Fietsen door de Wieden

Download route
Waar ben ik?
54 km

Bezoekerscentrum De Wieden

Wil je de natuur intrekken? Bezoek dan eerst het Bezoekerscentrum De Wieden. Hier vind je alle informatie over de leukste wandel- en fietsroutes en de mooiste vaarroutes door De Wieden. Rondom het bezoekerscentrum is ook van alles te doen en te beleven. Zo is er achter het bezoekerscentrum een avontuurlijk laarzenpad dwars door het rietland, vind je er een rolstoelvriendelijk vlonderpad voor een wat korter rondje en kun je met de boswachter over De Wieden varen. Tip: neem je laarzen of stevige schoenen mee.

De Wieden

Vanuit de top van watertoren Sint Jansklooster ontdek je dit prachtig natuurgebied op hoogte. Maar je kunt het gebied natuurlijk ook ingaan. Natuurgebied De Wieden, onderdeel van het enorme Nationaal Park Weerribben-Wieden, is een bijzonder waterrijk gebied van 6.000 hectare. Eeuwen geleden werd turf afgegraven, waardoor water hier steeds meer ruimte kreeg en er zelfs grote meren (wieden) ontstonden. Het barst hier dan ook van de vogels. In het Nationaal Park broeden zelf 140 tot 150 vogelsoorten! Je spot hier allerlei water- en moerasvogels, een walhalla voor elke vogelliefhebber. In de droger gelegen hooilanden en weides bloeien prachtige planten en bloemen, zoals orchideeën en pinksterbloemen. Ontdek De Wieden vanaf het water en stap aan boord van een fluisterboot. Of wandel over de gras- en vlonderpaden door de veelzijdige natuur van rietlanden, drassige stukken en weides.

Beulaker toren

Ontdek met een boot de Beulaker toren, een aluminium toren midden in het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Deze aluminium toren staat op de plek waar in de nacht van 22 november 1776 het dorp Beulake werd verzwolgen door de golven. Rond het dorp werd namelijk zoveel turf gestoken, dat de Zuiderzee in die onheilspellende nacht van 22 november het dorp overspoelde. Er zou alleen nog maar een kerktoren te zien zijn geweest. In het kunstwerk zit een raderwerk die, als je het in beweging zet, de bel laat luiden.

Sint Jansklooster

De oude watertoren bevindt zich aan de rand van het kleine dorp Sint Jansklooster. Het dorp is genoemd naar het klooster Sint Janskamp dat in 1399 werd gesticht door de blinde Johannes van Ommen. Maar wie het klooster wil bezoeken is een paar honderd jaar te laat. In 1581 werd het klooster namelijk verwoest tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De 'Kloostermuur' aan de Kloosterweg is nog een restant van waar vroeger het klooster stond. Na 1800 is Sint Jansklooster geleidelijk een dorp geworden met een aantal hotspots: het Bezoekerscentrum van natuurgebied De Wieden en de Monnikenmolen die nog steeds in werking is en waar je ook even kunt neerstrijken voor een kleine versnapering. Of wip bij restaurant 'Het Wapen van Utrecht' in het centrum binnen. Tip: bezoek de watertoren en het dorp op de derde vrijdag van augustus. Dan vindt hier de jaarlijkse bloemencorso plaats, een hele happening. Wist je trouwens dat Evert van Benthem, tweevoudig winnaar van de Friese Elfstedentocht, vroeger in dit dorp heeft gewoond?

Ruïne Toutenburgh

Dit middeleeuws kasteel in het stadje Vollenhove werd rond 1500 gebouwd voor Georg Schenck van Toutenburg, een edelman uit het Duitse Thüringen. Hij werd schout van het stadje Vollenhove. Helaas raakte het in de 18de eeuw in verval. Vandaag de dag is alleen deze ruïne nog over. Wil je het oorspronkelijke kasteel nog zien? In het Cultuur Historisch Centrum in Vollenhove staat een maquette van het oorspronkelijke kasteel.

Giethoorn

Giethoorn wordt niet voor niets het Venetië van het noorden genoemd. De authentieke huizen en boerderijen, de idyllische bruggetjes en de grachten hebben beslist veel weg van deze Italiaanse stad. Giethoorn is een wereldberoemd turfdorp dat je alleen te voet, per fiets of over het water kan verkennen. Fiets of wandel door de sfeervolle straatjes of huur een bootje en strijk daarna neer op een van de gezellige terrasjes en restaurants.

Schoonewelle Museum voor Natuur en Ambacht

In dit museum voor Natuur en Ambacht ontdek je de flora en fauna van dit deel van Overijssel: geprepareerde vogels en zoogdieren, eeuwenoude sporen in het landschap en de geschiedenis van Zwartsluis. Tip: bekijk ook de collectie van Berthus Klomp, de Rembrandt onder de klompenmakers.

Parkeerplaats Sint Jansklooster

Nabij het Bezoekerscentrum De Wieden is volop parkeergelegenheid. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

De fietsroute voert je dwars door Nationaal Park Weerribben-Wieden, of eigenlijk rondom, en is een bijzonder waterrijk gebied waar je vele vogels kunt spotten. De route Fietsen door de Wieden is een ideale manier om deze prachtige omgeving te ontdekken.

ParkerenBij bezoekerscentrum De Wieden is een parkeerplaats met voldoende plekken. Navigeer hiervoor naar ‘Beulakerpad 1 in Sint Jansklooster’.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats over de Leeuwte naar het zuidoosten richting knooppunt 81.
Afstand54 km
Knooppunten81 – 82 – 84 – 94 – 63 – 66 – 67 – 64 – 62 – 60 – 53 – 42 – 41 – 43 – 31 – 23 – 73 – 74 – 75 – 81
Fietsen door de Wieden
Spinnekop molen de Wicher in de Weerribben-Wieden

Fietsen door de Wieden in Weerribben-Wieden

De fietsroute start bij het bezoekerscentrum De Wieden waar je niet alleen informatie over het gebied kunt ophalen, maar waar ook van alles te beleven is, zoals een avontuurlijk laarzenpad. De fietsroute start aan de rand van Sint Jansklooster waar ook de uitkijktoren zich bevindt. Vanaf de top van de toren kijk je onder andere uit op het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Eeuwen geleden werd hier turf afgegraven, waardoor water meer ruimte kreeg en meren (wieden) ontstonden. Een bezoek aan het dorpje Sint Jansklooster is eveneens een aanrader, want je vindt er een molen die nog steeds in werking is.

Daarna vervolg je je weg langs het nationaal park af. Wat een waterrijk gebied, want onderweg ontdek je diverse beekjes en vennen. Vervolgens fiets je langs de Arembergergracht af. De route voert verder door het dorpje Belt-Schutsloot, langs de Schutsloterwijde af en dwars over de Belterwijde, overal wieden waar je kijkt. Daarna vervolg je de route via het waterrijke landschap, af en toe afgewisseld door kleine plaatsen. Stap vooral even af in Giethoorn, het Venetië van het noorden, want de authentieke huizen, idyllische bruggetjes en grachten zijn een lust voor het oog.

Daarna vervolg je de route weer door waterrijk gebied, langs de Thijssengracht, het Giethoornsche Meer en Blokzijl af.  Ter hoogte van Vollenhove ontdek je een middeleeuws kasteel Toutenburgh. Dit gigantische onderkomen was ooit gebouwd door een Duitse edelman, maar vandaag de dag is alleen een ruïne overgebleven. Ten slotte fiets je terug naar het startpunt van de route bij de Wieden. Een bijzonder waterrijke route is Fietsen door de Wieden dus.

Fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren Sint Jansklooster

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de Fietsroute door de IJsseldelta die onder meer langs uitkijktoren Ramspol voert. Of, ten zuidoosten, de Fietsroute Ommen Dalfsen. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere uitkijktoren De Stokte.

Zien en doen bij Fietsen door de Wieden

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.