Rondje Kampereiland

Download route
Waar ben ik?
12 km

Kampereiland

Gelegen in Nationaal Landschap IJsseldelta is Kampereiland een verrassend groen gebied met een rijke historie. Kenmerkend zijn de eeuwenoude boerderijen die op terpen zijn gebouwd.

Ramspolbrug

De Ramspolbrug is een basculebrug, een beweegbare brug waarvan het brugdek open en dicht gaat door draaiing om een horizontale as haaks op de rijrichting en evenwijdig met het wegdek van de brug. Het overbrugt de Ramsdiep en de Ramsgeul. De brug verbindt het Overijsselse Kampereiland met de Noordoostpolder.

Ramspol Balgstuw

Stormvloedkering Ramspol en De Balgstuw

Stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam, De Balgstuw, en is uniek in zijn soort. Het is de grootste balgstuw ter wereld die het achterland beschermt tegen hoog water en zelfs de enige balgstuw ter wereld die als stormvloedkering werkt. Normaal ligt de balg plat in een speciale bak op de bodem van het water, maar wanneer het hoog water is in combinatie met een noordwestenwind en landinwaartse stroming wordt de balgstuw opgeblazen. De totale kering bestaat uit drie grote rubberen balgen van tien meter hoog en 240 meter lang. Wil je De Balgstuw een keer in actie zien? Dat kan op de eerste dinsdag van oktober. Rijkswaterstaat voert dan de jaarlijkse controle uit.

Kattendiep

Ens

Ten noorden van uitkijktoren Ramspol ligt het dorpje Ens, een klein dorp van ruim 3.000 inwoners. Het dorp heeft een aantal kerken, een aardig dorpsplein en enkele horecagelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Leuk detail: De voormalige schaatser Evert van Benthem is opgegroeid in Ens. De lokale sporthal is naar deze bekende oud-schaatser vernoemd, de Evert van Benthemhal. 

Infocentrum De Balgstuw

Een infocentrum is het niet echt, maar wil je nog meer weten over De Balgstuw en de Ramspolbrug bezoek dan zeker deze locatie. Je vindt hier namelijk een tweetal informatieborden over deze brug en unieke dam.

Parkeerplaats Ramspol

Er is geen openbare parkeerplaats. Parkeren kan in de brede bermen bij de uitkijktoren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Op de grens van Flevoland met Overijssel staat uitkijktoren Ramspol en start ook de wandelroute ‘Rondje Kampereiland’ van twaalf kilometer. De wandeltocht is een ideale manier om de stormvloedkering Ramspol en het Kampereiland te ontdekken.

ParkerenDit is mogelijk in de brede bermen bij de uitkijktoren aan de Ramsweg. Navigeer hiervoor naar uitkijktoren Ramspol in Ens.
StartpuntDe uitkijktoren
Afstand12 km
KnooppuntenSteek de brug over en volg dan: G10 – G12 – G13 – G14 – G11 – terug naar de brug
Rondje Kampereiland
Antoons Erf – Kampereiland

Wandelen over Kampereiland

De wandelroute Rondje Kampereiland start bij de beklimming van uitkijktoren Ramspol waarvan men lang dacht dat het een luchtwachttoren uit de Koude Oorlog was. Via de Ramspolbrug loop je van Flevoland naar Overijssel en ontdek je Stormvloedkering Ramspol en De Balgstuw, een opblaasbare dam die het achterland beschermt tegen het hoge water. Vanaf de brug heb je uitzicht op het oer-Hollandse landschap van de IJsselmonding. Wat een prachtige vergezichten! Eenmaal in Overijssel ben je op het Kampereiland, een bijzonder en open gebied met weidelandschappen en boerenerven, omgeven door water. Het is hier heerlijk rustig wandelen, want het massatoerisme heeft hier nog niet zijn intrede gedaan. Kortom, het Rondje Kampereiland is een heerlijke wandeltocht.   

Zin in een hapje of drankje? Tijdens de wandeling kom je geen café of restaurant tegen, maar ten noorden van uitkijktoren Ramspol ligt het dorpje Ens waar je heerlijk kunt neerstrijken na een flinke wandeling.

Zien en doen bij Rondje Kampereiland

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.