Door de IJsseldelta

Download route
Waar ben ik?
56 km

Ramspolbrug

De Ramspolbrug is een basculebrug, een beweegbare brug waarvan het brugdek open en dicht gaat door draaiing om een horizontale as haaks op de rijrichting en evenwijdig met het wegdek van de brug. Het overbrugt de Ramsdiep en de Ramsgeul. De brug verbindt het Overijsselse Kampereiland met de Noordoostpolder.

Kampereiland

Gelegen in Nationaal Landschap IJsseldelta is Kampereiland een verrassend groen gebied met een rijke historie. Kenmerkend zijn de eeuwenoude boerderijen die op terpen zijn gebouwd.

Zwarte Meer

Op de grens met de provincies Flevoland en Overijssel ligt het Zwarte Meer, ontstaan bij de inpoldering van de Noordoostpolder. Spot bijzondere vogels zoals de roerdomp en de grote karekiet of ontdek het Vogeleiland in het Zwarte meer, een uniek vogelparadijs en een must voor elke vogelliefhebber. Bezoek het eiland met een van de fluisterboten van Natuurmonumenten.

Stormvloedkering Ramspol en De Balgstuw

Stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam, De Balgstuw, en is uniek in zijn soort. Het is de grootste balgstuw ter wereld die het achterland beschermt tegen hoog water en zelfs de enige balgstuw ter wereld die als stormvloedkering werkt. Normaal ligt de balg plat in een speciale bak op de bodem van het water, maar wanneer het hoog water is in combinatie met een noordwestenwind en landinwaartse stroming wordt de balgstuw opgeblazen. De totale kering bestaat uit drie grote rubberen balgen van tien meter hoog en 240 meter lang. Wil je De Balgstuw een keer in actie zien? Dat kan op de eerste dinsdag van oktober. Rijkswaterstaat voert dan de jaarlijkse controle uit.

Infocentrum De Balgstuw

Een infocentrum is het niet echt, maar wil je nog meer weten over De Balgstuw en de Ramspolbrug bezoek dan zeker deze locatie. Je vindt hier namelijk een tweetal informatieborden over deze brug en unieke dam.

Ens

Ten noorden van uitkijktoren Ramspol ligt het dorpje Ens, een klein dorp van ruim 3.000 inwoners. Het dorp heeft een aantal kerken, een aardig dorpsplein en enkele horecagelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Leuk detail: De voormalige schaatser Evert van Benthem is opgegroeid in Ens. De lokale sporthal is naar deze bekende oud-schaatser vernoemd, de Evert van Benthemhal. 

Parkeerplaats Ramspol

Er is geen openbare parkeerplaats. Parkeren kan in de brede bermen bij de uitkijktoren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

ParkerenBij de uitkijktoren is geen openbare parkeerplaats. Parkeren bij de uitkijktoren is mogelijk in de brede bermen van de Ramsweg. Navigeer hiervoor naar uitkijktoren Ramspol in Ens.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats in noordelijke richting over de Ramsweg naar de Zwartemeerweg. Daar is knooppunt 22 en start de route.
Afstand56 km
Knooppunten22 – 54 – 5 – 38 – 3 – 9 – 15 – 16 – 11 – 34 – 80 – 81 – 82 – 84 – 93 – 83 – 27 – 26 – 22 – 28 – 12 – 21 – 15 – 14 – 16 – 34 – 35 – 22
Fietsroute Door de IJsseldelta
IJsseldelta

tip

Kampereiland

Gelegen in Nationaal Landschap IJsseldelta is Kampereiland een verrassend groen gebied met een rijke historie. Kenmerkend zijn de eeuwenoude boerderijen die op terpen zijn gebouwd.

Meer weten

Zien en doen bij Door de IJsseldelta

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.