Uitkijktoren IJhorst - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren IJhorst

Terug IJhorst · Overijssel
Beklim deze open uitkijktoren net buiten het dorp en kijk uit op de meanderende Reest, het idyllische Reestdal en het karakteristieke oude kerkje. Wat een sprookjesachtig plaatje!
2023
15 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2023
15 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze open uitkijktoren net buiten het dorp en kijk uit op de meanderende Reest, het idyllische Reestdal en het karakteristieke oude kerkje. Wat een sprookjesachtig plaatje!

Wist je dat de uitkijktoren door het dorp zelf, met behulp van crowdfunding en vele vrijwilligers, tot stand is gekomen? Waar een klein dorp groot in kan zijn!

Foto's van de Uitkijktoren IJhorst

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat de uitkijktoren door het dorp zelf, met behulp van crowdfunding en vele vrijwilligers, tot stand is gekomen? Waar een klein dorp groot in kan zijn!

Heerenweg 17A · 7955 PB IJhorst

Bewonder het ontwerp

Aan de rand van het Reestdal net buiten het dorp IJhorst staat sinds 2023 uitkijktoren IJhorst te pronken. De toren, ontworpen door B+O Architecten, heeft een houten constructie met vijf stalen trappen en drie bordessen. Het (Douglas) hout is afkomstig uit de bossen in de omgeving, aangeleverd door Landschap Overijssel. Door het gebruik van lokaal hout heeft het een natuurlijke uitstraling, waardoor de toren uitstekend opgaat in de bosrijke omgeving. Het passend maken van het hout in de stalen constructie was nog een hele onderneming. Uiteindelijk is dit met een speciale 3D frees-technologie gelukt.

Door de open structuur van de toren kun je vanaf elke traptrede groots genieten van het 360 graden uitzicht. Leuk detail: op weg naar de top ontdek je tal van gedichten van leerlingen van de lokale basisschool. Eenmaal boven kijk je prachtig weids weg over het Reestdal, de meanderende Reest, het karakteristieke kerkje in Oud-IJhorst en het dorp IJhorst. Wat een idyllisch plaatje!

Detail van uitkijktoren IJhorst

Check de leukste feitjes

Onderdelen gesponsord

Aan de voet van de toren staat een bijzonder informatiebord. Hierop staan de namen van alle inwoners, ondernemers en andere organisaties en verenigingen die door sponsoring of door belangeloos de handen uit de mouwen te steken, hebben meegeholpen aan de realisatie van deze uitkijktoren. Een pakket schroeven, een trapleuning, traptrede of zijwand; alles kon gesponsord worden.

Het dak erop

Wie goed kijkt, ziet dat de uitzichttoren nog niet helemaal af is: de toren wordt nog voorzien van een dak. Het dorp wil dit eveneens via sponsoring voor elkaar krijgen. Wil je hieraan meehelpen? Neem dan contact op met de Dorpsraad IJhorst-Lankhorst.  

Grensgeval

De Overijsselse uitkijktoren ligt vlak bij de grens met Drenthe. Sta je boven op deze toren dan kijk je in noordelijke richting op het prachtige Drentse landschap.

Het Reestdal

Over de geschiedenis van uitkijktoren IJhorst

Uitkijktoren IJhorst is een toren waar het kleine dorp jarenlang reikhalzend naar uitkijkt. In 2010 zijn de eerste plannen, want bovenaan de wensenlijst in het Dorpsplan Plus staat deze toren met uitzicht over het pittoreske Reestdal. In vroegere tijden had het dorp ook een uitkijktoren, deze stond ten zuiden van het dorp, in het natuurgebied De Witte Bergen. Zo’n nostalgische toren waarop je de natuur op een andere manier beleeft, wil het dorp graag terug. Niet alleen voor hen, maar ook voor de toeristen die in de omgeving verblijven. In de loop der jaren zijn verschillende locaties in het vizier, maar uiteindelijk is gekozen voor deze locatie, onder meer omdat er veel wandelroutes langskomen. Ook krijgen de eigen inwoners hierdoor zicht op de Reest dat vanuit het dorp zelf niet te zien is.

Voor de bouw van deze uitkijkpost ontving het dorp een flink bedrag van de provincie met als voorwaarde dat ze de andere helft zelf bij elkaar wisten te brengen, in geld en met behulp van vrijwilligers. Dat was een flinke uitdaging, zeker met de gestegen bouwprijzen, maar door crowdfunding, subsidie van de gemeente en vele vrijwilligers heeft IJhorst het voor elkaar gekregen. Waar een klein dorp groot in kan zijn!

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren IJhorst zijn nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten zuiden uitkijktoren De Stokte in Dalfsen en uitkijktoren Ommerland in Ommen. Naar het westen ontdek je uitkijktoren Sint Jansklooster aan de rand van het gelijknamige dorp. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij uitkijktoren IJhorst is geen parkeergelegenheid. Parkeren is op verschillende plekken mogelijk. Bij de Protestantse kerk aan de Kerkweg is een parkeerplaats. Navigeer hiervoor naar Kerkweg 4 in IJhorst. Vanaf de parkeerplaats wandel je over de Kerkweg terug, in de richting van het dorp. Halverwege de Kerkweg sla je links een wandelpad in, tussen twee weilanden. Je wandelt dit pad af en komt uit bij een klein bos. Hier ontdek je uitkijktoren IJhorst.

Een andere mogelijkheid is om aan de Heerenweg in het dorp IJhorst te parkeren. Hier zijn een beperkt aantal parkeerhavens te vinden. Bij Heerenweg 19 wandel je het weggetje ernaast in. Je komt vanzelf bij de uitzichttoren uit.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren IJhorst

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.