Fietsroute De Onlanden

Download route
Waar ben ik?
50 km

De Onlanden

Vroeger was De Onlanden een veenweidegebied. Vandaag de dag is De Onlanden een natuur- en waterbergingsgebied waar de uitkijktoren middenin staat. Als het veel en lang regent, zorgt dit gebied er dus voor dat de Groningers droge voeten houden. De Onlanden herbergt niet alleen veel water, maar ook ruige hooilanden en moerasbos. Het moerasachtige gebied is een paradijs voor veel vogels, en dus een walhalla voor vogelliefhebbers. Wandel het gebied in en spot een koekoek, baardmannetje, waterral, roerdomp en, het icoon van De Onlanden, een zilverreiger. Maar je ontdekt nog meer dieren; ook de otter en de vos voelen zich hier prima thuis, evenals bijzondere grazers als de Schotse Hooglanders en Exmoor pony’s. Hierdoor blijft het gebied open.  

De Onlanderij

De Onlanderij is dé poort naar het natuurgebied De Onlanden. In het ‘Boswachter Bart’ schuurtje van Natuurmonumenten zijn allerlei vondsten uit natuurgebied De Onlanden te ontdekken. Ook starten vanaf het schuurtje allerlei excursies. Hartstikke leuk als je meer te weten wilt komen over dit bijzondere natuurgebied. Maar er is meer. Klimmen en klauteren over boomstammen, gangen graven in de zandbak of een hut bouwen in het huttenbos. Kinderen kunnen zich heerlijk uitleven in de Natuurspeeltuin bij De Onlanderij. Na een heerlijke wandeling door de natuur is het heerlijk toeven in het restaurant of op het terras van De Onlanderij.

Blotevoetenpad De Onlanderij

Ontdek het blotevoetenpad achter de boerderij van De Onlanderij en ervaar spelenderwijs de natuur onder je voeten. Prikkel je zintuigen! Hartstikke leuk om samen met je kinderen te doen.

Eelderdiep

Het gebied rond rivier het Eelderdiep behoort tot de natste delen van De Onlanden, tot wel 50 centimeter diep. Dit komt omdat het water hier wordt tegengehouden door een stuw. Ontdek kronkelende watertjes, de talrijke moerasvogels en, in de winter, de vele eenden en ganzen. Een prachtig stukje natuur.

Leekstermeer

Ontdek het Leekstermeer in natuurgebied De Onlanden. Je kunt er heerlijk zwemmen, zeilen en kanoën. Omdat het meer vrij ondiep is, is het alleen geschikt voor kleine bootjes. Geen eigen boot? Geen probleem, je kunt ze er ook huren.

Hunebed D1

Hunebed D1 is een fraai, middelgroot hunebed en ligt schuin tegen de helling van een zandheuvel. Alle draag-, dek- en sluitstenen zijn nog compleet. In 1953/1954 is de hunebed gerestaureerd. Wil je meer weten over deze prehistorische grafkamer? Bij de locatie vind je twee informatiezuilen.  

Landgoed De Braak

Hoe anders is landgoed De Braak: een monumentaal parkbos met idyllische vijvers, imposante bomen en weilanden. Ontdek ook het uitdagende doolhof op het landgoed.

Groningen

Wie even aan de natuur wil ontsnappen, kan op een steenworp afstand ook een bezoek brengen aan de levendige stad Groningen. Deze studentenstad barst van de creativiteit. Je vindt hier niet alleen het Groninger Museum en het Forum, maar ook smalle steegjes vol kleurrijke streetart. Ontdek de historie van de stad en bezoek Hofjes, de markten en oude pakhuizen. Of bekijk Groningen op hoogte vanaf de Martinitoren om vervolgens neer te strijken op een van de vele gezellige terrasjes voor een hapje of een drankje. 

Parkeerplaats De Onlanden

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaats De Onlanden. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

ParkerenEr is volop parkeergelegenheid aan de Noorddijk in Peize. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats de Onlanden.
StartpuntFiets over de Noorddijk in oostelijke richting naar knooppunt 25. Wil je de uitkijktoren beklimmen? Vanaf de parkeerplaats loop je via een beleefpad van een kleine kilometer naar de bijzondere toren.
Afstand50 km
Knooppunten25 – 3 – 9 – 2 – 11 – 39 – 17 – 58 – 82 – 81 – 14 – 77 – 79 – 80 – 67 – 57 – 66 – 59 – 71 – 72 – 73 – 24 – 37 – 29 – 35 – 25
Fietsroute De Onlanden
Fietsbrug de Onlanden

tip

De Onlanderij

De Onlanderij is dé poort naar het natuurgebied De Onlanden. In het ‘Boswachter Bart’ schuurtje van Natuurmonumenten zijn allerlei vondsten uit natuurgebied De Onlanden te ontdekken. Ook starten vanaf het schuurtje allerlei excursies. Hartstikke leuk als je meer te weten wilt komen over dit bijzondere natuurgebied. Maar er is meer. Klimmen en klauteren over boomstammen, gangen graven in de zandbak of een hut bouwen in het huttenbos. Kinderen kunnen zich heerlijk uitleven in de Natuurspeeltuin bij De Onlanderij. Na een heerlijke wandeling door de natuur...

Meer weten

Zien en doen bij Fietsroute De Onlanden

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.