Uitkijktoren Sint Jansklooster

Terug Sint Jansklooster · Overijssel
1931
46 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Ontdek deze verrassende uitkijktoren; sober aan de buitenkant, spectaculair aan de binnenkant. Beklim de watertoren en beleef een duizelingwekkende reis naar de top.
Ontdek deze verrassende uitkijktoren; sober aan de buitenkant, spectaculair aan de binnenkant. Beklim de watertoren en beleef een duizelingwekkende reis naar de top.

Tientallen jaren voorzag de watertoren de wijde regio van schoon en stromend water.

1931
46 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden

Foto's van de Uitkijktoren Sint Jansklooster

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Tientallen jaren voorzag de watertoren de wijde regio van schoon en stromend water.

Barsbeek 6 · 8326 BN Sint Jansklooster

Bewonder het ontwerp

Aan de rand van het dorp staat een opvallend hoog landmark; een vroegere watertoren van 46 meter hoog die in 2014 werd gerestaureerd en vervolgens de functie van uitkijktoren kreeg. Van de buitenkant straalt dit rijksmonument eenvoud en terughoudendheid uit: een betonnen toren, bekleed met baksteen met een aantal uit- en inspringende hoeken. Bovenin zie je een enorm watervat. Het ontwerp is een typisch voorbeeld van de Amsterdamse School.

Hoe anders is de binnenkant van uitkijktoren Sint Jansklooster. Een verrassende route brengt je in 207 treden naar de top van de toren die begint met een dichte trap. Vervolgens sta je in een 24 meter hoge ruimte waar oude en nieuwe trappen elkaar afwisselen in een spectaculair samenspel. Hierna vervolg je je weg via een wenteltrap langs de wanden van het watervat. Wat een ruimte! En wat een ervaring! Eenmaal bovenin geniet je via vier enorme vensters en vier kleine ramen van het geweldige uitzicht over het waterrijke Nationaal Park Weerribben-Wieden en omliggende steden waaronder Steenwijk en Zwolle. Meer weten over deze spectaculaire renovatie? Check dan architectenbureau Zecc.

Check de leukste feitjes

Meer dan een waterreservoir

Een deel van het voormalige waterreservoir, boven in de toren, is tijdens de renovatie verwijderd. Hierdoor kun je niet alleen een blik werpen op dit enorme vat, maar is er ook een groot platform ontstaan waarop je rond kunt lopen en via de enorme ramen in alle windrichtingen van het uitzicht kunt genieten.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Sint Jansklooster

De watertoren is in 1931 gebouwd door Waterleiding Maatschappij Overijssel en voorzag met een waterreservoir van 400 m3 de wijde regio vroeger van schoon en stromend water. Deze Maatschappij is in 2002 opgegaan in het waterleidingsbedrijf Vitens. In 2011 werd de toren overgedragen aan de huidige eigenaar BOEi, de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed. Samen met Vitens en Natuurmonumenten heeft BOEi het plan opgepakt om van de watertoren vervolgens een uitkijktoren te maken. De komende decennia beheert Natuurmonumenten de toren.

Uitkijktoren Sint Jansklooster

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Ens uitkijktoren Ramspol, in Dalfsen uitkijktoren de Stokte en op de Marker Wadden uitkijktoren De Steltloper. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Sint Jansklooster

De oude watertoren bevindt zich aan de rand van het kleine dorp Sint Jansklooster. Het dorp is genoemd naar het klooster Sint Janskamp dat in 1399 werd gesticht door de blinde Johannes van Ommen. Maar wie het klooster wil bezoeken is een paar honderd jaar te laat. In 1581 werd het klooster namelijk verwoest tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De 'Kloostermuur' aan de Kloosterweg is nog een restant van waar vroeger het klooster stond. Na 1800 is Sint Jansklooster geleidelijk een dorp geworden met een aantal hotspots: het Bezoekerscentrum van natuurgebied De Wieden en de Monnikenmolen die nog steeds in werking is en waar je ook even kunt neerstrijken voor een kleine versnapering. Of wip bij restaurant 'Het Wapen van Utrecht' in het centrum binnen. Tip: bezoek de watertoren en het dorp op de derde vrijdag van augustus. Dan vindt hier de jaarlijkse bloemencorso plaats, een hele happening. Wist je trouwens dat Evert van Benthem, tweevoudig winnaar van de Friese Elfstedentocht, vroeger in dit dorp heeft gewoond?

Meer weten

De Wieden

Vanuit de top van watertoren Sint Jansklooster ontdek je dit prachtig natuurgebied op hoogte. Maar je kunt het gebied natuurlijk ook ingaan. Natuurgebied De Wieden, onderdeel van het enorme Nationaal Park Weerribben-Wieden, is een bijzonder waterrijk gebied van 6.000 hectare. Eeuwen geleden werd turf afgegraven, waardoor water hier steeds meer ruimte kreeg en er zelfs grote meren (wieden) ontstonden. Het barst hier dan ook van de vogels. In het Nationaal Park broeden zelf 140 tot 150 vogelsoorten! Je spot hier allerlei water- en moerasvogels, een walhalla voor elke vogelliefhebber. In de droger gelegen hooilanden en weides bloeien prachtige planten en bloemen, zoals orchideeën en pinksterbloemen. Ontdek De Wieden vanaf het water en stap aan boord van een fluisterboot. Of wandel over de gras- en vlonderpaden door de veelzijdige natuur van rietlanden, drassige stukken en weides.

Meer weten

Bezoekerscentrum De Wieden

Wil je de natuur intrekken? Bezoek dan eerst het Bezoekerscentrum De Wieden. Hier vind je alle informatie over de leukste wandel- en fietsroutes en de mooiste vaarroutes door De Wieden. Rondom het bezoekerscentrum is ook van alles te doen en te beleven. Zo is er achter het bezoekerscentrum een avontuurlijk laarzenpad dwars door het rietland, vind je er een rolstoelvriendelijk vlonderpad voor een wat korter rondje en kun je met de boswachter over De Wieden varen. Tip: neem je laarzen of stevige schoenen mee.

Meer weten

Monnikenmolen

Deze achtkantige met riet gedekte stellingmolen stamt uit 1857 en is een korenmolen waar graan tot meel gemalen wordt. Na diverse eigenaren is de Monnikenmolen vandaag de dag in eigendom van de gemeente Steenwijkerland, die de molen volledig heeft laten restaureren. Wat een parel! En het mooie is: de molen is nog steeds te bezoeken en in werking! Luister naar de enthousiaste verhalen van de molenaars, eet een pannenkoek in het restaurant of neem een kijkje in het winkeltje.  

Meer weten

Beulaker toren

Ontdek met een boot de Beulaker toren, een aluminium toren midden in het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Deze aluminium toren staat op de plek waar in de nacht van 22 november 1776 het dorp Beulake werd verzwolgen door de golven. Rond het dorp werd namelijk zoveel turf gestoken, dat de Zuiderzee in die onheilspellende nacht van 22 november het dorp overspoelde. Er zou alleen nog maar een kerktoren te zien zijn geweest. In het kunstwerk zit een raderwerk die, als je het in beweging zet, de bel laat luiden.

Meer weten

Parkeerplaats Sint Jansklooster

Nabij het Bezoekerscentrum De Wieden is volop parkeergelegenheid. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is elke zaterdag geopend. Van 11.00 tot 16.00 uur kan deze indrukwekkende toren beklommen worden. In de schoolvakanties van Noord-Nederland is de toren ook op woensdagen te bezoeken.

Entree

Wil je de toren beklimmen? Dit kan onder begeleiding van een torenwachter. De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 3,- voor leden van Natuurmonumenten (kinderen tot en met 12 jaar € 2,-) en € 5,- voor niet-leden (kinderen € 2,50). De toegangskaarten zijn online met een tijdslot te koop of verkrijgbaar bij de Watertoren en bij Bezoekerscentrum De Wieden. Ga naar Natuurmonumenten voor meer info.

Parkeren

Bij de uitkijktoren zelf kan niet geparkeerd worden. In het dorp Sint Jansklooster kan in principe ook geparkeerd worden, maar vanuit Natuurmonumenten wordt geadviseerd te parkeren bij Bezoekerscentrum De Wieden. Navigeer hiervoor naar ‘Beulakerpad 1 in Sint Jansklooster’. Op de kruising Beulakerpad en Waterkeringpad is een grote parkeerplaats. Bij deze kruising sla je linksaf de Waterkeringpad in en wandel je richting het dorp. Je steekt de Flevoweg over en wandelt via de Leeuwte dat overgaat op de Kloosterweg in vijftien minuten naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Sint Jansklooster

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

tip

Bezoekerscentrum De Wieden

Wil je de natuur intrekken? Bezoek dan eerst het Bezoekerscentrum De Wieden. Hier vind je alle informatie over de leukste wandel- en fietsroutes en de mooiste vaarroutes door De Wieden. Rondom het bezoekerscentrum is ook van alles te doen en te beleven. Zo is er achter het bezoekerscentrum een avontuurlijk laarzenpad dwars door het rietland, vind je er een rolstoelvriendelijk vlonderpad voor een wat korter rondje en kun je met de boswachter over De Wieden varen. Tip: neem je laarzen of stevige schoenen mee.

Meer weten

Zien en doen bij Uitkijktoren Sint Jansklooster

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur

03 okt 2022

Ontdek de prachtige herfstkleuren in de natuur. Bekijk het eens op hoogte en beklim een uitkijktoren. Dit zijn de 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur.

5 uitkijktorens op bijzondere locaties

05 aug 2022

Een bezoek aan een uitkijktoren is al een belevenis op zich, maar deze 5 uitkijktorens op bijzondere locaties maken het wel extra speciaal. Ontdek ze in dit blogbericht.