Cultuurhistorisch Banisveld – wandelroute Oisterwijk

Download route
Waar ben ik?
8 km

Kampina

Wat een prachtig, afwisselend natuurgebied. Zoals Brabant ooit was. Ontdek uitgestrekte woeste heide, tientallen vennen ontstaan in de laatste ijstijd, smalle beekjes, loofbossen en graslanden. En dankzij dit afwisselende landschap vind je hier ook allerlei soorten dieren en planten. Ontdek grazende IJslandse paarden en kuddes runderen die de heide openhouden, spot allerlei vogels zoals de grote zilverreiger, de karekiet of de zwarte ooievaar. In vroegere tijden bewerkten boerenfamilies hun akkertjes op Balsvoort. In 2015 is het oude landschap op deze plek weer in ere hersteld.

Grafmonument P.G. van Tienhoven

Aan de rand van natuurgebied de Kampina liggen enkele grote zwerfkeien. Dit is het grafmonument van Pieter van Tienhoven (1875-1953). Onder meer dankzij zijn inzet kocht Natuurmonumenten ruim een eeuw geleden dit natuurgebied en de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Het is het een van de eerste beschermde natuurgebieden in Brabant.

Kampinase Heide

Een groot deel van natuurgebied de Kampina bestaat uit heide; de Kampinase Heide. Ontdek niet alleen de bekende dopheide, maar ook lavendelheide in de nattere delen. De heide groeit tussen talloze vennen, waaronder het adembenemende Belversven. Wie weet spot je een wegspringende kikker.

Beerze

Aan de zuidkant van de Kampina meandert de Beerze dwars door het landschap. De naam Beerze werd al in 1545 door keizer Karel V gebruikt en is mogelijk afgeleid van de woorden berne (bron) of barne (branden). Barne verwijst naar de aanwezigheid van veen dat vroeger als brandstof voor de kachel gebruikt werd. Het veen werd gevormd in de laaggelegen gebieden rond de beek. Ook bijzonder: veel beken en riviertjes zijn in het verleden rechtgetrokken, maar de Beerze in dit gebied heeft altijd zijn oorspronkelijke vorm gehouden.

Monument Gebroeders Schut Hoeve Balsvoort

Vroeger stond hier boerderij Balsvoort waar de broers Schut met hun moeder woonden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verborg de familie vluchtelingen op de boerderij en zaten ze in het verzet. Ook werden er korte tijd zeven Duitse gevangenen vastgehouden. Door een fatale fout van het verzet werden ze vrijgelaten in de Oisterwijkse bossen. Duitsers konden zo aangeven waar ze werden vastgehouden. Toen de Duitsers later terugkwamen, vluchtte broer Bernard en werd in zijn vlucht doodgeschoten. Broer Hein werd samen met Gijs Schellen afgevoerd, ondervraagd en gemarteld voor meer informatie. Beiden werden later geëxecuteerd. In de jaren 70 van de vorige eeuw is de boerderij gesloopt. De fundering waar de boerderij vroeger stond, is in 2015 opnieuw opgetrokken. Ook de oude fruitbomen staan er nog.  

Parkeerplaats uitkijktoren Tour de Frans

Parkeren is mogelijk bij parkeerplaats Kampina Banisveld. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

De Kampina is een bekend en populair natuurgebied in Oisterwijk waar het heerlijk wandelen is. Wil je even weg van de massa, dan is de 8 kilometer lange wandelroute Cultuurhistorisch Banisveld van Natuurmonumenten een ideale manier om (een deel van) dit prachtig, afwisselende natuurgebied te ontdekken.

Parkeren en startpuntKoevoortseweg 24 in Boxtel
Afstand8 km
BewegwijzeringRode pijltjes van Natuurmonumenten
Meer informatieAlle informatie over deze route vind je op de website van Natuurmonumenten.
De Kampina

Wandelen over de Kampina

Je start de wandeling bij de parkeerplaats van Kampina Banisveld, niet ver van uitkijktoren Tour de Frans. Je wandelt zo de Kampina bij Boxtel in, een sprookjesachtig en afwisselend natuurgebied met uitgestrekte woeste heide, vennen, beekjes, bossen en graslanden. Zoals Brabant ooit was. Spot grazende kuddes runderen die de heide openhouden. Dwars door de Kampina meandert, heel idyllisch, de Beerze dat nog steeds zijn oorspronkelijke loop volgt. Ontdek tijdens de wandeltocht Balsvoort waar ooit vijf boerderijen hebben gestaan. De contouren van een van de boerderijen zijn weer zichtbaar gemaakt. In deze hoeve hebben de broers Schut gewoond die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zaten en daarvoor zijn doodgeschoten. Je wandelt over de Kampinase Heide. Daar kom je de beuk van Van Tienhoven tegen, een fijne schaduwrijke plek. Aan het einde van deze heerlijke wandeling klim je nog even de Tour de Frans op. Vanaf de top van deze uitkijktoren spot je allerlei vogels en geniet je van het prachtige uitzicht. Wat is wandelen over de Kampina toch prachtig!

Zin in een hapje of drankje? Langs de route is geen horecagelegenheid, maar niet ver van de parkeerplaats ontdek je onder meer Boerderijterras Jacobushof en Pannenkoekenhuis De Rode Haktol.

Zien en doen bij Cultuurhistorisch Banisveld – wandelroute Oisterwijk

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.