Vogelvluchtroute Marker Wadden

Download route
Waar ben ik?
3 km

Marker Wadden

Wat een bijzonder innovatief gebied! De jonge eilandengroep is een groot project van Natuurmonumenten met als doel de natuur in het Markermeer te herstellen. Dit deden zij overigens niet alleen. Ook Rijkswaterstaat en Boskalis hebben hieraan meegeholpen. Door de aanleg van deze nieuwe eilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer heeft zich nieuwe natuur ontwikkeld. Die ontwikkeling is nog steeds aan de gang. Waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen, je vindt ze hier allemaal. Ontdek de ongerepte natuur op het Haveneiland, maak een wandeling over de wandelpaden en houten vlonders, spot verschillende vogelsoorten vanuit vogelhutten, geniet van het strand en het weidse uitzicht en bezoek het bezoekerscentrum bij de haven.

Markermeer

Het Markermeer maakte lang geleden deel uit van het IJsselmeer en maakte voor 1932 zelfs deel uit van de Zuiderzee. In 1976 ontstond het Markermeer door de aanleg van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Vandaag de dag is het een prachtig vaargebied. Zeilen, wakeboarden, foilen, surfen of catamaranzeilen, het kan allemaal op het Markermeer. Of geniet van de vele vogels die overvliegen als je op het Markermeer bent.

Vogelkijkhut Lepelaar

Midden op het Haveneiland ontdek je vogelkijkhut Lepelaar. Op 3,5 meter hoogte spot je allerlei soorten vogels. Vooral in het voor- en najaar is het hier een komen en gaan van vogels die even neerstrijken op ‘wegrestaurant’ Marker Wadden.

Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land wordt gevormd door Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen, Markermeer en eilandengroep Marker Wadden. Wat dit nationaal park zo bijzonder en uniek maakt, is dat het niet alleen het jongste nationaal park van Nederland is, maar met zijn 29.000 hectare ook het grootste natuurpark ter wereld dat door de mens is gemaakt! Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want het park is een waar vogelparadijs. Hier zie je ganzen- en eendensoorten, verschillende roofvogels en allerlei trekvogels. Nieuw Land is ook de plek om in Nederland een zeearend te zien, het icoon van het Nationaal Park Nieuw Land. De natuur is moerasachtig; wetlands. Het ideale gebied voor heckrunderen en konikpaarden.

Vogelkijkhut Duineend

Wat een uniek uitzichtpunt. Vanuit vogelkijkhut Duikeend zit je op ooghoogte met alle zwemmende vogels en ontdek je de voedselketen in het water.

Natuurhaven Marker Wadden

De Marker Wadden is niet alleen met de veerdienst te bereiken. Met je eigen zeilboot is het Haveneiland ook te bezoeken. Ontdek het bezoekerscentrum bij de haven of strijk neer bij het enige paviljoen dat het eiland telt voor een hapje of een drankje. 

Parkeerplaats Marker Wadden

De Marker Wadden is enkel per boot bereikbaar. In de omgeving van de veerdienst in Lelystad kan geparkeerd worden. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Op het nieuwste stukje van Nederland midden in het Markermeer valt heel wat te wandelen. De 3 kilometer lange wandelroute ‘Vogelvluchtroute Marker Wadden’ leent zich uitstekend om niet alleen een deel van de eilandengroep te ontdekken, maar ook allerlei vogels te spotten.

ParkerenNatuurgebied Marker Wadden is alleen per boot vanuit Bataviahaven in Lelystad bereikbaar (adres: Bataviahaven 1). In de omgeving van de veerdienst zijn een aantal betaalde parkeerplaatsen. Voor parkeren bij de VOC-garage naast de Bataviahaven navigeer je naar Lelybaan 56 in Lelystad.
StartpuntHet Marker Wadden Eilandpaviljoen, vlakbij de haven
Afstand2 km
BewegwijzeringPijltjes van Natuurmonumenten
Meer informatieAlle informatie over deze route vind je op de website van Natuurmonumenten.
Marker Wadden

Wandelen en vogels spotten op de Marker Wadden

Met de boot kom je bij de natuurhaven van het nieuwste stukje Nederland aan. Tip: breng eerst een bezoek aan het bezoekerscentrum bij de haven en start vervolgens je wandeling. Tijdens de wandeling over de Marker Wadden ontdek je nieuwe ongerepte natuur die nog volop in ontwikkeling is. Je wandelt over speciaal uitgezette wandelpaden en prachtig houten vlonders. De kleine eilandengroep telt wel twee vogelkijkhutten. Vanuit vogelkijkhut Duineend zit je op ooghoogte en ontdek je alle zwemmende vogels. Bij het verder gelegen vogelkijkhut Lepelaar zie je talrijke vogels overvliegen. Beklim uitkijktoren De Steltloper dat ook gelijk het hoogste punt van de Marker Wadden is. Vanaf de eilandengroep kijk je uit op het Markermeer, onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land, het grootste natuurpark ter wereld dat door de mens is gemaakt.   

Zin in een hapje of drankje gekregen? Ontdek het enige paviljoen dat het eiland telt bij de natuurhaven.   

tip

Marker Wadden

Wat een bijzonder innovatief gebied! De jonge eilandengroep is een groot project van Natuurmonumenten met als doel de natuur in het Markermeer te herstellen. Dit deden zij overigens niet alleen. Ook Rijkswaterstaat en Boskalis hebben hieraan meegeholpen. Door de aanleg van deze nieuwe eilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer heeft zich nieuwe natuur ontwikkeld. Die ontwikkeling is nog steeds aan de gang. Waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen, je vindt ze hier allemaal. Ontdek de ongerepte natuur op het Haveneiland, maak een wandeling...

Meer weten

Zien en doen bij Vogelvluchtroute Marker Wadden

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.