Uitkijktoren Ramspol - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Ramspol

Terug Ens · Flevoland
Beklim deze ‘raatbouw’toren waarvan lang is gedacht dat het een luchtwachttoren zou zijn. Ontdek de grootste balgstuw ter wereld en het oeroude Hollandse landschap.
1957
12,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1957
12,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim deze ‘raatbouw’toren waarvan lang is gedacht dat het een luchtwachttoren zou zijn. Ontdek de grootste balgstuw ter wereld en het oeroude Hollandse landschap.

Ontdek in de uitkijktoren het verhaal over het nieuwe land, de Noordoostpolder.

Foto's van de Uitkijktoren Ramspol

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Ontdek in de uitkijktoren het verhaal over het nieuwe land, de Noordoostpolder.

· 8307 RK Ens

Bewonder het ontwerp

Nabij het Ramsdiep is tientallen jaren geleden deze 12,5 meter hoge, witte uitkijktoren gebouwd. Uitkijktoren Ramspol, ontworpen door Maarten Zwaagstra, werd gebouwd volgens het zogenaamde raatbouwsysteem: op elkaar gestapelde ruwe betonnen blokken, als een soort van gestapelde Ikea Kallaxkasten, verstevigd met horizontale en verticale betonnen balken. De bouwer, Schokbeton, was octrooihouder van deze manier van bouwen. Elke raat is 38 bij 38 centimeter. De toren bestaat uit 28 raten hoog, 7 raten breed en 8 raten diep.

Via het trappenhuis in de toren klim je naar boven. Onderweg ontdek je prachtige foto’s van bijzondere planten en dieren die in de omgeving te vinden zijn. Ook wordt het verhaal verteld over het nieuwe land, de Noordoostpolder, en de mensen die hier gingen wonen. Eenmaal boven heb je adembenemende vergezichten over de Noordoostpolder, het oostelijk deel van Flevoland en het Kampereiland. Wie weet spot je wel een zeearend! Meer weten over dit bijzondere ontwerp? Check dan de website van Emmeloord.

Uitkijktoren Ramspol

Check de leukste feitjes

Meten is weten

Op uitkijktoren Ramspol zit een hoogtebout of peilmerk. Dit is een meetpunt voor de bepaling van het NAP (Normaal Nederlands Peil), waarbij alle hoogtes in Nederland worden gemeten ten opzichte van hetzelfde niveau. Nederland ligt vol met dit soort meetpunten op stevig gebouwde kerktorens en grote gebouwen. Heel slim van Rijkswaterstaat die de locaties bepaalt.

What’s in a name?

Ramspol is geen alledaagse naam, ook niet voor een uitkijktoren. De naastgelegen brug en een nabijgelegen gehucht hebben dezelfde naam. Toren, brug en gehucht zijn vernoemd naar Everhard Ram (1614-1681), burgemeester van Kampen en later gedeputeerde van Overijssel. Ramspol is het punt waar Kampereiland en de Noordoostpolder elkaar bijna raken en met de Ramspolbrug zijn verbonden. Voor de inpoldering was het gehucht Ramspol een onbedijkt eilandje in de Zuiderzee.

Grensgeval

De uitkijktoren ligt vrijwel op de grens met de provincie Overijssel. Rivier Ramsgeul is namelijk de scheidslijn. Sta je boven op de toren dan kijk je in zuidelijke richting naar het Overijsselse land, Kampereiland.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Ramspol

Uitkijktoren Ramspol is in 1956 en 1957 gebouwd door firma NV Schokbeton in opdracht van de directie van het Wieringermeer na de inpoldering van de Noordoostpolder met het idee om uit te kijken over het nieuwste stuk land van Nederland, de Noordoostpolder. Ramspol is dus vanaf het begin bedoeld als uitkijktoren.

Naderhand is echter voor lange tijd gedacht dat de toren bedoeld was als luchtwachttoren, een uitkijkpost in Nederland om vijandelijke vliegtuigen te spotten in de tijd van de Koude Oorlog. De toren is zelfs als luchtwachttoren aangewezen geweest als gemeentelijk monument en staat op de website van Rijkswaterstaat nog steeds als zodanig te boek! Waarom deze vergissing? Dat is eigenlijk heel simpel. Zowel de uitkijktoren als de luchtwachttorens in Nederland zijn op basis van hetzelfde raatbouwsysteem gebouwd, waardoor ze veel gelijkenissen toonden. Een foutje in de historie is dus snel gemaakt. Meer weten over deze bijzondere geschiedenis? Ga dan naar Flevoland Erfgoed.

Ontdek andere uitkijktoren in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je uitkijktoren Sint Jansklooster in het gelijknamige dorp, in Dalfsen uitkijktoren De Stokte, in Nunspeet uitkijktoren het Veluwetransferium en op de Marker Wadden uitkijktoren de Steltloper. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Van 09.00 tot 17.00 uur kan deze uitkijktoren beklommen worden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de uitkijktoren is geen openbare parkeerplaats. Parkeren bij de uitkijktoren is mogelijk in de brede bermen van de Ramsweg. Navigeer hiervoor naar uitkijktoren Ramspol in Ens.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Ramspol

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Ramspol

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.