Uitkijktoren De Onlanden - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Onlanden

Terug Peize · Drenthe
Midden in het waterrijke gebied De Onlanden staat dit bijzondere landmark. Beklim deze uitkijktoren en ontdek alle verrassingen die de toren voor je in petto heeft.
2017
26 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2017
26 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Midden in het waterrijke gebied De Onlanden staat dit bijzondere landmark. Beklim deze uitkijktoren en ontdek alle verrassingen die de toren voor je in petto heeft.

Het pad, die je terug brengt naar de monniken die hier ooit langs liepen, is al een beleving op zich.

Foto's van de Uitkijktoren De Onlanden

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Het pad, die je terug brengt naar de monniken die hier ooit langs liepen, is al een beleving op zich.

Noorddijk · 9321 TP Peize

Bewonder het ontwerp

Wat een verrassend ontwerp! Uitkijktoren De Onlanden kan met recht een bijzonder landmark genoemd worden. De verticale, stalen constructie vormt samen met de trap een vloeiende beweging. De toren is bekleed met houten lamellen afkomstig van een lokaal bos van Natuurmonumenten. De lamellen zijn zo geplaatst dat ze grote driehoekige vlakken vormen. Dit zorgt voor een speels en vloeiend geheel. De klim zelf heeft ook wat verrassingen in petto. Tijdens de wandeling naar de 26 meter hoge top waan je je op een pad tussen de bomen. Er zijn een aantal kijkmomenten ingelast met meer informatie over het uitzicht, waardoor de klim een beleving wordt. Eenmaal boven na 126 treden heb je een fenomenaal weids uitzicht over het natuurgebied De Onlanden en, in de verte, de stad Groningen. Dat is genieten! Ga voor meer info over dit unieke ontwerp naar Ateliereen Architecten.

Uitkijktoren De Onlanden

Check de leukste feitjes

Oorspronkelijk ontwerp

Wist je dat er eerst een ander ontwerp voor deze plek was bedacht? Oorspronkelijk was het namelijk de bedoeling dat er een uitkijktoren van ultrahogesterktebeton zou komen; een supersterk en duurzaam betonsoort. Dit plan, ontworpen door UNStudio, bleek uiteindelijk te duur te zijn.

Beleefpad

Uitkijktoren De Onlanden bereik je via een 800 meter lang beleefpad. Spot langs dit belevingsvolle pad bijzondere paarden, Exmoor pony’s, herkenbaar aan hun wittige snuit alsof ze in een zak meel hebben gezeten. Of ga ’s ochtends op pad en wie weet zie je wel een vos of een ree. Het pad brengt je ook terug naar de monniken die hier eeuwen geleden langs liepen. Nieuwsgierig naar dit beleefpad? Ga dan naar Natuurmonumenten.

Over de geschiedenis van uitkijktoren De Onlanden

Deze uitkijktoren in De Onlanden wordt ook wel eens ‘Het Beeld’ genoemd. Rond 1300 liepen hier monniken langs, op hun route van het klooster in Aduard naar de kerk in het nabijgelegen dorpje Vries. Het verhaal gaat dat deze monniken halt hielden bij ‘Het Beeld’, een zandkop (een verhoging in het landschap dat is ontstaan door opgestoven zand) die ongeveer een meter boven het landschap uitstak. We weten het niet zeker, maar waarschijnlijk hadden de monniken hier een heilig beeld neergezet om even te bidden en uit te rusten.  Op de plaats waar vroeger het Beeld heeft gestaan, staat nu de uitkijktoren. Tegenwoordig is de omgeving een natuur- en waterbergingsgebied. In een groot deel van de Onlanden kan vanwege  de natte natuur niet gewandeld worden. Om dit bijzondere natuurgebied toch te laten beleven, besloot Natuurmonumenten een uitkijktoren te bouwen.

Natuurgebied de Onlanden

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Ravenswoud uitkijktoren De Zeven, in Nieuwe Statenzijl uitkijktoren Kiekkaaste, in Appelscha de Bosbergtoren en in Drouwen het Boomkroonpad. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de uitkijktoren zelf kan niet geparkeerd worden. Er is volop parkeergelegenheid aan de Noorddijk in Peize. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats de Onlanden. Vanaf de parkeerplaats loop je via een beleefpad van een kleine kilometer naar deze bijzondere uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Onlanden

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Onlanden

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.

7x de leukste uitkijktorens voor kinderen

15 dec 2022

Zin in een leuk uitstapje met het hele gezin? Beklim dan eens een uitkijktoren en ontdek samen met je kinderen de mooiste vergezichten. Check hier de leukste uitkijktorens voor kinderen.