Uitkijktoren Sint Jansklooster - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Sint Jansklooster

Terug Sint Jansklooster · Overijssel
Ontdek deze verrassende uitkijktoren; sober aan de buitenkant, spectaculair aan de binnenkant. Beklim de watertoren en beleef een duizelingwekkende reis naar de top.
1931
46 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1931
46 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Ontdek deze verrassende uitkijktoren; sober aan de buitenkant, spectaculair aan de binnenkant. Beklim de watertoren en beleef een duizelingwekkende reis naar de top.

Tientallen jaren voorzag de watertoren de wijde regio van schoon en stromend water.

Foto's van de Uitkijktoren Sint Jansklooster

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Tientallen jaren voorzag de watertoren de wijde regio van schoon en stromend water.

Barsbeek 6 · 8326 BN Sint Jansklooster

Bewonder het ontwerp

Aan de rand van het dorp staat een opvallend hoog landmark; een vroegere watertoren van 46 meter hoog die in 2014 werd gerestaureerd en vervolgens de functie van uitkijktoren kreeg. Van de buitenkant straalt dit rijksmonument eenvoud en terughoudendheid uit: een betonnen toren, bekleed met baksteen met een aantal uit- en inspringende hoeken. Bovenin zie je een enorm watervat. Het ontwerp is een typisch voorbeeld van de Amsterdamse School.

Hoe anders is de binnenkant van uitkijktoren Sint Jansklooster. Een verrassende route brengt je in 207 treden naar de top van de toren die begint met een dichte trap. Vervolgens sta je in een 24 meter hoge ruimte waar oude en nieuwe trappen elkaar afwisselen in een spectaculair samenspel. Hierna vervolg je je weg via een wenteltrap langs de wanden van het watervat. Wat een ruimte! En wat een ervaring! Eenmaal bovenin geniet je via vier enorme vensters en vier kleine ramen van het geweldige uitzicht over het waterrijke Nationaal Park Weerribben-Wieden en omliggende steden waaronder Steenwijk en Zwolle. Meer weten over deze spectaculaire renovatie? Check dan architectenbureau Zecc.

Watertoren Sint Jansklooster

Check de leukste feitjes

Meer dan een waterreservoir

Een deel van het voormalige waterreservoir, boven in de toren, is tijdens de renovatie verwijderd. Hierdoor kun je niet alleen een blik werpen op dit enorme vat, maar is er ook een groot platform ontstaan waarop je rond kunt lopen en via de enorme ramen in alle windrichtingen van het uitzicht kunt genieten.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Sint Jansklooster

De watertoren is in 1931 gebouwd door Waterleiding Maatschappij Overijssel en voorzag met een waterreservoir van 400 m3 de wijde regio vroeger van schoon en stromend water. Deze Maatschappij is in 2002 opgegaan in het waterleidingsbedrijf Vitens. In 2011 werd de toren overgedragen aan de huidige eigenaar BOEi, de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed. Samen met Vitens en Natuurmonumenten heeft BOEi het plan opgepakt om van de watertoren vervolgens een uitkijktoren te maken. De komende decennia beheert Natuurmonumenten de toren.

Uitkijktoren Sint Jansklooster

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Ens uitkijktoren Ramspol, in Dalfsen uitkijktoren de Stokte en op de Marker Wadden uitkijktoren De Steltloper. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is elke zaterdag geopend. Van 11.00 tot 16.00 uur kan deze indrukwekkende toren beklommen worden. In de schoolvakanties van Noord-Nederland is de toren ook op woensdagen te bezoeken.

Entree

Wil je de toren beklimmen? Dit kan onder begeleiding van een torenwachter. De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 3,- voor leden van Natuurmonumenten (kinderen tot en met 12 jaar € 2,-) en € 5,- voor niet-leden (kinderen € 2,50). De toegangskaarten zijn online met een tijdslot te koop of verkrijgbaar bij de Watertoren en bij Bezoekerscentrum De Wieden. Ga naar Natuurmonumenten voor meer info.

Parkeren

Bij de uitkijktoren zelf kan niet geparkeerd worden. In het dorp Sint Jansklooster kan in principe ook geparkeerd worden, maar vanuit Natuurmonumenten wordt geadviseerd te parkeren bij Bezoekerscentrum De Wieden. Navigeer hiervoor naar ‘Beulakerpad 1 in Sint Jansklooster’. Op de kruising Beulakerpad en Waterkeringpad is een grote parkeerplaats. Bij deze kruising sla je linksaf de Waterkeringpad in en wandel je richting het dorp. Je steekt de Flevoweg over en wandelt via de Leeuwte dat overgaat op de Kloosterweg in vijftien minuten naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Sint Jansklooster

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Sint Jansklooster

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.