Luchtwachttoren 701 - Uitkijktorens.nl

Luchtwachttoren 701

Terug Warfhuizen · Groningen
Ontdek een van de 19 overgebleven luchtwachttorens uit de Koude Oorlog en beleef onder begeleiding van een gids ‘spannende’ avonturen.
1955
15 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1955
15 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Ontdek een van de 19 overgebleven luchtwachttorens uit de Koude Oorlog en beleef onder begeleiding van een gids ‘spannende’ avonturen.

De luchtwachttoren is gebouwd volgens het raatbouwsysteem, op elkaar gestapelde betonnen blokken.

Foto's van de Luchtwachttoren 701

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

De luchtwachttoren is gebouwd volgens het raatbouwsysteem, op elkaar gestapelde betonnen blokken.

Baron van Asbeckweg 2 · 9963 PC Warfhuizen

Bewonder het ontwerp

Midden in het Groningse landschap is in 1955 deze 15 meter hoge militaire uitkijktoren gebouwd, een opvallend landmark in het open landschap. De luchtwachttoren 701, ontworpen door Marten Zwaagstra in opdracht van het Ministerie van Oorlog, werd gebouwd volgens het zogenaamde raatbouwsysteem: op elkaar gestapelde ruwe betonnen blokken, als een soort van gestapelde Ikea Kallaxkasten. De bouwer, Schokbeton, was octrooihouder van deze manier van bouwen en heeft volgens hetzelfde principe ook uitkijktoren Ramspol in Ens (Flevoland) gebouwd. Via het trappenhuis binnen in de toren klim je naar boven. Eenmaal boven kom je uit op een open platform. Neem plaats in de schuilnis waar je met oude luchtwachtinstrumenten het luchtruim afspeurt. Of kijk weids uit over het Groningse landschap.

Luchtwachttoren 701

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

Luchtwachttoren 701 is niet echt een veelzeggende naam. De officiële naam van deze toren is 701 Den Hoorn. De toren stond namelijk oorspronkelijk gepland bij Newe-Den Hoorn. Door een wijziging is de militaire toren echter op deze locatie bij Warfhuizen geplaatst. In tegenstelling tot de locatie is de naam niet gewijzigd. De luchtwachttoren vormde samen met de torens in Warffum (702) en Bedum (703) een driehoek. De toren in Warffum is inmiddels gesloopt en die in Bedum gehalveerd.

Over de geschiedenis van Luchtwachttoren 701

De luchtwachttoren is een bijzonder overblijfsel van de Koude Oorlog. Boven op het open platform speurden vrijwilligers van het Korps Luchtwachtdienst halverwege de vorige eeuw het luchtruim af op communistische, vijandige vliegtuigen die onder de radar vlogen. Dit deden ze met een kijker, het gehoor en een luchtwachtinstrument. De luchtwachters meldden de gespotte vliegtuigen per telefoon aan het luchtwachtcentrum, die in verbinding stond met het landelijke militaire hoofdkwartier. Daar werd bepaald of gevechtsvliegtuigen moesten worden ingezet en de bevolking moest worden gewaarschuwd. Gelukkig heeft dat nooit hoeven gebeuren. Snelle vliegtuigen en betere radars zorgden er twaalf jaar later voor dat de luchtwachttorens geen functie meer hadden. In totaal zijn er 276 luchtwachttorens gebouwd. Hiervan zijn er nog 19 bewaard gebleven, waaronder Luchtwachttoren 701. Meer weten over dit stukje historie? Ga dan naar het Groninger Landschap die deze luchtwachttoren beheerd.

Luchtwachttoren 701
Uitzicht op de Luchtwachttoren

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Lauwersoog uitkijktoren Vlinderbalg, in Groningen uitkijktoren De Onlanden, in Ravenswoud uitkijktoren De Zeven en in Appelscha de Bosbergtoren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is beperkt geopend en is alleen onder begeleiding te bezoeken. Luchtwachttoren 701 is van april tot en met oktober iedere derde zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur geopend. Ga naar Groninger Landschap voor alle informatie.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Er is een kleine parkeerplaats naast de uitkijktoren. Navigeer hiervoor naar Luchtwachttoren 701, Baron van Asbeckweg 2 in Warfhuizen.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Ontdek mooie routes langs Luchtwachttoren 701

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Luchtwachttoren 701

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.