Uitkijktoren De Stokte - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Stokte

Terug Dalfsen · Overijssel
Ontdek de mooiste vergezichten vanaf deze award winnende uitkijktoren en beleef het veelzijdige landschap van het Vechtdal waar al meanderend de Vecht doorheen stroomt.
2012
20 m
Gratis
Prijs gewonnen
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2012
20 m
Gratis
Prijs gewonnen
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Ontdek de mooiste vergezichten vanaf deze award winnende uitkijktoren en beleef het veelzijdige landschap van het Vechtdal waar al meanderend de Vecht doorheen stroomt.

Tip! Neem je verrekijker mee, want vanaf deze uitkijktoren spot je allerlei bijzondere vogels.

Foto's van de Uitkijktoren De Stokte

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Tip! Neem je verrekijker mee, want vanaf deze uitkijktoren spot je allerlei bijzondere vogels.

Frankenweg 1 · 7722 VD Dalfsen

Bewonder het ontwerp

Aan de rand van een klein stuk bos, op een steenworp afstand van rivier de Vecht, staat deze 20 meter hoge uitkijktoren. Wat direct opvalt, is het ingetogen ontwerp. De Stokte straalt eenvoud uit; een rechte toren, gemaakt van staal en bekleed met houten lamellen. Vanaf een afstand lijkt het een gesloten toren, maar wie dichterbij komt, ziet dat vooral aan de onderzijde flink wat ruimte is tussen de lamellen. Hierdoor oogt de ‘dichte’ toren toch licht. Hoe hoger je klimt, hoe dichter de lamellen tegen elkaar aan staan. Eenmaal boven op het uitkijkplatform wordt, doordat twee zijden van de toren zijn afgeschuind, je blik automatisch getrokken naar het weidse uitzicht over het Vechtdalgebied. Meer weten over het ontwerp? Ga dan naar Ateliereen Architecten, de ontwerper van dit landmark.

Check de leukste feitjes

Award winnaar

Het bijzondere ontwerp is niet onopgemerkt gebleven. Een jaar na de bouw van de toren werd het in 2013 winnaar van de Benelux Trofee Thermisch Verzinken in de categorie Karakteristieke Stalen Bouwdelen en Sculpturen.

Vogels spotten

Weet je dat uitkijktoren De Stokte een favoriete plek is voor vogelspotters? Vanaf de top van de toren kijk je namelijk niet alleen uit over de Vecht en het Vechtdalgebied, maar kun je ook allerlei vogels waarnemen, zoals de kiekendief, rode wouw en waterral. Neem je verrekijker dus mee!

Uitkijktoren De Stokte

Ontdek de geschiedenis van uitkijktoren De Stokte

De uitkijktoren is gebouwd in het kader van het project ‘Ruimte voor de Vecht’. Door de komst van de toren kunnen bezoekers de Vecht en het Vechtdal nog beter beleven. Tijdens de bouw zijn alleen duurzame materialen gebruikt.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je uitkijktoren Sint Jansklooster in het gelijknamige dorp, uitkijktoren Ramspol in Ens en uitkijktoren het Weusthag in Hengelo. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Vecht en Vechtdal

Vanaf uitkijktoren De Stokte heb je een fenomenaal uitzicht over het Vechtdal en rivier de Vecht. Wat is dit gebied bijzonder! In het Vechtdal ontdek je allerlei soorten landschappen: stuifduinen, sprookjesachtige landgoederen met landhuizen, kastelen, idyllische vennetjes, donkere bossen, weilanden, pittoreske dorpjes en stuwwallen. Je vindt het hier allemaal. En daartussen kronkelt de Vecht, de kleinste van de grote rivieren, waarvan de oorsprong ligt in het Duitse Münsterland. In de Romeinse tijd had deze rivier een andere naam, Fectio. Naar alle waarschijnlijkheid is die naam afkomstig van de Duitse prins Vechtan, die rond 400 in deze rivier zou zijn verdronken. Eeuwenlang is de Vecht één van de belangrijkste handelsverbindingen met Oost-Europa geweest. Beleef de Vecht en het Vechtdal en wandel over smalle paadjes langs het wuivende riet en langs kleine, bolle akkers met houtwallen. Of fiets bijvoorbeeld langs de Kunstwegen, een kunstfietsroute langs de Vecht. Het is op en top genieten.

Meer weten

Dalfsen

De uitkijktoren ligt vlakbij het gezellige Dalfsen. Ontdek het oude centrum met zijn monumentale gebouwen, kleine straatjes en gezellige terrasjes. Tip: kom Dalfsen binnen via de markante, blauwe Bogenbrug, de Vechtbrug, aan de zuidkant van het dorp. Daar ontdek je ook een aantal leuke plekjes voor een hapje of een drankje.

Meer weten

Voetveer De Stokte – Hessum

Parkeerplaats uitkijktoren De Stokte

Er is volop parkeergelegenheid op tien minuten loopafstand van de uitkijktoren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is (zeer) beperkt mogelijk bij de uitkijktoren, in de berm aan De Stokte. Navigeer hiervoor naar Frankenweg 1 in Dalfsen. Bij de parkeerplaats De Stokte is volop parkeergelegenheid. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats pleisterplaats De Stokte. Vanaf de parkeerplaats wandel je via de weg De Stokte in 10 minuten naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Stokte

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Stokte

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.