Uitkijktoren De Stokte - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Stokte

Terug Dalfsen · Overijssel
Ontdek de mooiste vergezichten vanaf deze award winnende uitkijktoren en beleef het veelzijdige landschap van het Vechtdal waar al meanderend de Vecht doorheen stroomt.
2012
20 m
Gratis
Prijs gewonnen
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2012
20 m
Gratis
Prijs gewonnen
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Ontdek de mooiste vergezichten vanaf deze award winnende uitkijktoren en beleef het veelzijdige landschap van het Vechtdal waar al meanderend de Vecht doorheen stroomt.

Tip! Neem je verrekijker mee, want vanaf deze uitkijktoren spot je allerlei bijzondere vogels.

Foto's van de Uitkijktoren De Stokte

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Tip! Neem je verrekijker mee, want vanaf deze uitkijktoren spot je allerlei bijzondere vogels.

Frankenweg 1 · 7722 VD Dalfsen

Bewonder het ontwerp

Aan de rand van een klein stuk bos, op een steenworp afstand van rivier de Vecht, staat deze 20 meter hoge uitkijktoren. Wat direct opvalt, is het ingetogen ontwerp. De Stokte straalt eenvoud uit; een rechte toren, gemaakt van staal en bekleed met houten lamellen. Vanaf een afstand lijkt het een gesloten toren, maar wie dichterbij komt, ziet dat vooral aan de onderzijde flink wat ruimte is tussen de lamellen. Hierdoor oogt de ‘dichte’ toren toch licht. Hoe hoger je klimt, hoe dichter de lamellen tegen elkaar aan staan. Eenmaal boven op het uitkijkplatform wordt, doordat twee zijden van de toren zijn afgeschuind, je blik automatisch getrokken naar het weidse uitzicht over het Vechtdalgebied. Meer weten over het ontwerp? Ga dan naar Ateliereen Architecten, de ontwerper van dit landmark.

Check de leukste feitjes

Award winnaar

Het bijzondere ontwerp is niet onopgemerkt gebleven. Een jaar na de bouw van de toren werd het in 2013 winnaar van de Benelux Trofee Thermisch Verzinken in de categorie Karakteristieke Stalen Bouwdelen en Sculpturen.

Vogels spotten

Weet je dat uitkijktoren De Stokte een favoriete plek is voor vogelspotters? Vanaf de top van de toren kijk je namelijk niet alleen uit over de Vecht en het Vechtdalgebied, maar kun je ook allerlei vogels waarnemen, zoals de kiekendief, rode wouw en waterral. Neem je verrekijker dus mee!

Uitkijktoren De Stokte

Ontdek de geschiedenis van uitkijktoren De Stokte

De uitkijktoren is gebouwd in het kader van het project ‘Ruimte voor de Vecht’. Door de komst van de toren kunnen bezoekers de Vecht en het Vechtdal nog beter beleven. Tijdens de bouw zijn alleen duurzame materialen gebruikt.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je uitkijktoren Sint Jansklooster in het gelijknamige dorp, uitkijktoren Ramspol in Ens en uitkijktoren het Weusthag in Hengelo. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is (zeer) beperkt mogelijk bij de uitkijktoren, in de berm aan De Stokte. Navigeer hiervoor naar Frankenweg 1 in Dalfsen. Bij de parkeerplaats De Stokte is volop parkeergelegenheid. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats pleisterplaats De Stokte. Vanaf de parkeerplaats wandel je via de weg De Stokte in 10 minuten naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Stokte

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Stokte

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.