Uitkijktoren Roerdomp - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Roerdomp

Terug Lelystad · Flevoland
Beleef de Oostvaardersplassen en beklim dit houten icoon aan de rand van het moeras. Ontdek verschillende biotopen en wie weet spot je zeearenden en kiekendieven.
2024
13 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2024
13 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beleef de Oostvaardersplassen en beklim dit houten icoon aan de rand van het moeras. Ontdek verschillende biotopen en wie weet spot je zeearenden en kiekendieven.

Wat een bijzonder ontwerp! Van ver oogt de toren robuust, maar dichterbij ontdek je een open constructie.

Foto's van de Uitkijktoren Roerdomp

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wat een bijzonder ontwerp! Van ver oogt de toren robuust, maar dichterbij ontdek je een open constructie.

· 8218 Lelystad

Bewonder het ontwerp

De Roerdomp is een bijzondere verschijning in een waterrijk gebied. De vierkanten toren oogt van een afstand robuust, maar als je dichterbij komt, ontdek je dat het metalen geraamte is omkleed met houten lamellen waar je doorheen kunt kijken. Hierdoor en door de vele doorkijkjes krijgt het toch een open constructie. De toren maakt qua ontwerp onderdeel uit van een reeks van torens in de Oostvaardersplassen (waarvan dit de hoogste is), maar die andere zijn in gebruik als onderzoekstoren en daardoor niet voor bezoekers toegankelijk.

Uitkijktoren Roerdomp

Opvallend is dat de houten lamellen verticaal aan de toren zijn gemaakt. Hierdoor lijkt de 13 meter hoge Roerdomp nog groter dan dat die is. Op weg naar de top ontdek je drie verdiepingen met elk een uitkijkplatform met een prachtig 360 graden uitzicht. Vanaf het bovenste uitkijkplatform op 10 meter hoogte kijk je fenomenaal weg. Je ontdekt verschillende biotopen: moerasgebied, droge en natte graslanden, rietvelden en bosweidelandschappen. Bij helder weer kun je zelfs helemaal tot aan Almere kijken. Wil je weten wat je ziet? Dat kan! Bovenin zijn vier informatiepanelen die je alles vertellen over de verschillende landschappen en de vogels in het gebied. Superleuk!

Natuur bij Oostvaardersplassen

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

De naam van de toren komt voort uit een winactie die begin 2024 is opgezet. Leerlingen uit Flevoland mochten de toepasselijke naam voor de toren verzinnen. En de prijs: een vogelsafari voor de hele klas! Joost van Deel van basisschool De Verbinding in Almere bedacht de beste naam: Roerdomp, een vogel die in het gebied veel voorkomt en die de boswachters heel passend voor de toren vonden.

Dubbelfunctie

Naast uitzichtpunt heeft de Roerdomp nog een andere functie. Het huisvest namelijk ook uilen en vleermuizen. Bovenin, net onder het dak van de toren, zitten kasten waar vleermuizen en uilen zich kunnen nestelen.

Zeearend

Over de geschiedenis van uitkijktoren Roerdomp

Beleef de Oostvaardersplassen! Dat is wat Staatsbosbeheer met een grootschalig project voor ogen had. Samen met subsidieverstrekkers Flevoland en Europa heeft deze natuurorganisatie enkele jaren hard gewerkt om het wandelgebied De Driehoek in dit waterrijke natuurgebied nog meer te beleven door bezoekers nog dichter bij de natuur te laten komen. Zo zijn er onder meer nieuwe vlonderpaden en een pad langs het moeras aangelegd, zodat je midden in het riet vogels hun mooiste lied kunt horen zingen. En als sluitstuk is uitkijktoren Roerdomp gebouwd, zodat bezoekers ook de hoogte in kunnen. Meer weten over dit project? Alle informatie vind je op Staatsbosbeheer.  

Oostvaardersplassen

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Roerdomp nog heel wat andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je op de Marker Wadden uitkijktoren De Steltloper en in Zeewolde de Tuurtoren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Buitencentrum Oostvaardersplassen

Het Buitencentrum van Staatsbosbeheer is hét startpunt voor een heerlijk dagje natuur genieten bij de Oostvaardersplassen. Vanuit het centrum starten verschillende wandel- en fietsroutes, worden allerlei activiteiten georganiseerd, is er een infobalie voor alle vragen over dit natuurgebied en vind je er een gezellig terras met prachtig uitzicht over de plassen.

Meer weten

Oostvaardersplassen

Na het droogleggen van de Flevopolder ontstond hier een prachtig stukje natuur: een moerasgebied, droge en natte graslanden, rietvelden en wilgenbossen. De vele vogels vonden al snel hun plek. Vandaag de dag zijn de Oostvaardersplassen een waar vogelparadijs. Het is een belangrijk broedgebied voor lepelaars en grauwe ganzen. Ook roofvogels voelen zich hier thuis, waaronder de zeearend. Naast vele vogels spot je hier ook allerlei grazers, waaronder konikpaarden en heckrunderen. Zij houden het gebied open.

Meer weten

Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land wordt gevormd door Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen, Markermeer en eilandengroep Marker Wadden. Wat dit nationaal park zo bijzonder en uniek maakt, is dat het niet alleen het jongste nationaal park van Nederland is, maar met zijn 29.000 hectare ook het grootste natuurpark ter wereld dat door de mens is gemaakt! Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want het park is een waar vogelparadijs. Hier zie je ganzen- en eendensoorten, verschillende roofvogels en allerlei trekvogels. Nieuw Land is ook de plek om in Nederland een zeearend te zien, het icoon van het Nationaal Park Nieuw Land. De natuur is moerasachtig; wetlands. Het ideale gebied voor heckrunderen en konikpaarden.

Meer weten
Zeearend

Vogelkijkhut De Zeearend

Aan de rand van de Oostvaardersplassen staan heel wat uitkijkpunten van waaruit je vele vogels, koninkpaarden, edelherten en heckrunderen kunt spotten. We benoemen er enkele, waaronder vogelkijkhut De Zeearend. Deze hut heeft twee verdiepingen en het mooie is: deze hut is voor iedereen, want het is ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen. Hoe fijn is dat! 

Meer weten

Vogelkijkhut Wigbels Eiland

Vlakbij hut De Zeearend ontdek je nog een hut, Wigbels Eiland, van waaruit je de omliggende natuur prachtig kunt beleven, want je kunt die ook horen. Spot vele eenden en misschien ook wel een zeearend.

Meer weten

Vogelkijkhut De Grauwe Gans

Om bij de Grauwe Gans te komen, loop je over een pad van ongeveer 500 meter. In de hut heb je in drie richtingen uitzicht. Wie weet spot je een roerdomp, pijlstaart of zilverreiger.

Meer weten

Vogelkijkhut De Poelruiter

Vanaf dit uitkijkpunt heb je niet alleen prachtig uitzicht op de natuur, je vindt er ook een informatiebord voor degenen die meer willen weten over dit natuurgebied. Spot zeearenden, andere roofvogels en de grazers in het gebied.

Meer weten

Hollandse Hout

Tussen Lelystad en de Oostvaardersplassen ontdek je een groot bos, het Hollandse Hout, met vooral loofbomen. Dit bos is met de komst van Flevoland in 1972 aangeplant. Een klein deel ervan is aangemerkt tot bosreservaat waar zeldzame paddenstoelen te vinden zijn.

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren Roerdomp

Bij uitkijktoren Roerdomp kan niet geparkeerd worden, maar bij het Buitencentrum is voldoende parkeergelegenheid. Check 'praktisch' voor alle info.

Openingstijden

De uitkijktoren is in de zomer- en herfstmaanden van zonsopgang tot zonsondergang te beklimmen. Vanaf begin januari tot ergens in mei is ‘De Driehoek’ van de Oostvaardersplassen en daardoor ook de toren niet toegankelijk voor bezoekers. In die periode verblijven Heckrunderen in dit gebied. Wanneer het gebied precies weer opengaat, is op voorhand niet te zeggen, maar dat wordt via de boswachtersblog van de Oostvaardersplassen bekendgemaakt.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Vlak bij het buitencentrum Oostvaardersplassen zijn enkele grote parkeerplaatsen. Navigeer hiervoor naar Kitsweg 1 in Lelystad. Vanaf het Buitencentrum wandel je via de paden langs de Oostvaardersplassen in ongeveer een half uur naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Roerdomp

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.