Uitkijktoren Reiderwolde - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Reiderwolde

Terug Winschoten · Groningen
Beklim deze opvallende uitkijktoren midden in de prachtige natuur van Reiderwolde en sta op het hoogste natuurlijke punt van de provincie Groningen.
2011
7,2 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2011
7,2 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze opvallende uitkijktoren midden in de prachtige natuur van Reiderwolde en sta op het hoogste natuurlijke punt van de provincie Groningen.

Wist je dat in de holte van de heuvel waarop de toren staat ook een heus amfitheater ligt?

Foto's van de Uitkijktoren Reiderwolde

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat in de holte van de heuvel waarop de toren staat ook een heus amfitheater ligt?

Bewonder het ontwerp

Aan de zuidkant van het afwisselende natuurgebied Reiderwolde staat de opvallend rode uitzichttoren boven op een 10 meter hoge (en kunstmatig aangelegde) heuvel. Het idee is bedacht door de Culturele Raad van de voormalige gemeente Reiderland. Deze raad wilde met zowel de toren als de heuvel het onderliggende aardmonument onder de aandacht brengen. Dit aardmonument, een stuwwal uit de voorlaatste ijstijd, is namelijk het hoogste natuurlijke punt in het landschap in de provincie Groningen. Kunstenaar Ronald Raaijmakers heeft vervolgens het geheel ontworpen.

Uitkijktoren Reiderwolde is gemaakt van rood gepigmenteerd beton. Via een wenteltrap kom je uit op een uitkijkplatform. Vanaf de top van de toren, dat gelijk ook het hoogste punt is van Blauwestad, kijk je uit op de omliggende plaatsen Winschoten, Blauwestad, Beerta en Finsterwold.

Uitkijktoren Reiderwolde

Check de leukste feitjes

Multifunctionele heuvel

De kunstmatig aangelegde heuvel is niet alleen een prachtig uitzichtpunt. In de holte van de heuvel is ook een amfitheater gemaakt. Hier worden onder meer theatervoorstellingen en afscheidsceremonies gehouden. Vlakbij ligt namelijk een natuurbegraafplaats.

Pak de fiets of neem de benenwagen

Uitkijktoren Reiderwolde ligt in het gelijknamige natuurgebied, een afwisselend gebied met bossen in het zuiden, moerassen in het noorden, graslanden, bloemrijke velden, poelen en het idyllische riviertje de Tjamme. Ook staan er heerlijke fruitbomen waarvan je vrij mag plukken. Dit prachtig stukje natuur kun je al wandelend of fietsend ontdekken, want er lopen verschillende fiets- en wandelpaden doorheen. Wat een genot!

Over de geschiedenis van uitkijktoren Reiderwolde

De uitkijkpost ligt zoals eerder gezegd in natuurgebied Reiderwolde, een gebied dat nog niet zolang geleden is ontstaan. Daarvoor was het landbouwgebied en groeiden er aardappelen, mais en graan. Tegenwoordig is het dus een prachtig en gevarieerd natuurgebied waar ook van alles te doen en te beleven is.  

Natuurgebied Reiderwolde
Natuurgebied Reiderwolde

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Nieuwe Statenzijl uitkijktoren Kiekkaaste, bij het dorp Termunten uitkijktoren De Golf van Termunterzijl, in Noordlaren uitkijktoren Oostpolder en, onder de rook van de stad Groningen, uitkijktoren De Onlanden. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats aan de Oostwolderweg. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Reiderwolde Natuurbegraafplaats, Oostwolderweg 30 in Winschoten. Aan de zuidzijde van de parkeerplaats ligt een fiets- en wandelpad. Vanaf de parkeerplaats wandel je in ongeveer 10 minuten naar de uitzichttoren. Fietsen gaat uiteraard iets sneller 😉.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Reiderwolde

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.