Fietsroute Bergse Bossen

Download route
Waar ben ik?
47 km

Het Hoge Bergse Bos

Midden in de Randstad, op een steenworp afstand van Rotterdam en plaatsen als Nieuwekerk aan de IJssel, Bergschenhoek en Bleiswijk ontdek je een groen, heuvelachtig paradijsje: het Hoge Bergse Bos. De heuvels zijn aangelegd op het sloop- en bouwafval van het naoorlogse Rotterdam. Hierdoor is het een ideaal gebied om te sporten: mountainbiken, klimmen, kanoën, trailrunnen, het kan er allemaal. In het voorjaar en in de zomer is het bos op z’n mooist. Alles groeit en bloeit, de vogels fluiten, vlinders fladderen rond en insecten zoemen er lustig op los.

Het Lage Bergse Bos

Ten zuiden van het Hoge Bergse Bos ligt het Lage Bergse Bos. Struin door het bos en park en spot Schotse Hooglanders. Wat een gevarieerd landschap is het Bergse Bos! Ontdek de hoger en lager gelegen plekken en de open en verdichte delen van dit natuurgebied. Spot vogels zoals fazanten, torenvalken en buizerds. Een rustige en groene oase in een verstedelijkt gebied.

De Rotte

Vanuit het groene buitengebied kronkelt de rivier de Rotte zo de bruisende stad Rotterdam in. Een rivier waar deze wereldstad aan de Maas haar naam aan te danken heeft. Langs haar oevers is het heerlijk fietsen en wandelen.

Westerpark

Door het vele water in het gebied oogt het Westerpark eerder als een natuurgebied dan als een stadspark. Er is van alles te beleven en te doen, maar je vindt er vooral ook rust en prachtige natuur.

De Wiebertjes

Een van de grotere kunstwerken van Annelies Dijkman is De Wiebertjes, een vorm van landschapskunst. Het laaggelegen, moerasachtige gebied is doorsneden door sloten en vormen een wiebertjespatroon. De gronden tussen de sloten verschillen in hoogten. Dit zorgt voor variatie in het groen. De Wiebertjes is een ideaal broedgebied voor watervogels, dus wie weet spot je er een aantal.

Kunstproject Stille Wateren

Het Hoge Bergse Bos is niet alleen een natuurgebied, maar ook een soort openluchtmuseum. Ontdek de vele kunstwerken, zoals het kunstproject Stille Wateren van kunstenaar Annelies Dijkman. Dit project bestaat uit wel vijf kunstwerken: de twee levendige kunstbruggen die de tegenpolen zon en maan voorstellen, de fontein Kinderkoppen, de kunstbrug Beschouwend, de Gedekte Tafel in het water en landschapskunst De Wiebertjes.

Parkeerplaats uitkijktoren Hoge Bergse Bos

Er is volop parkeergelegenheid nabij uitkijktoren Hoge Bergse Bos. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Deze fietsroute voert dwars door het hart van Zuid-Holland en doet niet alleen prachtige natuur aan, maar je fietst ook langs Zoetermeer af en door grote plaatsen als Bergschenhoek. De Fietsroute Bergse Bossen is een ideale manier om deze omgeving te ontdekken.

ParkerenEr is volop parkeergelegenheid op de parkeerplaats nabij uitkijktoren Hoge Bergse Bos. Navigeer hiervoor naar Stekelzwampad in Bergschenhoek.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats terug naar de doorgaande weg (Hoeksekade) en volg de route in zuidoostelijke richting naar knooppunt 61
Afstand52 km
KnooppuntenRichting 61 – 9 – 92 – 93 – 94 – 95 – 96 – 28 – 6 – 7 – 53 – 54 – 55 – 56 – 33 – 64 – 62 – 61 – 29 – 30 – 31 – 43 – 44 – 11 – 46 – 10 – 12 – 13 – 2 – 3 – 19 – 74 – 73 – 72 – 29 – 14 – 13 – 19 – 17 – 10 – richting 61

Fietsroute door Zuid-Holland

Wat een afwisselende route, want deze fietsroute door Zuid-Holland brengt je letterlijk naar stad en land. De route start vlak bij uitkijktoren Hoge Bergse Bos, namelijk tussen het Hoge Bergse Bos en het Lage Bergse Bos in. Dit heuvelachtige paradijsje is heerlijk om doorheen te wandelen of fietsen, want naast mooie vergezichten ontdek je ook verschillende kunstwerken, zoals landschapskunst de Wiebertjes. De fietsroute Bergse Bossen begin gelijk goed, want de route voert een heel deel langs de oevers van de Rotte af en slingert dwars door het buitengebied met op de achtergrond polders en bebouwing.

Daarna fiets je dwars door het plaatsje Moerkapelle om vervolgens weer te genieten van het Hollandse landschap. Niet veel later bereik je meer stedelijk gebied en fiets je langs Zoetermeer en het Westerpark af. Vanwege het vele water heeft dit stadspark veel weg van een prachtig natuurgebied. Ten slotte voert de route via een groenstrook van polders, dwars door Bergschenhoek naar het beginpunt van deze fietsroute bij de Bergse Bossen. Kortom, de Fietsroute door Zuid-Holland laat zien wat deze provincie allemaal in huis heeft.

Fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren Hoge Bergse Bos

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de route Fietsen langs rivieren en polders die onder meer langs uitkijktoren De Beverbrug voert. Of, zuidwaarts op Goeree-Overflakkee, de fietsroute Rondje Goedereede. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere de Goereese Toren.

Zien en doen bij Fietsroute Bergse Bossen

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.