Uitkijktoren 't Meulke - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren ’t Meulke

Terug Liempde ยท Noord-Brabant
Beklim deze piramidevormige uitkijktoren en geniet van dit typisch Brabants Landschap: het Dommeldal, met weilanden, hier en daar bomenpartijen en bolle akkers.
2004
7 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2004
7 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze piramidevormige uitkijktoren en geniet van dit typisch Brabants Landschap: het Dommeldal, met weilanden, hier en daar bomenpartijen en bolle akkers.

Wist je dat hier eeuwen geleden een watermolen heeft gestaan? De naam van de toren herinnert ons hieraan.

Foto's van de Uitkijktoren ’t Meulke

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat hier eeuwen geleden een watermolen heeft gestaan? De naam van de toren herinnert ons hieraan.

Meulekensweg 5298 ยท 5298 Liempde

Bewonder het ontwerp

De uitkijktorenkenners onder ons hebben het wellicht al opgemerkt ๐Ÿ˜‰: uitkijktoren โ€™t Meulke heeft heel wat weg van uitkijktoren Landschotse Heide in Middelbeers. En dat klopt ook, want het gaat om hetzelfde piramidevormige ontwerp. De vier houten palen lopen taps toe en komen in de top bij elkaar. In het midden van de toren vind je de ijzeren wenteltrap. Via deze trap bereik je het vierkanten en ijzeren uitkijkplatform dat is voorzien vaan een houten dak.

Vanaf de top geniet je van het prachtige gevarieerde landschap van het Dommeldal: weilanden met hier en daar populieren die de perceelsgrenzen aangeven, de eeuwenoude bolle akkers en graanvelden (in het seizoen). Wat een genot!

platform op uitkijktoren 't Meulke

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

โ€™t Meulke is best een bijzondere naam. Het verwijst naar de watermolen die hier enkele eeuwen geleden aan de Groote Waterloop heeft gestaan. De Groote Waterloop is een (tegenwoordig) gekanaliseerde beek die uitmondt in de nabijgelegen Dommel.

Vogelparadijs

Wist je dat deze uitkijktoren ook een topplek is om allerlei vogels te spotten? De patrijs en de kwartel broeden in het Dommeldal en als je goed luistert, hoor je zwartkoppen en tjiftjaffen zingen.

Uitkijktoren 't Meulke

Over de geschiedenis van uitkijktoren ’t Meulke

Vanaf de 14de eeuw heeft hier, aan de Groote Waterloop, de Antselse of Autselse watermolen gestaan. Het werd gebruikt als schorsmolen: eikenschors werd fijngemalen tussen de molenstenen om er vervolgens run van te maken. In de 16de eeuw is deze watermolen er niet meer. De exacte ligging van de molen is niet bekend, omdat die al was gesloopt voordat er nauwkeurige kadasterkaarten waren. Gelukkig herinnert de naam van deze uitkijktoren nog aan dit mooi stukje geschiedenis. Meer informatie over deze watermolen vind je op Wikipedia.

Uitzicht vanaf uitkijktoren 't Meulke

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren โ€™t Meulke zijn nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten westen in Boxtel uitkijktoren Tour de Frans, ten oosten uitkijktoren Rond door Recht in Sint Oederode en ten noorden uitkijktoren De Heeskijk bij Kasteel Heeswijk. Bekijk ook het volledigeย overzichtย van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Naast de uitkijktoren in het gras is beperkte ruimte om รฉรฉn of twee autoโ€™s te parkeren. Navigeer hiervoor naar uitkijkpunt ’t Meulke, Meulekensweg in Liempde. Je bereikt die via het naastgelegen zandpad.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Zien en doen bij Uitkijktoren ’t Meulke

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.