Fietsen door het hoge noorden

Download route
Waar ben ik?
53 km

Nationaal Park Lauwersmeer

Wil je in een dag 30.000 ganzen zien overvliegen? Dat kan in het Nationaal Park Lauwersmeer. Het Lauwersmeer is in 1969 ontstaan doordat de Lauwerszee werd afgesloten van de Waddenzee en de afsluitdijk. Hierdoor kwam de overgang van zout naar zoet water. Inmiddels is het Nationaal Park een prachtig natuurgebied met een afwisseling van bossen, rietvelden, graslanden en water. Het gebied is een walhalla voor vogelliefhebbers. In de ruige riet- en graslanden broeden meer dan 100 vogelsoorten en zie je duizenden ganzen overvliegen. Een indrukwekkend schouwspel! Spot op een van de vele uitkijkpunten die dit Nationaal Park rijk is bijzondere vogels als de lepelaar en de zeearend of ontdek, op de grond, Schotse Hooglanders en konikpaarden.

Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin

Niet ver van de luchtwachttoren ligt het oude terpendorpje Warfhuizen waar sinds 2001 Onze Lieve Vrouw van de Besloten tuin te vinden is, een Rooms-Katholieke kluis. Dit is een huisje tegen een kapel dat is bewoond door een in afzondering levende kluizenaar. Al een aantal eeuwen passen kluizenaars op afgelegen kapellen waar bedevaarten naar toe trekken. Dat is ook hier het geval. Aan het begin van de jaren 2000 werd in deze kapel een beeld van de huilende Maria geplaatst. Sindsdien komen mensen naar deze kapel om te bidden.

Kromme Raken

Ten oosten van Warfhuizen ligt het riviertje de Kromme Raken dat onderdeel is van een stelsel van kleine rivieren en kanalen dat ook wel het marengebied wordt genoemd. Zin om te kanoën? Dat kan volop op deze riviertjes en kanalen. De naam Kromme Raken is trouwens bijzonder, want rak of raken betekent recht. Beetje vreemd als er vervolgens krom voor staat, toch?

Bos Abelstok

Ontdek Bos Abelstok, een voor een deel verwilderde fruitboomgaard te vinden over het water van de Kromme Raken. Begin 20ste eeuw vestigde een kweker op deze plek en legde er een appel- en perenboomgaard aan. In de hippietijd is het nog even een macrobiotische commune geweest, maar tegenwoordig is het een dorpsbos vol wandelpaden. Langs het water loopt ook een leuk fietspad.

Vogelkijkhut Jaap Deensgat

Rondom het Lauwersmeer liggen tal van observatieplateaus, kijkheuvels en vogelkijkhutten. In de omgeving van uitkijktoren Vlinderbalg staat vogelkijkhut Jaap Deensgat. Vanuit deze vogelkijkhut zijn al tal van vogelsoorten ontdekt, zoals de porseleinhoen, roerdomp en allerlei trekvogels. In de omliggende rietlanden ontdek je karekieten, rietgorzen en rietzangers.

Activiteitencentrum Lauwersnest

Wil je de natuur van Nationaal Park Lauwersmeer intrekken? Start dan bij het activiteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer. In Lauwersnest zijn korte films over dit prachtige natuurgebied te zien en vind je ook nog allerlei andere informatie over het Nationaal Park. Vanaf dit punt worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals nachtwandelingen en een cursus junior boswachter. Maar er is meer. Rondom het centrum is van alles te beleven. Ontdek het natuurpad en het bijenhotel. Voor kinderen is er het kabouterpad, het vogelbeleefpad en het naastgelegen huttenbouwbos waar ze heerlijk kunnen spelen en hutten bouwen. Veel speelplezier gegarandeerd. Check voor je bezoek de openingstijden.

Museum Landgoed Verhildersum

Aan de rand van het pittoreske dorpje Leens ligt een prachtige parel met een authentiek kasteel, museum Landgoed Verhildersum. Het landgoed en museum vertelt het verhaal van het 19de eeuwse Hoogeland. Laat je verrassen en meevoeren naar het verleden en beleef de geschiedenis van Groningen aan de waddenkust door de ogen van de adel, de boer en de landarbeider.  

DoeZoo

Prikkel je zintuigen in DoeZoo, het park waar je heel veel dieren ontmoet. Een slang om je nek, een stinkdier aaien of een kikker kussen? Het kan hier allemaal. Ook de wereld van insecten ontmoet je in DoeZoo. Je ontdekt de dieren zowel binnen als buiten, dus ook bij slecht weer is DoeZoo een ideaal uitje.

Gemaal De Waterwolf

Ontdek een van de grootste gemalen van Nederland, gemaal de Waterwolf (1920). Het is de eerste elektrisch aangedreven gemaal van Nederland en zorgt ervoor dat we in dit deel van Groningen droge voeten houden. De Waterwolf wordt ook wel Electra genoemd, vernoemd naar het waterschap die de gemaal lange tijd beheerde.

Visserijmuseum Zoutkamp

Ontdek Visserijmuseum Zoutkamp aan de oude binnenhaven van het historische vissersdorpje Zoutkamp. Het gebouw zelf is al een beleving op zich; het museum is gevestigd in een oude betonningsloods. Bekijk de geschiedenis en de ontwikkeling van de visserij in Zoutkamp. Ruik de geuren van vis, teer, hout en diesel, ze brengen je zo in de vorige eeuw. En ontdek een authentiek vissershuisje uit 1900. Op en top beleving.

Museum Wierdenland

Ontdek de schatkamers van het oudste cultuurlandschap van Nederland in museum Wierdenland. Beleef het landschap en de cultuur van terpen en wierden in het noordelijk waddenkustgebied, de opgehoogde woonheuvels die vandaag de dag nog steeds in het landschap te herkennen zijn. Bekijk de reconstructie van een woonstalhuis, ontdek unieke verhalen en bijzondere vondsten hoe men er leefde. Speciale aandacht is er voor het oudste cultuurlandschap van Nederland, het Nationaal Landschap Middag-Humsterland.

Parkeerplaats Luchtwachttoren 701

Er is een kleine parkeerplaats naar de luchtwachttoren. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

Wie de mooiste plekken van het noorden van Nederland wil ontdekken, moet beslist deze route fietsen. Onderweg kom je zelfs twee uitkijktorens tegen. De route voert onder meer langs de Waddenzee, door kleine dorpjes en Nationaal Park Lauwersmeer. De route Fietsen door het hoge noorden is een ideale manier om deze omgeving te ontdekken.

ParkerenEr is een kleine parkeerplaats naast de uitkijktoren. Navigeer hiervoor naar Luchtwachttoren 701, Baron van Asbeckweg 2 in Warfhuizen.
StartpuntVanaf de parkeerplaats fiets je in zuidelijke richting over de Baron van Asbeckweg naar knooppunt 40
Afstand53 km
Knooppunten40 – 41 – 67 – 85 – 84 – 86 – 87 – 88 – 90 – 89 – 6 – 7 – 10 – 9 – 11 – 37 – 22 – 35 – 36 – 21 – 40
Lauwersmeer in het hoge noorden
Lauwersmeer

Fietsen door Groningen

De fietsroute start bij de eerste uitkijktoren van dit rondje, Luchtwachttoren 701. De historische toren uit de Koude Oorlog is maar beperkt open, dus check vooraf de openingstijden. Vervolgens voert de route in zuidelijke richting naar het terpendorpje Warfhuizen. Bij Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin stoppen veel mensen om te bidden, omdat er jaren geleden een beeld van een huilende Maria is geplaatst. Vervolgens fiets je verder door het Groningse landschap, over rivier Reitdiep, via een aantal kleinere dorpen naar gemaal De Waterwolf. Deze gemaal ligt aan de Reitdiep en is onmisbaar voor de omgeving, omdat het zorgt dat dit deel van Groningen droge voeten houdt.

Daarna voert de verder door het weidse landschap van deze provincie en kom je uit bij historische vissersdorpje Zoutkamp. Een bezoek aan het Visserijmuseum is beslist een aanrader, want het is een en al beleving. Niet alleen is het museum gevestigd in een oude betonningsloods waar je de geuren van de visserij nog ruikt, maar je ontdekt er ook een authentiek vissershuisje.

De route voert vervolgens verder naar de tweede uitkijktoren met uitzicht op de Vlinderbalg, onderdeel van Nationaal Park Lauwersmeer. Wil je meer weten over dit nationaal park, stap dan vooral even binnen bij het activiteitencentrum Lauwersmeer, want de mensen van Staatsbosbeheer kunnen je hierover van alles vertellen. Daarna fiets je langs de militaire basis Oefendorp Marnehuizen af. Niet veel later ontdek je de Waddenzee, wat een prachtige vergezichten! Ten slotte voert de route terug via het weidse Groningse platteland naar het startpunt van de route bij Luchtwachttoren 701. Fietsen door Groningen in het hoge noorden is dus zo gek nog niet.

Andere fietsroutes in de omgeving van Luchtwachttoren 701

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de fietsroute Rondje Lauwersmeer die onder meer langs uitkijktoren Vlinderbalg voert. Of, ten zuiden, de Fietsroute De Onlanden. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere uitkijktoren De Onlanden.  

Zien en doen bij Fietsen door het hoge noorden

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.