Fietsroute Ommen Dalfsen

Download route
Waar ben ik?
49 km

Dalfsen

De uitkijktoren ligt vlakbij het gezellige Dalfsen. Ontdek het oude centrum met zijn monumentale gebouwen, kleine straatjes en gezellige terrasjes. Tip: kom Dalfsen binnen via de markante, blauwe Bogenbrug, de Vechtbrug, aan de zuidkant van het dorp. Daar ontdek je ook een aantal leuke plekjes voor een hapje of een drankje.

Vecht en Vechtdal

Vanaf uitkijktoren De Stokte heb je een fenomenaal uitzicht over het Vechtdal en rivier de Vecht. Wat is dit gebied bijzonder! In het Vechtdal ontdek je allerlei soorten landschappen: stuifduinen, sprookjesachtige landgoederen met landhuizen, kastelen, idyllische vennetjes, donkere bossen, weilanden, pittoreske dorpjes en stuwwallen. Je vindt het hier allemaal. En daartussen kronkelt de Vecht, de kleinste van de grote rivieren, waarvan de oorsprong ligt in het Duitse Münsterland. In de Romeinse tijd had deze rivier een andere naam, Fectio. Naar alle waarschijnlijkheid is die naam afkomstig van de Duitse prins Vechtan, die rond 400 in deze rivier zou zijn verdronken. Eeuwenlang is de Vecht één van de belangrijkste handelsverbindingen met Oost-Europa geweest. Beleef de Vecht en het Vechtdal en wandel over smalle paadjes langs het wuivende riet en langs kleine, bolle akkers met houtwallen. Of fiets bijvoorbeeld langs de Kunstwegen, een kunstfietsroute langs de Vecht. Het is op en top genieten.

Molen Fakkert

Deze achtkantige stellingmolen dateert uit de 19de eeuw en is in 2012 weer opnieuw officieel in gebruik genomen na een restauratie. De molen wordt gebruikt voor lessen aan leerling molenaars.

Landgoed Vilsteren

Landgoed Vilsteren is een enorm vrij toegankelijk landgoed met bossen, landbouwgebieden en cultuurhistorische elementen. Bezoek De Vilsterse Molen, stap binnen bij het landgoedcentrum en kom meer te weten over het landgoed en bewonder de prachtige natuur, zoals het heidegebied Stikkebelt en het Kluizenaarsmeer.

Kasteel Rechteren

Bewonder het enige middeleeuwse kasteel dat in Overijssel bewaard is gebleven, kasteel Rechteren. De donjon dateert uit de 14de eeuw. De woning is in de 15de eeuw gebouwd. Het kasteel en landgoed bleven in de loop der eeuwen in de familie, Van Rechteren. Ook vandaag de dag woont er een nazaat van het geslacht Van Rechteren op het kasteel. Het kasteel is niet te bezoeken, maar het landgoed daarentegen wel.

Parkeerplaats uitkijktoren De Stokte

Er is volop parkeergelegenheid op tien minuten loopafstand van de uitkijktoren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In de Vechtstreek is het heerlijk fietsen. Je kijkt niet alleen prachtig uit op de Vecht die meanderend door het landschap slingert, maar je vindt er de gezellige plaatsen Ommen en Dalfsen, een prachtig kasteel en natuurlijk niet te vergeten uitkijktoren De Stokte. De Fietsroute Ommen Dalfsen is een ideale manier om deze streek en het Vechtdal te ontdekken.

ParkerenBij de parkeerplaats De Stokte is volop parkeergelegenheid. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats pleisterplaats De Stokte.
StartpuntKnooppunt 90, bij de entree van de parkeerplaats
Afstand49 km
Knooppunten90 – 59 – 83 – 58 – 87 – 88 – 77 – 80 – 81 – 82 – 84 – 85 – 89 – 63 – 67 – 48 – 49 – 42 – 65 – 66 – 61 – 69 – 90
De zwevende Kei in Dalfsen weegt dertig ton en is 17 meter diep verankert met een constructie van staal

Fietsen door het Vechtdal, van Dalfsen naar Ommen

De parkeerplaats en tevens startpunt van de Fietsroute Ommen Dalfsen ligt in het Vechtdal. Het is een prachtig en afwisselend gebied, want niet alleen meandert rivier de Vecht door het landschap, maar je ontdekt er ook een eeuwenoud kasteel en pittoreske dorpjes. Eerst voert de fietsroute langs het gezellige Dalfsen. Fiets vooral even het oude centrum in met zijn kleine straatjes, monumentale gebouwen en gezellige terrasjes. Vervolgens fiets je de Vecht over en geniet je van het prachtige landschap, afgewisseld door kleinere bossen en historische panden. In het dorpje Hoonhorst ontdek je een achtkantige stellingmolen, molen Fakkert. Deze molen wordt gebruikt voor lessen aan leerling molenaars.

Vervolgens fiets je verder door het weidse landschap van de Vechtstreek, langs de beek Marswatering en even later een deel langs het Overijsselsch Kanaal. De route voert vervolgens langs het bos Rechterense Veld af. Eenmaal de Marswetering weer over ontdek je het middeleeuwse kasteel Rechteren. Het eeuwenoude kasteel zelf is niet te bezoeken, maar het landgoed eromheen wel. Daarna fiets je dwars door het Overijsselse landschap via het dorpje Vilsteren. Net na dit dorp ontdek je landgoed Vilsteren, een enorm landgoed van onder meer bossen, landbouw en cultuurhistorische elementen zoals de Vilsterse Molen. De route voert langs de Vecht af richting Ommen. Stap hier vooral even af, want in het gezellige Ommen is er altijd wat te doen. Daarna vervolg je de route terug langs de Vecht af. Ten slotte kom je langs uitkijktoren De Stokte. Beklim vooral deze uitkijktoren, want je hebt een fenomenaal uitzicht over het Vechtdal. Kortom, het is heerlijk fietsen met de Fietsroute Ommen Dalfsen.

Andere fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren De Stokte

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de iets verdere omgeving, zoals de route Fietsen door de Wieden die langs uitkijktoren Sint Jansklooster voert. Of ontdek, ten noordwesten, de fietsroute Door de IJsseldelta. Die route brengt je onder meer langs uitkijktoren Ramspol en die van Sint Jansklooster.

Zien en doen bij Fietsroute Ommen Dalfsen

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.