Laarzenpad bij Bezoekerscentrum De Wieden

Download route
Waar ben ik?
3 km

Bezoekerscentrum De Wieden

Wil je de natuur intrekken? Bezoek dan eerst het Bezoekerscentrum De Wieden. Hier vind je alle informatie over de leukste wandel- en fietsroutes en de mooiste vaarroutes door De Wieden. Rondom het bezoekerscentrum is ook van alles te doen en te beleven. Zo is er achter het bezoekerscentrum een avontuurlijk laarzenpad dwars door het rietland, vind je er een rolstoelvriendelijk vlonderpad voor een wat korter rondje en kun je met de boswachter over De Wieden varen. Tip: neem je laarzen of stevige schoenen mee.

De Wieden

Vanuit de top van watertoren Sint Jansklooster ontdek je dit prachtig natuurgebied op hoogte. Maar je kunt het gebied natuurlijk ook ingaan. Natuurgebied De Wieden, onderdeel van het enorme Nationaal Park Weerribben-Wieden, is een bijzonder waterrijk gebied van 6.000 hectare. Eeuwen geleden werd turf afgegraven, waardoor water hier steeds meer ruimte kreeg en er zelfs grote meren (wieden) ontstonden. Het barst hier dan ook van de vogels. In het Nationaal Park broeden zelf 140 tot 150 vogelsoorten! Je spot hier allerlei water- en moerasvogels, een walhalla voor elke vogelliefhebber. In de droger gelegen hooilanden en weides bloeien prachtige planten en bloemen, zoals orchideeën en pinksterbloemen. Ontdek De Wieden vanaf het water en stap aan boord van een fluisterboot. Of wandel over de gras- en vlonderpaden door de veelzijdige natuur van rietlanden, drassige stukken en weides.

Sint Jansklooster

De oude watertoren bevindt zich aan de rand van het kleine dorp Sint Jansklooster. Het dorp is genoemd naar het klooster Sint Janskamp dat in 1399 werd gesticht door de blinde Johannes van Ommen. Maar wie het klooster wil bezoeken is een paar honderd jaar te laat. In 1581 werd het klooster namelijk verwoest tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De 'Kloostermuur' aan de Kloosterweg is nog een restant van waar vroeger het klooster stond. Na 1800 is Sint Jansklooster geleidelijk een dorp geworden met een aantal hotspots: het Bezoekerscentrum van natuurgebied De Wieden en de Monnikenmolen die nog steeds in werking is en waar je ook even kunt neerstrijken voor een kleine versnapering. Of wip bij restaurant 'Het Wapen van Utrecht' in het centrum binnen. Tip: bezoek de watertoren en het dorp op de derde vrijdag van augustus. Dan vindt hier de jaarlijkse bloemencorso plaats, een hele happening. Wist je trouwens dat Evert van Benthem, tweevoudig winnaar van de Friese Elfstedentocht, vroeger in dit dorp heeft gewoond?

Beulaker toren

Ontdek met een boot de Beulaker toren, een aluminium toren midden in het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Deze aluminium toren staat op de plek waar in de nacht van 22 november 1776 het dorp Beulake werd verzwolgen door de golven. Rond het dorp werd namelijk zoveel turf gestoken, dat de Zuiderzee in die onheilspellende nacht van 22 november het dorp overspoelde. Er zou alleen nog maar een kerktoren te zien zijn geweest. In het kunstwerk zit een raderwerk die, als je het in beweging zet, de bel laat luiden.

Parkeerplaats Sint Jansklooster

Nabij het Bezoekerscentrum De Wieden is volop parkeergelegenheid. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Laarzen of stevige schoenen aan en je bent klaar om deze avontuurlijke wandeling van 2,5 kilometer dwars door het waterrijke natuurgebied De Wieden te lopen. De wandelroute ‘Laarzenpad bij Bezoekerscentrum De Wieden’ van Natuurmonumenten is voor jong en oud een ideale manier om dit prachtige natuurgebied te ontdekken.

Parkeren en startpuntBij Bezoekerscentrum De Wieden. Navigeer hiervoor naar ‘Beulakerpad 1 in Sint Jansklooster’.
Afstand3 km
BewegwijzeringPijltjes van Natuurmonumenten
Meer informatieHet pad is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Honden zijn niet toegestaan. Alle informatie over de route vind je op de website van Natuurmonumenten.
De Wieden
Trekpontje de Wieden

Wandelen door rietland van De Wieden

Hoewel het Laarzenpad De Wieden niet langs watertoren Sint Jansklooster komt, is deze wandelroute door het rietland van De Wieden meer dan de moeite waard. Bij het parkeren van je auto bij Bezoekerscentrum De Wieden kun je dus twee dingen doen: ga je eerst voor de spectaculaire klim van uitkijktoren in Sint Jansklooster om vanaf de top van de uitkijktoren van het uitzicht te genieten, of start je eerst met de avontuurlijke wandelroute door het rietland? Tijdens de (korte) wandeling naar de oude watertoren loop je het kleine dorp Sint Jansklooster in. Ontdek de oude kloostermuur van een klooster die hier een paar eeuwen geleden heeft gestaan en ga vooral naar de Monnikenmolen waar je ook kunt neerstrijken voor een hapje of drankje. Bezoek voordat je start met het laarzenpad De Wieden het Bezoekerscentrum. Hier vind je alle informatie voor een gezellig dagje natuur genieten in De Wieden. Huur je een bootje? Vaar dan vooral ook naar de Beulaker toren midden in het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het heeft een bijzonder verhaal.    

Zien en doen bij Laarzenpad bij Bezoekerscentrum De Wieden

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.