Uitkijktoren De Heeskijk - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Heeskijk

Terug Heeswijk Dinther · Noord-Brabant
Beklim deze ‘motteburcht’ aan de rand van landgoed Heeswijk en ontdek een weids uitzicht over het bosrijke landgoed, de meanderende Aa en voorbijrazend verkeer.
2017
8,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2017
8,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze ‘motteburcht’ aan de rand van landgoed Heeswijk en ontdek een weids uitzicht over het bosrijke landgoed, de meanderende Aa en voorbijrazend verkeer.

Wist je dat deze toren is ontworpen door de 11-jarige Tjeu?

Foto's van de Uitkijktoren De Heeskijk

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat deze toren is ontworpen door de 11-jarige Tjeu?

Kasteel 4 · 5473 VA Heeswijk Dinther

Bewonder het ontwerp

Aan de rand van landgoed Heeswijk en langs de N279 staat sinds 2017 uitkijktoren De Heeskijk, een houten uitkijktoren boven op een heuvel die met zijn openslaande poorten en houten loopbrug wel wat weg heeft van een kasteel. En dat kan kloppen, want de eigenaren van kasteel Heeswijk wilden graag de oude motteburcht, de voorloper van het huidige kasteel, laten herbouwen. Toen ontwerper Tjieu Wijgergangs met dit ontwerp kwam, kon dat mooi worden samengevoegd.

Uitkijktoren De Heeskijk

De toren is gemaakt van hout afkomstig van de bomen die zijn gerooid bij de aanleg van de naastgelegen snelweg. Vervolgens heeft Nooijen Terreininrichting de toren gemaakt. Het achthoekige uitkijkpunt heeft twee uitkijkplatforms, waarvan de hoogste de grootste is. Vanaf de top heb je een 360 graden uitzicht op het bosrijke landgoed (waarachter kasteel Heeswijk schuilgaat), de naastgelegen snelweg en de meanderende beek de Aa. Ben je moe van de klim en de afdaling? Dan biedt de naastgelegen picknickplaats uitkomst.

Check de leukste feitjes

Ontwerpwedstrijd

Voor het ontwerp van deze uitkijktoren werd door de provincie Noord-Brabant een wedstrijd in het leven geroepen. Die werd gewonnen door de destijds 11-jarige Tjeu Wijgergangs uit Heeswijk-Dinther, omdat zijn ontwerp volgens de initiatiefnemer heel goed in de omgeving past. Wel is het ontwerp iets aangepast. Zo is de toren op een heuvel geplaatst en is er een brug aan toegevoegd.

Uitkijktoren De Heeskijk

Natuurpoort Kasteel Heeswijk

Wist je dat het landgoed waar deze uitkijktoren zich bevindt onderdeel uitmaakt van Natuurpoort Kasteel Heeswijk, een van de Natuurpoorten van Brabant? De natuurpoort is hét startpunt voor een heerlijke wandeling over het landgoed of fietstocht in de landelijke omgeving. Bij de Natuurpoort is ook altijd een horecapunt, zo ook bij dit kasteel, waar je na een flinke wandeling of fietstocht ontspannen kunt neerstrijken.

Over de geschiedenis van uitkijktoren De Heeskijk

Op de plek waar het huidige kasteel Heeswijk staat, zijn resten van een oude motte uit omstreeks 1080 gevonden. Een motteburcht is een middeleeuws, torenvormige versterking op een afgeplatte aangelegde heuvel. Het is de voorloper van het middeleeuwse kasteel. Leuk weetje: uitkijktoren Hulzenberg is hier eveneens op geïnspireerd.

De Motteburcht in de middeleeuwen

De aarden motte op deze locatie werd gebouwd door het zand dat ze haalden uit de ringvormige gracht die ze eromheen hadden gegraven. Op de heuvel werd vervolgens een houten toren gebouwd die veel later werd herbouwd in steen. Dreigde er gevaar? Dan konden de eigenaren zich hierin terugtrekken. Het kasteel groeide in de loop der eeuwen uit tot een groot en sterk gebouwencomplex.

Om de geschiedenis van de allereerste ‘vesting’, de motteburcht, te laten herleven, wilde Kasteel Heeswijk die laten herbouwen. Dat is dus gebeurd in de vorm van het ontwerp van de 11-jarige Tjeu.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren De Heeskijk nog heel wat andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten zuiden uitkijktoren ’t Meulke in Liempde en uitkijktoren Rond door Recht in Sint-Oedenrode. Ten noorden ontdek je uitkijktoren Herperduin in Herpen. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Rivier en beekdal de Aa

Vanaf uitkijktoren De Heeskijk heb je een prachtig uitzicht op onder meer de rivier en beekdal de Aa. Sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw was de Aa een rechte beek, omdat de omgeving door de meanderende beek regelmatig onder water kwam te staan. Omdat verdroging dreigde, heeft men een deel van de Aa, onder meer bij kasteel Heeswijk, weer laten meanderen en kunnen omliggende landbouwgebieden ingezet worden voor waterberging. De natuur bloeit hierdoor weer als nooit tevoren met onder meer bloemrijke weilanden. Ook de ijsvogel en weidebeekjuffer wordt weer vaker gespot.

Meer weten

Kasteel Heeswijk

Op deze plek staat al bijna duizend jaar een kasteel, dat is begonnen als een motteburcht. Het groeide in de loop van de eeuwen uit tot een indrukwekkend fort en een deftige buitenplaats waar onder meer de zonnekoning Lodewijk XIV verbleef en samen met Engelse gezanten een plan bedachten hoe het veroverde Nederland te verdelen. In de 19de eeuw werd het de thuisbasis van een baron. Nadat de laatste baron is overleden, werd het kasteel omgedoopt tot een museum waarin je het kasteel van weleer nog echt kunt beleven.

Meer weten

Landgoed Heeswijk

Rondom kasteel Heeswijk ontdek je prachtige natuur, landgoed Heeswijk. Wandel door dit gebied en ontdek het eeuwenoude loofbos met prachtig statige lanen van eiken en beuken, houtwallen en singels. Onderweg ontdek je allerlei monumenten, zoals sierhekwerken. Je komt echt ogen te kort. Ook het meer waterrijke gedeelte van het landgoed met moerasvaren en koningsvaren is een lust voor het oog.  

Meer weten

Airborne Monument Bernheze

Dit monument is een herdenking van wat zich hier aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. In september 1944 lag het kasteel en landgoed Heeswijk in de frontlinie tussen de Duitse bezetter en geallieerden. Op 17 september van dat jaar landden hier parachutisten. Tijdens operatie Market-Garden maakte onder meer deze luchtvaartdivisie de weg vrij voor de geallieerden, zodat dit deel van Nederland werd bevrijd door de bezetter.

Meer weten

Heeswijk-Dinther

Naast kasteel en landgoed Heeswijk is er in Heeswijk-Dinther nog veel meer te ontdekken. Zo vind je er het prachtige en eeuwenoude abdij van Berne, de 13de eeuwse Kilsdonkse Molen aan de Aa en beleef je hoe het middeleeuwse agrarische leven in de Meierijsche Museumboerderij.

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren De Heeskijk

Bij uitkijktoren De Heeskijk kan niet geparkeerd worden, maar wel op tien minuten loopafstand. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Er is geen parkeergelegenheid bij uitkijktoren De Heeskijk. Op ongeveer tien minuten loopafstand is een grote parkeerplaats van (natuurpoort) kasteel Heeswijk. Fietsen kan overigens ook. Navigeer voor de parkeerplaats naar Kasteel Heeswijk. Vanaf hier wandel je langs de Aa af en na 650 meter ontdek je de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Heeskijk

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.