Bewonder het ontwerp
Aan de rand van het dorp staat een opvallend hoog landmark; een vroegere watertoren van 46 meter hoog die in 2014 werd gerestaureerd en vervolgens de functie van uitkijktoren kreeg. Van de buitenkant straalt dit rijksmonument eenvoud en terughoudendheid uit: een betonnen toren, bekleed met baksteen met een aantal uit- en inspringende hoeken. Bovenin zie je een enorm watervat. Het ontwerp is een typisch voorbeeld van de Amsterdamse School.
Hoe anders is de binnenkant van uitkijktoren Sint Jansklooster. Een verrassende route brengt je in 207 treden naar de top van de toren die begint met een dichte trap. Vervolgens sta je in een 24 meter hoge ruimte waar oude en nieuwe trappen elkaar afwisselen in een spectaculair samenspel. Hierna vervolg je je weg via een wenteltrap langs de wanden van het watervat. Wat een ruimte! En wat een ervaring! Eenmaal bovenin geniet je via vier enorme vensters en vier kleine ramen van het geweldige uitzicht over het waterrijke Nationaal Park Weerribben-Wieden en omliggende steden waaronder Steenwijk en Zwolle. Meer weten over deze spectaculaire renovatie? Check dan architectenbureau Zecc.
Check de leukste feitjes
Meer dan een waterreservoir
Een deel van het voormalige waterreservoir, boven in de toren, is tijdens de renovatie verwijderd. Hierdoor kun je niet alleen een blik werpen op dit enorme vat, maar is er ook een groot platform ontstaan waarop je rond kunt lopen en via de enorme ramen in alle windrichtingen van het uitzicht kunt genieten.
Over de geschiedenis van uitkijktoren Sint Jansklooster
De watertoren is in 1931 gebouwd door Waterleiding Maatschappij Overijssel en voorzag met een waterreservoir van 400 m3 de wijde regio vroeger van schoon en stromend water. Deze Maatschappij is in 2002 opgegaan in het waterleidingsbedrijf Vitens. In 2011 werd de toren overgedragen aan de huidige eigenaar BOEi, de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed. Samen met Vitens en Natuurmonumenten heeft BOEi het plan opgepakt om van de watertoren vervolgens een uitkijktoren te maken. De komende decennia beheert Natuurmonumenten de toren.
Ontdek andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Ens uitkijktoren Ramspol, in Dalfsen uitkijktoren de Stokte en op de Marker Wadden uitkijktoren De Steltloper. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.