Uitkijktoren De Onlanden - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Onlanden

Terug Peize · Drenthe
Midden in het waterrijke gebied De Onlanden staat dit bijzondere landmark. Beklim deze uitkijktoren en ontdek alle verrassingen die de toren voor je in petto heeft.
2017
26 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2017
26 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Midden in het waterrijke gebied De Onlanden staat dit bijzondere landmark. Beklim deze uitkijktoren en ontdek alle verrassingen die de toren voor je in petto heeft.

Het pad, dat je terugbrengt naar de monniken die hier ooit langs liepen, is al een beleving op zich.

Foto's van de Uitkijktoren De Onlanden

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Het pad, dat je terugbrengt naar de monniken die hier ooit langs liepen, is al een beleving op zich.

Noorddijk · 9321 TP Peize

Bewonder het ontwerp

Wat een verrassend ontwerp! Uitkijktoren De Onlanden kan met recht een bijzonder landmark genoemd worden. De verticale, stalen constructie vormt samen met de trap een vloeiende beweging. De toren is bekleed met houten lamellen afkomstig van een lokaal bos van Natuurmonumenten. De lamellen zijn zo geplaatst dat ze grote driehoekige vlakken vormen. Dit zorgt voor een speels en vloeiend geheel. De klim zelf heeft ook wat verrassingen in petto. Tijdens de wandeling naar de 26 meter hoge top waan je je op een pad tussen de bomen. Er zijn een aantal kijkmomenten ingelast met meer informatie over het uitzicht, waardoor de klim een beleving wordt. Eenmaal boven na 126 treden heb je een fenomenaal weids uitzicht over het natuurgebied De Onlanden en, in de verte, de stad Groningen. Dat is genieten! Ga voor meer info over dit unieke ontwerp naar Ateliereen Architecten.

Check de leukste feitjes

Oorspronkelijk ontwerp

Wist je dat er eerst een ander ontwerp voor deze plek was bedacht? Oorspronkelijk was het namelijk de bedoeling dat er een uitkijktoren van ultrahogesterktebeton zou komen; een supersterk en duurzaam betonsoort. Dit plan, ontworpen door UNStudio, bleek uiteindelijk te duur te zijn.

Uitkijktoren De Onlanden

Beleefpad

Uitkijktoren De Onlanden bereik je via een 800 meter lang beleefpad. Spot langs dit belevingsvolle pad bijzondere paarden, Exmoor pony’s, herkenbaar aan hun wittige snuit alsof ze in een zak meel hebben gezeten. Of ga ’s ochtends op pad en wie weet zie je wel een vos of een ree. Het pad brengt je ook terug naar de monniken die hier eeuwen geleden langs liepen. Nieuwsgierig naar dit beleefpad? Ga dan naar Natuurmonumenten.

Over de geschiedenis van uitkijktoren De Onlanden

Deze uitkijktoren in De Onlanden wordt ook wel eens ‘Het Beeld’ genoemd. Rond 1300 liepen hier monniken langs, op hun route van het klooster in Aduard naar de kerk in het nabijgelegen dorpje Vries. Het verhaal gaat dat deze monniken halt hielden bij ‘Het Beeld’, een zandkop (een verhoging in het landschap dat is ontstaan door opgestoven zand) die ongeveer een meter boven het landschap uitstak. We weten het niet zeker, maar waarschijnlijk hadden de monniken hier een heilig beeld neergezet om even te bidden en uit te rusten.  Op de plaats waar vroeger het Beeld heeft gestaan, staat nu de uitkijktoren. Tegenwoordig is de omgeving een natuur- en waterbergingsgebied. In een groot deel van de Onlanden kan vanwege  de natte natuur niet gewandeld worden. Om dit bijzondere natuurgebied toch te laten beleven, besloot Natuurmonumenten een uitkijktoren te bouwen.

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Ravenswoud uitkijktoren De Zeven, in Nieuwe Statenzijl uitkijktoren Kiekkaaste, in Appelscha de Bosbergtoren en in Drouwen het Boomkroonpad. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

De Onlanden

Vroeger was De Onlanden een veenweidegebied. Vandaag de dag is De Onlanden een natuur- en waterbergingsgebied waar de uitkijktoren middenin staat. Als het veel en lang regent, zorgt dit gebied er dus voor dat de Groningers droge voeten houden. De Onlanden herbergt niet alleen veel water, maar ook ruige hooilanden en moerasbos. Het moerasachtige gebied is een paradijs voor veel vogels, en dus een walhalla voor vogelliefhebbers. Wandel het gebied in en spot een koekoek, baardmannetje, waterral, roerdomp en, het icoon van De Onlanden, een zilverreiger. Maar je ontdekt nog meer dieren; ook de otter en de vos voelen zich hier prima thuis, evenals bijzondere grazers als de Schotse Hooglanders en Exmoor pony’s. Hierdoor blijft het gebied open.  

Meer weten

Eelderdiep

Het gebied rond rivier het Eelderdiep behoort tot de natste delen van De Onlanden, tot wel 50 centimeter diep. Dit komt omdat het water hier wordt tegengehouden door een stuw. Ontdek kronkelende watertjes, de talrijke moerasvogels en, in de winter, de vele eenden en ganzen. Een prachtig stukje natuur.

Meer weten

De Onlanderij

De Onlanderij is dé poort naar het natuurgebied De Onlanden. In het ‘Boswachter Bart’ schuurtje van Natuurmonumenten zijn allerlei vondsten uit natuurgebied De Onlanden te ontdekken. Ook starten vanaf het schuurtje allerlei excursies. Hartstikke leuk als je meer te weten wilt komen over dit bijzondere natuurgebied. Maar er is meer. Klimmen en klauteren over boomstammen, gangen graven in de zandbak of een hut bouwen in het huttenbos. Kinderen kunnen zich heerlijk uitleven in de Natuurspeeltuin bij De Onlanderij. Na een heerlijke wandeling door de natuur is het heerlijk toeven in het restaurant of op het terras van De Onlanderij.

Meer weten

Blotevoetenpad De Onlanderij

Ontdek het blotevoetenpad achter de boerderij van De Onlanderij en ervaar spelenderwijs de natuur onder je voeten. Prikkel je zintuigen! Hartstikke leuk om samen met je kinderen te doen.

Meer weten

Landgoed De Braak

Hoe anders is landgoed De Braak: een monumentaal parkbos met idyllische vijvers, imposante bomen en weilanden. Ontdek ook het uitdagende doolhof op het landgoed.

Meer weten

Kijkboerderij ’t Hoogeveld

Wauw, wat zijn die Limousins schitterend! Wil je ze zien? ’s Zomers zijn ze grazend in de weilanden te bewonderen. In de winter kun je ze vanaf het bordes boven de stallen bekijken.

Meer weten

Groningen

Wie even aan de natuur wil ontsnappen, kan op een steenworp afstand ook een bezoek brengen aan de levendige stad Groningen. Deze studentenstad barst van de creativiteit. Je vindt hier niet alleen het Groninger Museum en het Forum, maar ook smalle steegjes vol kleurrijke streetart. Ontdek de historie van de stad en bezoek Hofjes, de markten en oude pakhuizen. Of bekijk Groningen op hoogte vanaf de Martinitoren om vervolgens neer te strijken op een van de vele gezellige terrasjes voor een hapje of een drankje. 

Meer weten

Parkeerplaats De Onlanden

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaats De Onlanden. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de uitkijktoren zelf kan niet geparkeerd worden. Er is volop parkeergelegenheid aan de Noorddijk in Peize. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats de Onlanden. Vanaf de parkeerplaats loop je via een beleefpad van een kleine kilometer naar deze bijzondere uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Onlanden

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Onlanden

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.