Fietsroute Bergse Bossen

Download route
Waar ben ik?
47 km

Het Hoge Bergse Bos

Midden in de Randstad, op een steenworp afstand van Rotterdam en plaatsen als Nieuwekerk aan de IJssel, Bergschenhoek en Bleiswijk ontdek je een groen, heuvelachtig paradijsje: het Hoge Bergse Bos. De heuvels zijn aangelegd op het sloop- en bouwafval van het naoorlogse Rotterdam. Hierdoor is het een ideaal gebied om te sporten: mountainbiken, klimmen, kanoën, trailrunnen, het kan er allemaal. In het voorjaar en in de zomer is het bos op z’n mooist. Alles groeit en bloeit, de vogels fluiten, vlinders fladderen rond en insecten zoemen er lustig op los.

Het Lage Bergse Bos

Ten zuiden van het Hoge Bergse Bos ligt het Lage Bergse Bos. Struin door het bos en park en spot Schotse Hooglanders. Wat een gevarieerd landschap is het Bergse Bos! Ontdek de hoger en lager gelegen plekken en de open en verdichte delen van dit natuurgebied. Spot vogels zoals fazanten, torenvalken en buizerds. Een rustige en groene oase in een verstedelijkt gebied.

De Rotte

Vanuit het groene buitengebied kronkelt de rivier de Rotte zo de bruisende stad Rotterdam in. Een rivier waar deze wereldstad aan de Maas haar naam aan te danken heeft. Langs haar oevers is het heerlijk fietsen en wandelen.

Westerpark

Door het vele water in het gebied oogt het Westerpark eerder als een natuurgebied dan als een stadspark. Er is van alles te beleven en te doen, maar je vindt er vooral ook rust en prachtige natuur.

De Wiebertjes

Een van de grotere kunstwerken van Annelies Dijkman is De Wiebertjes, een vorm van landschapskunst. Het laaggelegen, moerasachtige gebied is doorsneden door sloten en vormen een wiebertjespatroon. De gronden tussen de sloten verschillen in hoogten. Dit zorgt voor variatie in het groen. De Wiebertjes is een ideaal broedgebied voor watervogels, dus wie weet spot je er een aantal.

Kunstproject Stille Wateren

Het Hoge Bergse Bos is niet alleen een natuurgebied, maar ook een soort openluchtmuseum. Ontdek de vele kunstwerken, zoals het kunstproject Stille Wateren van kunstenaar Annelies Dijkman. Dit project bestaat uit wel vijf kunstwerken: de twee levendige kunstbruggen die de tegenpolen zon en maan voorstellen, de fontein Kinderkoppen, de kunstbrug Beschouwend, de Gedekte Tafel in het water en landschapskunst De Wiebertjes.

Parkeerplaats uitkijktoren Hoge Bergse Bos

Er is volop parkeergelegenheid nabij uitkijktoren Hoge Bergse Bos. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

ParkerenEr is volop parkeergelegenheid op de parkeerplaats nabij uitkijktoren Hoge Bergse Bos. Navigeer hiervoor naar Stekelzwampad in Bergschenhoek.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats terug naar de doorgaande weg (Hoeksekade) en volg de route in zuidoostelijke richting naar knooppunt 61
Afstand52 km
KnooppuntenRichting 61 – 9 – 92 – 93 – 94 – 95 – 96 – 28 – 6 – 7 – 53 – 54 – 55 – 56 – 33 – 64 – 62 – 61 – 29 – 30 – 31 – 43 – 44 – 11 – 46 – 10 – 12 – 13 – 2 – 3 – 19 – 74 – 73 – 72 – 29 – 14 – 13 – 19 – 17 – 10 – richting 61

tip

Het Hoge Bergse Bos

Midden in de Randstad, op een steenworp afstand van Rotterdam en plaatsen als Nieuwekerk aan de IJssel, Bergschenhoek en Bleiswijk ontdek je een groen, heuvelachtig paradijsje: het Hoge Bergse Bos. De heuvels zijn aangelegd op het sloop- en bouwafval van het naoorlogse Rotterdam. Hierdoor is het een ideaal gebied om te sporten: mountainbiken, klimmen, kanoën, trailrunnen, het kan er allemaal. In het voorjaar en in de zomer is het bos op z’n mooist. Alles groeit en bloeit, de vogels fluiten, vlinders fladderen rond en insecten...

Meer weten

Zien en doen bij Fietsroute Bergse Bossen

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.