De Steltloper

2018
12 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Ontdek de weidse vergezichten vanaf dit moderne landmark op het nieuwste stukje Nederland in ‘s lands jongste Nationaal Park en ’s werelds grootste hand-made natuurpark.
Ontdek de weidse vergezichten vanaf dit moderne landmark op het nieuwste stukje Nederland in ‘s lands jongste Nationaal Park en ’s werelds grootste hand-made natuurpark.

Ervaar het ultieme eilandgevoel op de Marker Wadden, want De Steltloper is enkel per boot te bezoeken.

2018
12 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open

Foto's van de De Steltloper

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Ervaar het ultieme eilandgevoel op de Marker Wadden, want De Steltloper is enkel per boot te bezoeken.

Bewonder het ontwerp

Deze 12 meter hoge moderne uitkijktoren staat op de Marker Wadden, een eilandengroep in het Markermeer. Opvallend is het niet alledaagse ontwerp. De markante uitkijktoren heeft een stalen constructie, deels bekleed met lariks- en douglashout, en een corenstalen kop. Deze kop beschermt je tegen de wind en de regen. Het onderste deel van de toren laat de stalen constructie zien. Hierdoor lijkt het alsof de toren op vier stelten staat. Naar verwachting komt daar de naam De Steltloper vandaan. Via een metalen trap klim je naar de top van de toren. Eenmaal boven heb je een geweldig weids uitzicht over de Marker Wadden en het Markermeer, onderdeel van het Nationaal Park Nieuw Land. Ontwerper van uitkijktoren De Steltloper is Boskalis in samenwerking met Vista Landschapsarchitectuur en Stedenbouw.

Uitkijktoren De Steltloper

Check de leukste feitjes

Nieuwste stukje Nederland

Uitkijktoren De Steltloper staat op een wel heel unieke plek: de Marker Wadden. Deze eilandengroep is namelijk het nieuwste stukje Nederland! Een uniek project van Natuurmonumenten om de natuur in het Markermeer te herstellen. De uitkijktoren staat op het grootste eiland, Haveneiland, en met zijn 12 meter is het ook gelijk het hoogste punt van het eiland.

Uniek slapen

Wist je dat op Haveneiland ook een aantal vakantiehuisjes staan die in de zomerperiode te huur zijn? Deze huisjes zijn duurzaam gebouwd en helemaal energieneutraal. Hier ervaar je het ware eilandgevoel, even weg van de hectiek van het dagelijkse leven. Met de opbrengst van de verhuur doet Natuurmonumenten verder onderzoek en ontwikkeling in dit gebied. Hoe mooi is dat!

Ontdek zijn geschiedenis

Dit nieuwste stukje Nederland kent logischerwijs een korte ontstaansgeschiedenis. Het Haveneiland is pas sinds 8 september 2018 open voor bezoekers. Door de aanleg van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad in 1976 verdween de dynamiek in het Markermeer en daardoor het rijke planten- en dierenleven. Het werd een statisch meer. Door de aanleg van de Marker Wadden, met nieuwe natuurlijke oevers en ondieptes, wil Natuurmonumenten de natuur hier herstellen. Nieuw strand, nieuwe wandelpaden en met een bijzondere uitkijktoren. Wat een paradijs!

Marker Wadden

Wat een bijzonder innovatief gebied! De jonge eilandengroep is een groot project van Natuurmonumenten met als doel de natuur in het Markermeer te herstellen. Dit deden zij overigens niet alleen. Ook Rijkswaterstaat en Boskalis hebben hieraan meegeholpen. Door de aanleg van deze nieuwe eilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer heeft zich nieuwe natuur ontwikkeld. Die ontwikkeling is nog steeds aan de gang. Waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen, je vindt ze hier allemaal. Ontdek de ongerepte natuur op het Haveneiland, maak een wandeling over de wandelpaden en houten vlonders, spot verschillende vogelsoorten vanuit vogelhutten, geniet van het strand en het weidse uitzicht en bezoek het bezoekerscentrum bij de haven.

Meer weten

Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land wordt gevormd door Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen, Markermeer en eilandengroep Marker Wadden. Wat dit nationaal park zo bijzonder en uniek maakt, is dat het niet alleen het jongste nationaal park van Nederland is, maar met zijn 29.000 hectare ook het grootste natuurpark ter wereld dat door de mens is gemaakt! Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want het park is een waar vogelparadijs. Hier zie je ganzen- en eendensoorten, verschillende roofvogels en allerlei trekvogels. Nieuw Land is ook de plek om in Nederland een zeearend te zien, het icoon van het Nationaal Park Nieuw Land. De natuur is moerasachtig; wetlands. Het ideale gebied voor heckrunderen en konikpaarden.

Meer weten

Natuurhaven Marker Wadden

De Marker Wadden is niet alleen met de veerdienst te bereiken. Met je eigen zeilboot is het Haveneiland ook te bezoeken. Ontdek het bezoekerscentrum bij de haven of strijk neer bij het enige paviljoen dat het eiland telt voor een hapje of een drankje. 

Meer weten

Vogelkijkhut Duineend

Wat een uniek uitzichtpunt. Vanuit vogelkijkhut Duikeend zit je op ooghoogte met alle zwemmende vogels en ontdek je de voedselketen in het water.

Meer weten

Vogelkijkhut Lepelaar

Midden op het Haveneiland ontdek je vogelkijkhut Lepelaar. Op 3,5 meter hoogte spot je allerlei soorten vogels. Vooral in het voor- en najaar is het hier een komen en gaan van vogels die even neerstrijken op ‘wegrestaurant’ Marker Wadden.

Meer weten

Markermeer

Het Markermeer maakte lang geleden deel uit van het IJsselmeer en maakte voor 1932 zelfs deel uit van de Zuiderzee. In 1976 ontstond het Markermeer door de aanleg van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Vandaag de dag is het een prachtig vaargebied. Zeilen, wakeboarden, foilen, surfen of catamaranzeilen, het kan allemaal op het Markermeer. Of geniet van de vele vogels die overvliegen als je op het Markermeer bent.

Meer weten

Parkeerplaats Marker Wadden

De Marker Wadden is enkel per boot bereikbaar. In de omgeving van de veerdienst in Lelystad kan geparkeerd worden. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren op het eiland Marker Wadden heeft geen specifieke openingstijden, maar is enkel per boot bereikbaar. Heb je geen eigen boot? Geen nood, in de zomerperiode is de eilandengroep ook per boot vanuit Bataviahaven in Lelystad bereikbaar. De kapitein van de veerdienst brengt je per dagdeel (ochtend of middag) naar het eiland. Check voor meer informatie over deze boottocht (tijden, kosten en dergelijke) op de website van Natuurmonumenten. O ja, honden en fietsen zijn niet toegestaan op de Marker Wadden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de uitkijktoren zelf kan niet geparkeerd worden. De uitkijktoren op het eiland Marker Wadden is namelijk alleen per boot vanuit Bataviahaven in Lelystad bereikbaar (adres: Bataviahaven 1). In de omgeving van de veerdienst zijn een aantal betaalde parkeerplaatsen. Voor parkeren bij de VOC-garage naast de Bataviahaven navigeer je naar Lelybaan 56 in Lelystad.

Net wat verder weg vind je Bataviastad Parkeerplaats. Ook hier is volop parkeergelegenheid. Vanuit de parkeerplaats loop je naar de kade. Wanneer je op de kade bent, loop je met de bocht mee naar links langs de muur met boogjes. De veerdienst voert een groene vlag van Natuurmonumenten.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs De Steltloper

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

tip

Marker Wadden

Wat een bijzonder innovatief gebied! De jonge eilandengroep is een groot project van Natuurmonumenten met als doel de natuur in het Markermeer te herstellen. Dit deden zij overigens niet alleen. Ook Rijkswaterstaat en Boskalis hebben hieraan meegeholpen. Door de aanleg van deze nieuwe eilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer heeft zich nieuwe natuur ontwikkeld. Die ontwikkeling is nog steeds aan de gang. Waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen, je vindt ze hier allemaal. Ontdek de ongerepte natuur op het Haveneiland, maak een wandeling...

Meer weten

Zien en doen bij De Steltloper

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

5 uitkijktorens op bijzondere locaties

05 aug 2022

Een bezoek aan een uitkijktoren is al een belevenis op zich, maar deze 5 uitkijktorens op bijzondere locaties maken het wel extra speciaal. Ontdek ze in dit blogbericht.

Ontdek 5 uitkijktorens op leeftijd

19 jul 2022

Nederland kent tal van oude uitkijktorens vol historie met bijzondere verhalen. Lees welke 5 uitkijktorens op leeftijd je niet mag missen!