Fietsroute door de IJsseldelta

Download route
Waar ben ik?
56 km

Ramspolbrug

De Ramspolbrug is een basculebrug, een beweegbare brug waarvan het brugdek open en dicht gaat door draaiing om een horizontale as haaks op de rijrichting en evenwijdig met het wegdek van de brug. Het overbrugt de Ramsdiep en de Ramsgeul. De brug verbindt het Overijsselse Kampereiland met de Noordoostpolder.

Kampereiland

Gelegen in Nationaal Landschap IJsseldelta is Kampereiland een verrassend groen gebied met een rijke historie. Kenmerkend zijn de eeuwenoude boerderijen die op terpen zijn gebouwd.

Zwarte Meer

Op de grens met de provincies Flevoland en Overijssel ligt het Zwarte Meer, ontstaan bij de inpoldering van de Noordoostpolder. Spot bijzondere vogels zoals de roerdomp en de grote karekiet of ontdek het Vogeleiland in het Zwarte meer, een uniek vogelparadijs en een must voor elke vogelliefhebber. Bezoek het eiland met een van de fluisterboten van Natuurmonumenten.

Ramspol Balgstuw

Stormvloedkering Ramspol en De Balgstuw

Stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam, De Balgstuw, en is uniek in zijn soort. Het is de grootste balgstuw ter wereld die het achterland beschermt tegen hoog water en zelfs de enige balgstuw ter wereld die als stormvloedkering werkt. Normaal ligt de balg plat in een speciale bak op de bodem van het water, maar wanneer het hoog water is in combinatie met een noordwestenwind en landinwaartse stroming wordt de balgstuw opgeblazen. De totale kering bestaat uit drie grote rubberen balgen van tien meter hoog en 240 meter lang. Wil je De Balgstuw een keer in actie zien? Dat kan op de eerste dinsdag van oktober. Rijkswaterstaat voert dan de jaarlijkse controle uit.

Infocentrum De Balgstuw

Een infocentrum is het niet echt, maar wil je nog meer weten over De Balgstuw en de Ramspolbrug bezoek dan zeker deze locatie. Je vindt hier namelijk een tweetal informatieborden over deze brug en unieke dam.

Ens

Ten noorden van uitkijktoren Ramspol ligt het dorpje Ens, een klein dorp van ruim 3.000 inwoners. Het dorp heeft een aantal kerken, een aardig dorpsplein en enkele horecagelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Leuk detail: De voormalige schaatser Evert van Benthem is opgegroeid in Ens. De lokale sporthal is naar deze bekende oud-schaatser vernoemd, de Evert van Benthemhal. 

Parkeerplaats Ramspol

Er is geen openbare parkeerplaats. Parkeren kan in de brede bermen bij de uitkijktoren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Tijdens deze fietstocht ontdek je prachtig weidse uitzichten. De Fietsroute door de IJsseldelta voert niet alleen door Flevoland, maar ook een deel over Kampereiland in Overijssel. Ook ontdek je twee uitkijktorens en heel veel water. De fietsroute Door de IJsseldelta is een ideale manier om deze waterrijke omgeving te ontdekken.

ParkerenBij de uitkijktoren is geen openbare parkeerplaats. Parkeren bij de uitkijktoren is mogelijk in de brede bermen van de Ramsweg. Navigeer hiervoor naar uitkijktoren Ramspol in Ens.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats in noordelijke richting over de Ramsweg naar de Zwartemeerweg. Daar is knooppunt 22 en start de route.
Afstand56 km
Knooppunten22 – 54 – 5 – 38 – 3 – 9 – 15 – 16 – 11 – 34 – 80 – 81 – 82 – 84 – 93 – 83 – 27 – 26 – 22 – 28 – 12 – 21 – 15 – 14 – 16 – 34 – 35 – 22
Fietsroute door de IJsseldelta
IJsseldelta

Fietsroute door de IJsseldelta

De route start bij Ramspol, vrijwel op de grens van de provincies Flevoland en Overijssel. Hier ontdek je gelijk de eerste uitkijktoren van de route, uitkijktoren Ramspol. Vervolgens fiets je in noordelijke richting. Wie zin heeft in een hapje of drankje kan afstappen in het dorpje Ens, want in het kleine dorpje waar oud-schaatser Evert van Benthem is opgegroeid, zijn enkele horecagelegenheden.

Daarna vervolg je de route dwars door het weidse landschap van Flevoland. Je steek de Zwolse Vaart over en hebt vervolgens uitzicht over het Kadoelermeer en het grotere Zwarte Meer. Dit meer, ontstaan bij de inpoldering van de Noordoostpolder, is heel bijzonder, want je kunt hier vele bijzondere vogels spotten, zoals de roerdomp en de grote karekiet. De route voert vervolgens verder door de provincie Overijssel, waar je niet veel later de tweede uitkijktoren van deze route ontdekt, uitkijktoren Sint Jansklooster. Vanaf de top van deze uitkijktoren kijk je onder andere uit op Nationaal Park Weerribben-Wieden, een prachtig waterrijk gebied. Onderweg fiets je langs beekjes en vennen af om vervolgens uit te komen bij Zwartsluis. Stap even af bij dit watersportdorp, want het is verbonden met verschillende meren.

Daarna steek je Zwarte Water over. Je fietst vervolgens dwars door Kampereiland, gelegen in Nationaal Landschap IJsseldelta. Het is een prachtig groen eiland met een rijke historie, vanwege de eeuwenoude boerderijen die op terpen zijn gebouwd. Ten slotte bereik je het einde van de fietsroute Door de IJsseldelta. Maar voordat je daar bent, ontdek je nog verschillende bijzondere plekken: de Stormvloedkering Ramspol en de grootste balgstuw ter wereld die het achterland beschermt tegen hoogwater. Ook kijk je uit op de IJsselmonding; onbewoonde eilandjes die kunstmatig zijn opgespoten, die doen denken aan de rivierdelta van weleer. De Fietsroute door de IJsseldelta is dus genieten.

Andere fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren Ramspol

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de route Fietsen door de Wieden die onder meer langs uitkijktoren Sint Jansklooster voert. Of, ten oosten, de Fietsroute Ommen Dalfsen. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere uitkijktoren De Stokte

Zien en doen bij Fietsroute door de IJsseldelta

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.