Rondje Vechtdal

Download route
Waar ben ik?
11 km

Vecht en Vechtdal

Vanaf uitkijktoren De Stokte heb je een fenomenaal uitzicht over het Vechtdal en rivier de Vecht. Wat is dit gebied bijzonder! In het Vechtdal ontdek je allerlei soorten landschappen: stuifduinen, sprookjesachtige landgoederen met landhuizen, kastelen, idyllische vennetjes, donkere bossen, weilanden, pittoreske dorpjes en stuwwallen. Je vindt het hier allemaal. En daartussen kronkelt de Vecht, de kleinste van de grote rivieren, waarvan de oorsprong ligt in het Duitse Münsterland. In de Romeinse tijd had deze rivier een andere naam, Fectio. Naar alle waarschijnlijkheid is die naam afkomstig van de Duitse prins Vechtan, die rond 400 in deze rivier zou zijn verdronken. Eeuwenlang is de Vecht één van de belangrijkste handelsverbindingen met Oost-Europa geweest. Beleef de Vecht en het Vechtdal en wandel over smalle paadjes langs het wuivende riet en langs kleine, bolle akkers met houtwallen. Of fiets bijvoorbeeld langs de Kunstwegen, een kunstfietsroute langs de Vecht. Het is op en top genieten.

Dalfsen

De uitkijktoren ligt vlakbij het gezellige Dalfsen. Ontdek het oude centrum met zijn monumentale gebouwen, kleine straatjes en gezellige terrasjes. Tip: kom Dalfsen binnen via de markante, blauwe Bogenbrug, de Vechtbrug, aan de zuidkant van het dorp. Daar ontdek je ook een aantal leuke plekjes voor een hapje of een drankje.

Parkeerplaats uitkijktoren De Stokte

Er is volop parkeergelegenheid op tien minuten loopafstand van de uitkijktoren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In de omgeving van uitkijktoren De Stokte, met uitzicht over het idyllische Vechtdal en rivier de Vecht, is het prachtig wandelen. De wandelroute ‘Rondje Vechtdal’ leent zich uitstekend om dit bijzondere gebied te ontdekken.

Parkeren en startpuntDe route start bij knooppunt V45, nabij parkeerplaats De Stokte. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats pleisterplaats De Stokte.
Afstand11 km
KnooppuntenV45 – V41 – V40 – V44 – S25 – R12 – R35 – R34 – R42 – V45
Rondje Vechtdal
Vechtdal

Wandelen door de natuur van het Vechtdal

Op een steenworp afstand van uitkijktoren De Stokte meandert heel idyllisch de Vecht door het Overijsselse landschap. Wat een bijzonder mooi gebied! Tijdens de wandeling Rondje Vechtdal loop je een ronde door het Vechtdal via oude landweggetjes, kleine stukken bos en boerenland. Ook steek je een paar keer de Vecht over. Deze rivier is eeuwenlang een van de belangrijkste handelsverbindingen met Oost-Europa geweest. Je komt ook langs het Moeder Aarde Monument, een moderne natuurdankplaats die vier keer per jaar wordt geopend om het nieuwe seizoen te vieren. Het is heerlijk wandelen met het Rondje Vechtdal.

Zin om even lekker uit te rusten onder het genot van een hapje of drankje? Langs de route is geen café of restaurant, maar vlak bij de uitkijktoren ligt het gezellige Dalfsen waar je heerlijk kunt neerstrijken op een van de terrasjes die dit oude stadje rijk is.

Zien en doen bij Rondje Vechtdal

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.