aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel. Wil je nog even genieten van de natuur, sla dan af bij het Stormpoldervloedbos, ten noorden van eiland De Zaag, want hier kun je nog echt genieten van de stilte. Ten slotte voert de route terug naar het startpunt bij eiland De Zaag. Kortom, fietsen in Zuid-Holland geeft volop oudhollandse plaatjes.

Meer fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren De Beverbrug

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de Fietsroute Bergse Bossen die onder meer langs uitkijktoren Hoge Bergse Bos voert. Of, zuidwaarts op Goeree-Overflakkee, de fietsroute Rondje Goedereede. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere de Goereese Toren.

Zien en doen bij Fietsen langs rivieren en polders

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.