Rondje Lauwersmeer

Download route
Waar ben ik?
44 km

Nationaal Park Lauwersmeer

Wil je in een dag 30.000 ganzen zien overvliegen? Dat kan in het Nationaal Park Lauwersmeer. Het Lauwersmeer is in 1969 ontstaan doordat de Lauwerszee werd afgesloten van de Waddenzee en de afsluitdijk. Hierdoor kwam de overgang van zout naar zoet water. Inmiddels is het Nationaal Park een prachtig natuurgebied met een afwisseling van bossen, rietvelden, graslanden en water. Het gebied is een walhalla voor vogelliefhebbers. In de ruige riet- en graslanden broeden meer dan 100 vogelsoorten en zie je duizenden ganzen overvliegen. Een indrukwekkend schouwspel! Spot op een van de vele uitkijkpunten die dit Nationaal Park rijk is bijzondere vogels als de lepelaar en de zeearend of ontdek, op de grond, Schotse Hooglanders en konikpaarden.

Activiteitencentrum Lauwersnest

Wil je de natuur van Nationaal Park Lauwersmeer intrekken? Start dan bij het activiteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer. In Lauwersnest zijn korte films over dit prachtige natuurgebied te zien en vind je ook nog allerlei andere informatie over het Nationaal Park. Vanaf dit punt worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals nachtwandelingen en een cursus junior boswachter. Maar er is meer. Rondom het centrum is van alles te beleven. Ontdek het natuurpad en het bijenhotel. Voor kinderen is er het kabouterpad, het vogelbeleefpad en het naastgelegen huttenbouwbos waar ze heerlijk kunnen spelen en hutten bouwen. Veel speelplezier gegarandeerd. Check voor je bezoek de openingstijden.

Observatietoren Ballastplaatbos

Het Ballastplaatbos werd geplant na afsluiting van de Lauwerszee. Half verscholen in de bosrand ontdek je deze observatietoren. Vanaf de observatietoren kijk je prachtig uit op het Lauwersmeer, de graslanden en de rietzomen. Wie weet spot je de zeearend. Al wandelend door het bos ontdek je mogelijk nog andere roofvogels.

Vogelkijkhut Jaap Deensgat

Rondom het Lauwersmeer liggen tal van observatieplateaus, kijkheuvels en vogelkijkhutten. In de omgeving van uitkijktoren Vlinderbalg staat vogelkijkhut Jaap Deensgat. Vanuit deze vogelkijkhut zijn al tal van vogelsoorten ontdekt, zoals de porseleinhoen, roerdomp en allerlei trekvogels. In de omliggende rietlanden ontdek je karekieten, rietgorzen en rietzangers.

Hemelplatform Achter de Zwarten

In het Nationaal Park Lauwersoog is een tweede uitkijktoren/hemelplatform geplaatst; Achter de Zwarten. Het ontwerp is identiek aan het hemelplatform Vlinderbalg. In tegenstelling tot de Vlinderbalg is dit uitkijkpunt alleen te voet te bereiken. Ook hier kunnen de zijwanden van het hemelplatform kantelen en gebruiken als hoofdsteun. Wat een prachtige sterrenhemel!

Visserijmuseum Zoutkamp

Ontdek Visserijmuseum Zoutkamp aan de oude binnenhaven van het historische vissersdorpje Zoutkamp. Het gebouw zelf is al een beleving op zich; het museum is gevestigd in een oude betonningsloods. Bekijk de geschiedenis en de ontwikkeling van de visserij in Zoutkamp. Ruik de geuren van vis, teer, hout en diesel, ze brengen je zo in de vorige eeuw. En ontdek een authentiek vissershuisje uit 1900. Op en top beleving.

Kollumeroord

Bezoek dit prachtige recreatiegebied, Kollumeroord, op de Blikplaat, een voormalige zandbank in het zuiden van het natuurgebied Lauwersmeer. Het recreatiegebied, dat in beheer is van Staatsbosbeheer, herbergt twee bossen: het Diepsterbos en het Zomerhuisbos. Tijdens de vogeltrek strijken hier veel zangvogels neer, zoals goudhaantjes en matkoppen. Ontdek Schotse Hooglanders en moerasvogels in de rondom gelegen rietvelden en natte graslanden.

Uitkijkpunt Ezumakeeg Noord

Op deze kijkheuvel kun je veel verschillende vogels spotten, zoals steltlopers en eenden. Wie weet ontdek je wel een zeearend!

Het Informatie Paviljoen (HIP)

Wil je meer weten over Nationaal Park Lauwersoog, de Waddenzee, de visserij en de haven van Lauwersoog? Bezoek dan Het Informatie Paviljoen, kortweg HIP, in Lauwersoog. HIP is beperkt open, dus check vooraf de openingstijden.

Dokkumer Nieuwe Zijlen

Wat een imposante sluizen! Deze sluizen uit 1729, in het oud-Nederlands is het zijlen, zijn ontworpen door de beroemd waterbouwkundige Willem Loré. De sluis bestaat uit drie sluiskolken, twee daarvan werden voor de scheepvaart gebruikt. De derde was voor het spuien van het water in de zee. De Dokkumer Nieuwe Zijlen deden hun werk als zeesluizen tot de Lauwerszee in 1969 werd afgesloten.

Parkeerplaats uitkijktoren Vlinderbalg

In de berm bij uitkijktoren Vlinderbalg kan in principe geparkeerd worden, maar er is volop parkeergelegenheid bij activiteitencentrum Lauwersnest. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

Zin in een heerlijke fietstocht door Nationaal Park Lauwersmeer? Ga dan voor het Rondje Lauwersmeer. Je fietst rondom het enorme meer en dwars door het nationaal park. Onderweg ontdek je de mooiste vergezichten. Het Rondje Lauwersmeer is dus een ideale manier om deze omgeving te ontdekken.

ParkerenBij Activiteitencentrum Lauwersnest is een ruime parkeerplaats. Navigeer hiervoor naar activiteitencentrum Lauwersnest in Lauwersoog. Start je fietstocht vanaf Uitkijktoren Reiddomp? Aan het einde van de Rijsdammen is een kleine parkeerplaats.
StartpuntDe route start bij knooppunt 6, bij de entree van de parkeerplaats. Vanaf daar fiets je over de Strandweg in zuidelijke richting naar knooppunt 89. Start je fietstocht vanaf Uitkijktoren Reiddomp? Fiets dan in westelijke richting naar knooppunt 85 en verder richting 83.
Afstand44 km
Knooppunten6 – 89 – 90 – 88 – 84 – 85 – 83 – 50 – 13 – 46 – 45 – 4 – 73 – 5 – 6
Lauwersmeer
Wilde paarden bij het Lauwersmeer

Fietsen door Nationaal Park Lauwersmeer

De fietsroute start bij het activiteitencentrum Lauwersmeer. Stap hier vooral even binnen, want de mensen van Staatsbosbeheer kunnen je alles over dit nationale park vertellen. Ook is er rondom het centrum van alles te beleven, zoals een natuurpad en bijenhotel. Vervolgens voert de route in zuidelijke richting naar uitkijktoren Vlinderbalg. De uitkijktoren is niet zo hoog, maar het uitzicht is daarentegen prachtig, want het is een toplocatie om vogels te spotten. Daarna fiets je langs vogelkijkhut Jaap Deensgat. Ook een mooie plek om vogels te spotten.

Vervolgens voert de route verder door het nationale park en kom je uit bij het historische vissersdorpje Zoutkamp. Een bezoek aan het Visserijmuseum is beslist een aanrader, want het is een en al beleving. Niet alleen is het museum gevestigd in een oude betonningsloods waar je de geuren van de visserij nog ruikt, maar je ontdekt er ook een authentiek vissershuisje.

Daarna voert het rondje verder over het Friese deel van het nationale park. Je fietst langs rivier Dokkumer Djip om vervolgens de Dokkumer Nieuwe Zijlen te ontdekken. Zijlen oud-Nederlands voor sluizen en dat is te zien, want je ziet er enorme sluizen. Stap even af bij het uitkijkpunt Ezumakeeg Noord, want op deze kijkheuvel kun je allerlei dieren spotten, zoals steltlopers en misschien ook wel een zeearend. Via het plaatsje Oostmahorn aan het Lauwersmeer voert de route vervolgens verder naar de Waddenzee. Je hebt hier prachtige vergezichten, want overal waar je kijkt is water, aan de ene de Waddenzee en aan de andere kant het Lauwersmeer. Ten slotte fiets je via Lauwersoog weer terug naar het startpunt van deze route. Het Rondje Lauwersmeer is dus op en top genieten van mooie uitzichten.

Andere fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren Vlinderbalg

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de route Fietsen door het hoge noorden die onder meer langs Luchtwachttoren 701 voert. Of, ten zuiden, de Fietsroute De Onlanden. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere uitkijktoren De Onlanden.  

Zien en doen bij Rondje Lauwersmeer

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.