Wandelroute De Onlanden

Download route
Waar ben ik?
7 km

De Onlanden

Vroeger was De Onlanden een veenweidegebied. Vandaag de dag is De Onlanden een natuur- en waterbergingsgebied waar de uitkijktoren middenin staat. Als het veel en lang regent, zorgt dit gebied er dus voor dat de Groningers droge voeten houden. De Onlanden herbergt niet alleen veel water, maar ook ruige hooilanden en moerasbos. Het moerasachtige gebied is een paradijs voor veel vogels, en dus een walhalla voor vogelliefhebbers. Wandel het gebied in en spot een koekoek, baardmannetje, waterral, roerdomp en, het icoon van De Onlanden, een zilverreiger. Maar je ontdekt nog meer dieren; ook de otter en de vos voelen zich hier prima thuis, evenals bijzondere grazers als de Schotse Hooglanders en Exmoor pony’s. Hierdoor blijft het gebied open.  

De Onlanderij

De Onlanderij is dé poort naar het natuurgebied De Onlanden. In het ‘Boswachter Bart’ schuurtje van Natuurmonumenten zijn allerlei vondsten uit natuurgebied De Onlanden te ontdekken. Ook starten vanaf het schuurtje allerlei excursies. Hartstikke leuk als je meer te weten wilt komen over dit bijzondere natuurgebied. Maar er is meer. Klimmen en klauteren over boomstammen, gangen graven in de zandbak of een hut bouwen in het huttenbos. Kinderen kunnen zich heerlijk uitleven in de Natuurspeeltuin bij De Onlanderij. Na een heerlijke wandeling door de natuur is het heerlijk toeven in het restaurant of op het terras van De Onlanderij.

Blotevoetenpad De Onlanderij

Ontdek het blotevoetenpad achter de boerderij van De Onlanderij en ervaar spelenderwijs de natuur onder je voeten. Prikkel je zintuigen! Hartstikke leuk om samen met je kinderen te doen.

Eelderdiep

Het gebied rond rivier het Eelderdiep behoort tot de natste delen van De Onlanden, tot wel 50 centimeter diep. Dit komt omdat het water hier wordt tegengehouden door een stuw. Ontdek kronkelende watertjes, de talrijke moerasvogels en, in de winter, de vele eenden en ganzen. Een prachtig stukje natuur.

Landgoed De Braak

Hoe anders is landgoed De Braak: een monumentaal parkbos met idyllische vijvers, imposante bomen en weilanden. Ontdek ook het uitdagende doolhof op het landgoed.

Kijkboerderij ’t Hoogeveld

Wauw, wat zijn die Limousins schitterend! Wil je ze zien? ’s Zomers zijn ze grazend in de weilanden te bewonderen. In de winter kun je ze vanaf het bordes boven de stallen bekijken.

Parkeerplaats De Onlanden

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaats De Onlanden. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Parkeerplaats Onlanderij

Naast de Onlanderij is voldoende parkeerruimte, naast de schuur met koeien van boer Sytse. Dit is met borden aangegeven.

Download route

In de omgeving van uitkijktoren De Onlanden, onder de rook van Groningen en met uitzicht over het voormalige veenweidegebied De Onlanden is het prachtig wandelen. De wandelroute ‘De Onlanden’ van Natuurmonumenten leent zich uitstekend om dit ruige en waterrijke natuurgebied te ontdekken.

Parkeren en startpuntDat kan op twee plekken. Op de parkeerplaats naast de Onlanderij en in de buurt van de uitkijktoren.
Afstand7 km
BewegwijzeringDe route is samengesteld en bewegwijzerd door Natuurmonumenten.
Wandelroute De Onlanden
Onlandsedijk – de Onlanden

Wandelen door De Onlanden

Je kunt de 6,5 kilometer lange wandelroute De Onlanden bij zowel uitkijktoren De Onlanden als bij De Onlanderij van Natuurmonumenten beginnen. Vanaf De Onlanderij starten excursies van Natuurmonumenten, kun je even uitrusten bij de horecagelegenheid en leven kinderen zich flink uit in het huttenbos, speeltuin en blotevoetenpad. Tijdens de route wandel je dwars door De Onlanden, een waterrijk gebied dat zorgt dat de stad Groningen droge voeten houdt. Spot allerlei vogelsoorten, otters en vossen en zie Schotse Hooglanders grazen. Ontdek het beleefpad bij de uitkijktoren en het verhaal van de monniken. De wandelroute De Onalnden voert je door het beekdal van de Eelderdiep, het natste deel van De Onlanden.

Tip: zin om na deze wandelroute nog meer natuur of cultuur in de omgeving te beleven? Breng samen met je kinderen een bezoek aan landgoed De Braak en ontdek het uitdagende doolhof of bezoek kijkboerderij ’t Hoogeveld. Ook de levendige stad Groningen is op een steenworp afstand, dus waar wacht je nog op?

Zien en doen bij Wandelroute De Onlanden

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.