Wandelen door Herperduin

Download route
Waar ben ik?
5 km

Herperduin

Uitkijktoren Herperduin ligt in het gelijknamige natuurgebied dat onderdeel uitmaakt van het oergebied Maasthorst. In Herperduin, ook wel Herpse Bossen genoemd, kun je flink wat hoogtemeters maken. Niet alleen door de uitkijktoren te beklimmen, maar ook vanwege de stuifduinen die hier nog steeds te vinden zijn. Vroeger was dit 400 hectare grote natuurgebied een en al open heide- en stuifzandgebied, maar vanaf eind 19e eeuw is Herperduin grotendeels beplant met grove den. Heel handig voor het leveren van mijnhout en het vastleggen van het stuifzand die eerst alle kanten op stoof. Vandaag de dag is Herperduin een gevarieerder en meer open bosgebied voorzien van vennen, heide en gelukkig ook nog overblijfselen van de zandverstuivingen waar de uitkijktoren op uitkijkt en op staat.

Klompven en Ganzenven

In dit natuurgebied ontdek je twee grote vennen: Klompven en Ganzenven. Vanaf de uitkijktoren zie je het Klompven zo liggen, een ven dat is uitgegraven voor de aanleg van de A50. Wat verder weg, midden in het hart van Herperduin, vind je de Ganzenven, een geliefd oord voor padden, salamanders en libellen.

Speelbos Herperduin ‘da’s leuk’

Klimmen, klauteren, glijden, hutten bouwen of in greppels spelen. Bij Speelbos Herperduin kan het allemaal, te vinden aan de rand van het prachtige natuurgebied Herperduin. In het speelbos staat een gigantisch, houten speeltoestel van wel 33 meter lang die de vorm van een das heeft en daardoor logischerwijs ook De Das wordt genoemd. In De Das is van alles te ontdekken en te ervaren: klimnetten, klimtouwen, klimwanden en nog veel meer. Urenlang speelplezier gegarandeerd. Entree? Helemaal gratis!

Natuurspeeltuin Klauterwoud

Deze natuurspeeltuin bevindt zich aan de westkant van natuurgebied Herperduin. Kinderen tot en met de basisschoolleeftijd kunnen hier hun hartje ophalen met een dassentunnel, stapdammen, een waterpomp, zigzag palen en natuurlijk heel veel zand. Lekker picknicken of even van het zonnetje genieten? Ook dat kan, er zijn bankjes genoeg.

Openluchttheater Hoessenbosch

Zin in een toneelvoorstelling, film of muziekvoorstelling in de openlucht? In natuurgebied Herperduin vind je een groot openluchttheater, prachtig gelegen midden in de bossen. Een unieke beleving!

Parkeerplaats uitkijktoren Herperduin

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaats Speelbos Herperduin. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In de bosrijke omgeving van uitkijktoren Herperduin in het Brabantse Herpen is het heerlijk wandelen. De wandelroute ‘Wandelen door Herperduin’ is een ideale manier om het natuurgebied Herperduin, onderdeel van het oergebied De Maashorst, te ontdekken.

ParkerenParkeerplaats Speelbos Herperduin
StartpuntVanaf de parkeerplaats steek je de Schaikseweg over en daar start je wandeling, bij knooppunt 51.
Afstand5 km
Knooppunten51 – 52 – 89 – 88 – 87 – 17 – 16 – 36 – 15 – 53 – 13 – 51
Wandelen door Herperduin
Herperduin

Wandelen door Herperduin en De Maashorst

Zet je schrap voor een flinke wandeling door natuurgebied Herperduin met de route Wandelen door Herperduin. Tijdens deze wandeling maak je namelijk flink wat hoogtemeters. Niet alleen door uitkijktoren Herperduin te beklimmen, maar ook omdat in dit natuurgebied hoge stuifduinen te vinden zijn. Naast zandverstuivingen valt er in Herperduin nog veel meer mooie natuur te ontdekken: prachtige bossen, open heide en vennen. Tijdens de wandeling loop je langs het enorme Ganzenven af waar je onder meer salamanders en libellen kunt spotten. Ben je op pad met kinderen? Vergeet dan vooral niet Speelbos Herperduin ‘da’s leuk’ te bezoeken die vrijwel aan de wandelroute ligt of, wat verder van de route af, Natuurspeeltuin Klauterwoud. Wat is wandelen door Herperduin toch heerlijk!

Zin in een hapje of drankje gekregen? Ontdek Pan & Zo die aan de wandelroute ‘Wandelen door Herperduin’ ligt of Natuurpoort De Kriekeput – De Maashorst op korte afstand van deze natuurrijke wandeltocht.  

Zien en doen bij Wandelen door Herperduin

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.