Uitkijktoren De Steltloper - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Steltloper

Ontdek de weidse vergezichten vanaf dit moderne landmark op het nieuwste stukje Nederland in ‘s lands jongste Nationaal Park en ’s werelds grootste hand-made natuurpark.
2018
12 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2018
12 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Ontdek de weidse vergezichten vanaf dit moderne landmark op het nieuwste stukje Nederland in ‘s lands jongste Nationaal Park en ’s werelds grootste hand-made natuurpark.

Ervaar het ultieme eilandgevoel op de Marker Wadden, want De Steltloper is enkel per boot te bezoeken.

Foto's van de Uitkijktoren De Steltloper

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Ervaar het ultieme eilandgevoel op de Marker Wadden, want De Steltloper is enkel per boot te bezoeken.

Bewonder het ontwerp

Deze 12 meter hoge moderne uitkijktoren staat op de Marker Wadden, een eilandengroep in het Markermeer. Opvallend is het niet alledaagse ontwerp. De markante uitkijktoren heeft een stalen constructie, deels bekleed met lariks- en douglashout, en een corenstalen kop. Deze kop beschermt je tegen de wind en de regen. Het onderste deel van de toren laat de stalen constructie zien. Hierdoor lijkt het alsof de toren op vier stelten staat. Naar verwachting komt daar de naam De Steltloper vandaan. Via een metalen trap klim je naar de top van de toren. Eenmaal boven heb je een geweldig weids uitzicht over de Marker Wadden en het Markermeer, onderdeel van het Nationaal Park Nieuw Land. Ontwerper van uitkijktoren De Steltloper is Boskalis in samenwerking met Vista Landschapsarchitectuur en Stedenbouw.

Check de leukste feitjes

Nieuwste stukje Nederland

Uitkijktoren De Steltloper staat op een wel heel unieke plek: de Marker Wadden. Deze eilandengroep is namelijk het nieuwste stukje Nederland! Een uniek project van Natuurmonumenten om de natuur in het Markermeer te herstellen. De uitkijktoren staat op het grootste eiland, Haveneiland, en met zijn 12 meter is het ook gelijk het hoogste punt van het eiland.

Uniek slapen

Wist je dat op Haveneiland ook een aantal vakantiehuisjes staan die in de zomerperiode te huur zijn? Deze huisjes zijn duurzaam gebouwd en helemaal energieneutraal. Hier ervaar je het ware eilandgevoel, even weg van de hectiek van het dagelijkse leven. Met de opbrengst van de verhuur doet Natuurmonumenten verder onderzoek en ontwikkeling in dit gebied. Hoe mooi is dat!

Over de geschiedenis van uitkijktoren De Steltloper

Dit nieuwste stukje Nederland kent logischerwijs een korte ontstaansgeschiedenis. Het Haveneiland is pas sinds 8 september 2018 open voor bezoekers. Door de aanleg van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad in 1976 verdween de dynamiek in het Markermeer en daardoor het rijke planten- en dierenleven. Het werd een statisch meer. Door de aanleg van de Marker Wadden, met nieuwe natuurlijke oevers en ondieptes, wil Natuurmonumenten de natuur hier herstellen. Nieuw strand, nieuwe wandelpaden en met een bijzondere uitkijktoren. Wat een paradijs!

Uitzichttoren de Steltloper

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Ens uitkijktoren Ramspol, in Nunspeet uitkijktoren Veluwetransferium en in Putten uitkijktoren de Bostoren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren op het eiland Marker Wadden heeft geen specifieke openingstijden, maar is enkel per boot bereikbaar. Heb je geen eigen boot? Geen nood, in de zomerperiode is de eilandengroep ook per boot vanuit Bataviahaven in Lelystad bereikbaar. De kapitein van de veerdienst brengt je per dagdeel (ochtend of middag) naar het eiland. Check voor meer informatie over deze boottocht (tijden, kosten en dergelijke) op de website van Natuurmonumenten. O ja, honden en fietsen zijn niet toegestaan op de Marker Wadden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de uitkijktoren zelf kan niet geparkeerd worden. De uitkijktoren op het eiland Marker Wadden is namelijk alleen per boot vanuit Bataviahaven in Lelystad bereikbaar (adres: Bataviahaven 1). In de omgeving van de veerdienst zijn een aantal betaalde parkeerplaatsen. Voor parkeren bij de VOC-garage naast de Bataviahaven navigeer je naar Lelybaan 56 in Lelystad.

Net wat verder weg vind je Bataviastad Parkeerplaats. Ook hier is volop parkeergelegenheid. Vanuit de parkeerplaats loop je naar de kade. Wanneer je op de kade bent, loop je met de bocht mee naar links langs de muur met boogjes. De veerdienst voert een groene vlag van Natuurmonumenten.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Steltloper

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Steltloper

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.