Uitkijktoren Rond door Recht - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Rond door Recht

Terug Sint-Oedenrode · Noord-Brabant
Ontdek deze kunstzinnige uitkijktoren midden in het idyllische Dommeldal. Je ontdekt niet alleen het prachtige coulisselandschap, maar je kunt ook eens een kijkje nemen in de naastgelegen rioolwaterzuivering.
2011
15 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2011
15 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Ontdek deze kunstzinnige uitkijktoren midden in het idyllische Dommeldal. Je ontdekt niet alleen het prachtige coulisselandschap, maar je kunt ook eens een kijkje nemen in de naastgelegen rioolwaterzuivering.

Rond door Recht staat in een overloopgebied. Bij hoog water stroomt het water daardoor onder de toren door.

Foto's van de Uitkijktoren Rond door Recht

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Rond door Recht staat in een overloopgebied. Bij hoog water stroomt het water daardoor onder de toren door.

Bewonder het ontwerp

Aan de rand van Sint-Oedenrode ontdek je vanaf de doorgaande weg de ranke uitkijktoren Rond door Recht, uiteraard rond van vorm 😉, verwijzend naar de nabijgelegen waterbassins. Als je goed kijkt, lijkt de uitkijktoren een cilindrische vorm te hebben. Dit komt door de schuinstaande kolommen die door de vijf horizontale kolommen driehoeken vormen. 

Wie dichterbij komt, ontdekt dat de transparante toren is gemaakt van cortenstaal, deels omkleed met staaldraad. Met deze open constructie verwijst de ontwerper van de toren, Lucas Lenglet, naar het omliggende coulisselandschap met zijn halfopen vergezichten, weidse graslanden met hier en daar groepen bomen. Ook de hoogte van die bomen zie je in de toren terug.

Uitkijktoren Rond door Recht

Via drie steile trappen (let op: de treden zijn kort) kom je uit op het negen meter hoge uitkijkplatform. Vanaf hier kun je niet alleen het idyllische Dommeldal bewonderen, maar heb je ook zicht op de naastgelegen rioolwaterzuivering. Meer weten over het ontwerp? Ga dan naar Pieters Bouwtechniek.

Check de leukste feitjes

Hoog water

De kunstzinnige uitkijkpost staat in een groene en open overloopgebied nabij de idyllische Dommel die door het landschap slingert. Is het hoog water en treedt de Dommel buiten zijn oevers dan staat dit natuurgebied onder water en stroomt het water dus onder de toren door. Het beklimmen van de toren is dan even niet mogelijk, maar naar het kunstwerk kijken (vanaf een afstand 😉) natuurlijk wel.

Ontdek het schaduwpatroon

In de vloer van het uitkijkplatform zijn driehoeken uitgesneden. Kom je met zonnig weer dan ontdek je een prachtig schaduwpatroon dat lijkt op de schaduwen van blaadjes aan een boom. Wat een leuk detail!

Detail uitkijktoren Sint-Oedenrode

Over de geschiedenis van uitkijktoren Rond door Recht

Kunstenaar Lucas Lenglet ontwierp deze uitkijktoren op initiatief van de provinciale en lokale kunstorganisaties als onderdeel van een nieuw te ontwikkelen kunstwandelroute langs de Dommel. Vanaf een uitzichttoren kan namelijk het oude cultuurlandschap pas goed bewonderd worden. Dat dacht grondeigenaar Waterschap de Dommel ook, want uiteindelijk heeft die (samen met de lokale kunststichting) opdracht gegeven voor de realisatie. In 2011 zag deze kunstzinnige toren na jaren van voorbereiding het levenslicht. Ontdek ook een aantal andere kunstobjecten langs de Dommel.

Kunstwerk bij de Dommel

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Rond door Recht nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten westen verschillende uitkijktorens: uitkijktoren ’t Meulke in Liempde, Tour de Frans in Boxtel, uitkijktoren Reuselhoeve in Moergestel en uitkijktoren De Nieuwe Herdgang in Tilburg. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Uitkijktoren Rond door Recht staat in het Dommeldal. Hier kan niet geparkeerd worden. In een zijstraat van de Boskantseweg ter hoogte van huisnummer 82A vind je een smal straatje met wat bredere bermen. Hier zou je je auto kunnen parkeren. Navigeer hiervoor naar Espendonk Sint-Oedenrode. Vanaf hier wandel je in twee minuten naar de uitzichttoren.

Iets verder weg vind je verschillende parkeerhavens aan de Boskantseweg en de Leunestraat. Navigeer hiervoor naar Boskantseweg 50 in Sint-Oedenrode. Vanaf hier wandel je via de Boskantseweg in ongeveer vijf tot tien minuten naar de toren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een steile trap met vrij korte treden. Let dus goed op als je deze uitzichttoren beklimt. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Rond door Recht

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.