Uitkijktoren Kiekkaaste - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Kiekkaaste

Terug Nieuwe Statenzijl · Groningen
Ontdek de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland midden in de kwelders van natuurgebied de Dollard en spot niet alleen talrijke vogels maar ook zeehonden en bruinvissen.
1995
5 m
Gratis
Net rolstoeltoegankelijk
Atijd open
1995
5 m
Gratis
Net rolstoeltoegankelijk
Atijd open
Ontdek de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland midden in de kwelders van natuurgebied de Dollard en spot niet alleen talrijke vogels maar ook zeehonden en bruinvissen.

Het vlonderpad naar de Kiekkaaste dwars door de kwelders van de Dollard is een beleving op zich.

Foto's van de Uitkijktoren Kiekkaaste

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Het vlonderpad naar de Kiekkaaste dwars door de kwelders van de Dollard is een beleving op zich.

Bewonder het ontwerp

Sinds 1995 staat, aan de rand van Nederland en midden in de rietlanden, deze 5 meter hoge vogelkijkhut die natuurlijk ook dienstdoet als uitkijktoren. De hut, ontworpen door architect Huub Oome, staat op vier palen en heeft een stalen frame met een houten opbouw. De Kiekkaaste heeft hierdoor wel wat weg van een (vogel)huisje. Na een kwart eeuw is de toren in 2018 grondig gerenoveerd door eigenaar Groninger Landschap. Zo is de gevel vernieuwd met planken die dakpansgewijs zijn aangebracht. Ook is gedacht aan de vleermuis en zijn voor hen openingen gemaakt en is er volièregaas geplaatst, waardoor zwaluwnesten beter blijven hangen. Via de kleine wenteltrap klim je naar boven. Vanaf daar heb je de mooiste vergezichten over de kwelders, de slikvelden en de wadden van natuurgebied de Dollard. En natuurlijk spot je vanaf uitkijktoren Kiekkaaste talloze vogels en wie weet ook nog een zeehond of bruinvis.

Check de leukste feitjes

Marcelluspad

De weg naar de Kiekkaaste is al een beleving op zich! Je wandelt namelijk over het Marcelluspad, een lang en breed vlonderpad dat dwars door de kwelders van natuurgebied de Dollard loopt. Het pad kan daardoor wel eens blubberig zijn, dus doe je laarzen aan. Bij hoog water kan het pad zelfs onbegaanbaar zijn. Tip: check vooraf ook hoe hard de wind is. Bij zeer harde wind is een bezoek aan de Kiekkaaste namelijk niet verstandig.

Uniek in zijn soort

Wist je dat uitkijktoren Kiekkaaste de enige vogelkijkhut van Nederland is die buiten de dijk ligt? Hierdoor zie je vanaf de Kiekkaaste goed hoe water en land in elkaar overgaan en ervaar je de werking van eb en vloed perfect. Ook komt het zoete water van de Eems en het zoute water van de Waddenzee hier samen. Dit zorgt voor een bijzonder landschap met evenzo bijzondere planten en dieren die nergens anders in de Waddenzee leven. Een unieke beleving dus!

Grensgeval

De uitkijktoren ligt vrijwel op de grens met Duitsland. Sta je boven op de Kiekkaaste dan kijk je in oostelijke richting uit op het Duitse landschap. Je bevindt je letterlijk aan de rand van Nederland.

Uitkijktoren de Kiekkaaste
Uitzicht op de Kiekkaaste

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Drouwen het Boomkroonpad, in Ravenswoud uitkijktoren De Zeven, in Appelscha de Bosbergtoren en in Peize (bij Groningen) uitkijktoren De Onlanden. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Er zijn geen specifieke openingstijden. Let op: bij hoog water kan het Marcelluspad, het pad naar de Kiekkaaste, onbegaanbaar zijn. Check vooraf ook hoe hard de wind is. Bij zeer harde wind is een bezoek aan de Kiekkaaste namelijk niet verstandig.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij uitkijktoren Kiekkaaste zelf kan niet geparkeerd worden, maar op korte loopafstand zijn een aantal parkeerhavens. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats Nieuwe Statenzijl in Drieborg. Wandel via het sluizencomplex de Westerwoldse Aa over. Hierna sla je linksaf. In de verte ontdek je de Kiekkaaste al. Wandel via het vlonderpad, het Marcelluspad, naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen. Dit betekent niet dat mindervalide bezoekers het gebied vanaf dit punt niet kunnen overzien. Door het verbrede vlonderpad en de steiger die om de Kiekkaaste is geplaatst, kunnen bezoekers die niet via de trap naar boven kunnen, toch het omliggende gebied overzien. Hoe mooi is dat!

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Kiekkaaste

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Kiekkaaste

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.