Uitkijktoren Oostpolder - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Oostpolder

Terug Noordlaren · Groningen
Beklim uitkijktoren Oostpolder aan de rand van het Zuidlaardermeer en ontdek niet alleen dit waterrijke gebied maar wellicht ook een zeearend.
2002
9,7 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2002
9,7 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim uitkijktoren Oostpolder aan de rand van het Zuidlaardermeer en ontdek niet alleen dit waterrijke gebied maar wellicht ook een zeearend.

Dit gebied is een waar vogelparadijs, een must voor elke vogelliefhebber!

Foto's van de Uitkijktoren Oostpolder

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Dit gebied is een waar vogelparadijs, een must voor elke vogelliefhebber!

Bewonder het ontwerp

Uitkijktoren Oostpolder in het gelijknamige natuurgebied heeft door de compositie van verschillende zadeldaken wel wat weg van een vogelhuisje. Dat is ook niet gek, want dit gebied staat internationaal bekend als een prachtig gebied om vogels te spotten. Door de verschillende verdiepingen en hoogtes van de daken heeft het ook een speels ontwerp. De uitkijkpost is volledig gemaakt van hout, heeft een open constructie en telt twee verdiepingen. De tweede verdieping kan door vandalisme en veiligheid echter niet meer beklommen worden. Dit uitzichtplekje is ook wel heel erg klein en krap. Bovendien heb je een net zo’n prachtig uitzicht vanaf het brede uitkijkplatform op de eerste verdieping: een weids uitzicht over het Zuidlaardermeer en de polders. Tip: neem je verrekijker mee, want vanaf deze toren kun je heel wat moeras- en weidevogels spotten. Wie weet ook wel een zeearend.

Uitkijktoren Oostpolder aan het Zuidlaardermeer

Check de leukste feitjes

Walhalla voor vogelliefhebbers

In de Oostpolder spot je vele vogels, dus vogelaars kunnen hier echt hun hart ophalen. Vanaf uitkijktoren Oostpolder heb je een prachtig uitzicht over dit gebied. In de winter en vroege zomer kun je onder meer futen, waterhoentjes en talloze eenden ontdekken. In de zomer broeden hier vogels als de grutto, de veldleeuwerik en de kievit. Wie weet spot je zelfs een zeearend of een witwangstern. 

Vlonderpad bij uitkjktoren Oostpolder

Vlonder

Wil je het Zuidlaardermeer van (nog) dichterbij beleven? Vlak bij de uitzichttoren ontdek je een vlonderpad die je op het water brengt. Wat een spectaculair uitzicht op de natuur!

Identiek ontwerp

Het Groninger Landschap was waarschijnlijk heel tevreden over het ontwerp van deze uitkijkpost, want eenzelfde uitkijktoren ontdek je op twee andere locaties, namelijk uitkijktoren Leinwijk in Kropswolde ten westen van het Zuidlaardermeer en uitkijktoren Veenman aan de rand van het natuurgebied Lettelberterpetten in Lettelbert.

Uitkijktoren Oostpolder

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Oostpolder nog heel wat andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten noordwesten uitkijktoren De Onlanden in Peize, ten zuiden het Boomkroonpad in Drouwen en ten westen uitkijktoren Reiderwolde in Winschoten. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Zuidlaardermeer

Het Zuidlaardermeer is voor iedereen! Of je nu natuur-, vogel-, zon- of waterliefhebber bent, iedereen kan op of aan het enorme meer zijn hart ophalen. Aan het meer liggen prachtige natuurgebieden: de weidevogelgebieden zoals Oost- en Onnerpolder en het vloedmoeras Leinwijk in het westen. Op het meer en aan de oevers kun je vele vogels spotten. Het Zuidlaardermeer staat zelfs internationaal bekend als een waar vogelgebied. Voor wie meer van de zon houdt: aan de noordzijde ontdek je een pracht zandstrand waar je een frisse duik kunt nemen. Bovendien kan je op het meer volop zwemmen, vissen, varen, zeilen en windsurfen. Tip: boek tijdens de zomermaanden een plekje op de fluisterboot van het Groninger Landschap. Tijdens deze vaarexcursie vertelt een gids over de geschiedenis en ontwikkeling van dit meer en tipt je over de voorbijvliegende vogels.

Meer weten

Oostpolder

De Oostpolder waar uitzichttoren Oostpolder staat ligt, heel logisch eigenlijk, ten oosten van het Zuidlaardermeer. Dit vroegere veenweidegebied vormt vandaag de dag samen met de noordelijker gelegen Onnerpolder een prachtig natuur- en waterbergingsgebied waar je heel wat water-, moeras- en weidevogels kunt spotten. Ook is het een broedplaats voor vele vogelsoorten waaronder de grutto, de watersnip en de havik.

Meer weten

Hunzedal

Rivier de Hunze slingert door het grensgebied van Drenthe en Groningen, ten oosten van de Hondsrug. Ook de Oostpolder het Zuidlaardermeer maken onderdeel uit van het Hunzedal. Tegenwoordig is dit gebied vooral een paradijs voor vogels en die van de otter en de bever.

Meer weten

Kijkwand Petgaten Osdijk

Aan de Osdijk ontdek je een waterplas, petgaten, die is ontstaan door het uitbaggeren van veen waardoor turf werd gewonnen. Rondom de petgaten kun je veel vogels spotten. Vandaar dat het Groninger Landschap er een kijkwand heeft geplaatst. Ontdek allerlei eendensoorten, ijsvogels en soms zelfs een zeearend.

Meer weten

Noordlaren

In tegenstelling tot de Drentse dorpen Zuidlaren en Midlaren ligt Noordlaren in de provincie Groningen. Dit karakteristieke dorp, ingesloten tussen het Zuidlaardermeer en het Noordlaarderbos, telt zo’n achthonderd inwoners. Ontdek molen De Korenschoof uit 1849, de oude Bartholomeuskerk en, even uit het dorp, hunebed G1, de enige echte Groningse hunebed. Wist je trouwens dat Noordlaren ook bekend is vanwege het marathonschaatsen op natuurijs? Wanneer het een koude winter is, probeert men er de eerste marathon op natuurijs te organiseren.  

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren Oostpolder

Bij de uitzichtpost kan niet geparkeerd worden. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is in Noordlaren. Check ‘praktisch’ voor alle informatie.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de uitkijktoren of in de nabije omgeving is geen parkeergelegenheid. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is in het dorp Noordlaren, op het plein vlak bij het oude veerhuis. Navigeer hiervoor naar Boenderstraat in Noordlaren. Vanaf het plein wandel of fiets je via de Meester Koolweg in 1,7 kilometer naar de uitzichttoren in de Oostpolder aan de rand van het Zuidlaardermeer.

Bij de haven Meerwijck in Kropswolde ten noorden van de uitkijktoren kun je ook parkeren. Via een fietspontje steek je het Drentsche Diep over en om je ook uit bij de Oostpolder.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Oostpolder

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.