Uitkijktoren Kiekkaaste

Terug Nieuwe Statenzijl · Groningen
1995
5 m
Gratis
Net rolstoeltoegankelijk
Atijd open
Ontdek de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland midden in de kwelders van natuurgebied de Dollard en spot niet alleen talrijke vogels maar ook zeehonden en bruinvissen.
Ontdek de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland midden in de kwelders van natuurgebied de Dollard en spot niet alleen talrijke vogels maar ook zeehonden en bruinvissen.

Het vlonderpad naar de Kiekkaaste dwars door de kwelders van de Dollard is een beleving op zich.

1995
5 m
Gratis
Net rolstoeltoegankelijk
Atijd open

Foto's van de Uitkijktoren Kiekkaaste

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Het vlonderpad naar de Kiekkaaste dwars door de kwelders van de Dollard is een beleving op zich.

Bewonder het ontwerp

Sinds 1995 staat, aan de rand van Nederland en midden in de rietlanden, deze 5 meter hoge vogelkijkhut die natuurlijk ook dienstdoet als uitkijktoren. De hut, ontworpen door architect Huub Oome, staat op vier palen en heeft een stalen frame met een houten opbouw. De Kiekkaaste heeft hierdoor wel wat weg van een (vogel)huisje. Na een kwart eeuw is de toren in 2018 grondig gerenoveerd door eigenaar Groninger Landschap. Zo is de gevel vernieuwd met planken die dakpansgewijs zijn aangebracht. Ook is gedacht aan de vleermuis en zijn voor hen openingen gemaakt en is er volièregaas geplaatst, waardoor zwaluwnesten beter blijven hangen. Via de kleine wenteltrap klim je naar boven. Vanaf daar heb je de mooiste vergezichten over de kwelders, de slikvelden en de wadden van natuurgebied de Dollard. En natuurlijk spot je vanaf uitkijktoren Kiekkaaste talloze vogels en wie weet ook nog een zeehond of bruinvis.

Check de leukste feitjes

Marcelluspad

De weg naar de Kiekkaaste is al een beleving op zich! Je wandelt namelijk over het Marcelluspad, een lang en breed vlonderpad dat dwars door de kwelders van natuurgebied de Dollard loopt. Het pad kan daardoor wel eens blubberig zijn, dus doe je laarzen aan. Bij hoog water kan het pad zelfs onbegaanbaar zijn. Tip: check vooraf ook hoe hard de wind is. Bij zeer harde wind is een bezoek aan de Kiekkaaste namelijk niet verstandig.

Uniek in zijn soort

Wist je dat uitkijktoren Kiekkaaste de enige vogelkijkhut van Nederland is die buiten de dijk ligt? Hierdoor zie je vanaf de Kiekkaaste goed hoe water en land in elkaar overgaan en ervaar je de werking van eb en vloed perfect. Ook komt het zoete water van de Eems en het zoute water van de Waddenzee hier samen. Dit zorgt voor een bijzonder landschap met evenzo bijzondere planten en dieren die nergens anders in de Waddenzee leven. Een unieke beleving dus!

Grensgeval

De uitkijktoren ligt vrijwel op de grens met Duitsland. Sta je boven op de Kiekkaaste dan kijk je in oostelijke richting uit op het Duitse landschap. Je bevindt je letterlijk aan de rand van Nederland.

Uitkijktoren de Kiekkaaste
Uitzicht op de Kiekkaaste

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Drouwen het Boomkroonpad, in Ravenswoud uitkijktoren De Zeven, in Appelscha de Bosbergtoren en in Peize (bij Groningen) uitkijktoren De Onlanden. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Waaiboei

Bij het parkeren van je auto wordt je aandacht gelijk getrokken naar dit acht meter hoge kunstwerk, dat lijkt op een boei en een kerktoren tegelijk. De Waaiboei, ontworpen door Martin Borchert, staat boven maar los op de dijk, waardoor het kunstwerk met de wind meebeweegt. Doordat de onderkant is verzwaard met beton, blijft het kunstwerk op zijn plek liggen. Wel zo veilig. De locatie van dit kunstwerk is niet voor niets gekozen, want de boei staat op het meest noord-oostelijke punt van Nederland. Op de grens tussen land en water.

Meer weten

De Dollard

Aan de rand van Groningen én van Nederland ligt een enorm en uniek stuk ongerepte natuur, de Dollard. Uniek omdat het zoete water van de Eems en het zoute water van de Waddenzee hier elkaar treffen. En ongerept vanwege de kwelders, de slikvelden en het (droogvallend) wad. Ontdek zeldzame planten en dieren in dit bijzondere natuurgebied, zoals de uitgestrekte zeeastervelden die in de nazomer lila kleuren. Een prachtig gezicht! Vogelliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen, want de Dollard is een geliefd broed-, rust- en voedselgebied voor heel veel vogels. Spot onder meer strandlopers, fraters en andere watervogels. Het is een lust voor het oog.

Meer weten

Punt van Reide

De Punt van Reide is een schiereiland in het natuurgebied de Dollard. Omdat de zandbanken dicht bij de kust liggen, spot je hier in de zomermaanden veel zeehonden. Zeehonden komen hier namelijk naartoe om even te rusten, te baren of hun jongen te voeden. De Punt van Reide wordt daarom ook wel de kraamkamer van de Waddenzee genoemd.

Meer weten

Zeehondenkijkwand

Wil je zeehonden spotten, bezoek dan zeker de zeehondenkijkwand aan de zuidkant van het schiereiland Punt van Reide. Elk jaar plaatst het Groninger Landschap van mei tot en met september een zeehondenkijkwand waarachter je talrijke zeehonden kunt spotten zonder ze te storen. Hoe uniek is dat!

Meer weten

Polder Breebaart

Ook polder Breebaart ligt in het natuurgebied de Dollard, een prachtig stuk nieuwe natuur waar je bedreigde vogelsoorten zoals de kluut, de kokmeeuw en noordse stern weer volop tegen komt. De polder herbergt zelfs de grootste klutenkolonie van Europa! Ontdek zeekraal en het goudknopje op lage, vochtige gronden en spot steltlopers, lepelaars en andere bijzondere vogels in dit gebied.

Meer weten

Vogelkijkhut polder Breebaart

Midden in natuurgebied polder Breebaart ligt een vogelkijkhut. Vanuit deze vogelkijkhut spot je allerlei bijzondere vogels, zoals bonte strandloper, roodhalsganzen, steltlopers en misschien ook wel de zwarte ooievaar en de zeearend.

Meer weten

Bezoekerscentrum Dollard

Wil je de natuur van de Dollard intrekken? Start dan bij bezoekerscentrum Dollard die in een oude boerderij gevestigd is. Bekijk een korte film en ontdek waarom de Dollard zo bijzonder is. En bezoek het prachtige uitkijkpunt boven in het bezoekerscentrum. Het bezoekerscentrum is niet het hele jaar open, dus check vooraf de openingstijden.

Meer weten

Batterij Fiemel

Batterij Fiemel maakt vanwege zijn strategische ligging deel uit van de Atlantikwall: de ruim 6.000 kilometer lange Duitse verdedigingslinie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van Noorwegen tot Spanje werden bunkers en batterijen geplaatst, ook hier bij Fiemel. In 1943 legden de Duitsers Marine Flak Batterie aan, kortweg Batterij Fiemel genoemd. Vandaag de dag staan twee bunkers nog steeds in het landschap. Eén bunker is een overnachtingsplek voor vleermuizen, maar de andere is te bezoeken. 

Meer weten

Parkeerplaats de Kiekkaaste

Er zijn een aantal parkeerhavens nabij uitkijktoren de Kiekkaaste. Check 'praktisch' voor alle info.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij uitkijktoren Kiekkaaste zelf kan niet geparkeerd worden, maar op korte loopafstand zijn een aantal parkeerhavens. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats Nieuwe Statenzijl in Drieborg. Wandel via het sluizencomplex de Westerwoldse Aa over. Hierna sla je linksaf. In de verte ontdek je de Kiekkaaste al. Wandel via het vlonderpad, het Marcelluspad, naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen. Dit betekent niet dat mindervalide bezoekers het gebied vanaf dit punt niet kunnen overzien. Door het verbrede vlonderpad en de steiger die om de Kiekkaaste is geplaatst, kunnen bezoekers die niet via de trap naar boven kunnen, toch het omliggende gebied overzien. Hoe mooi is dat!

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Kiekkaaste

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

tip

De Dollard

Aan de rand van Groningen én van Nederland ligt een enorm en uniek stuk ongerepte natuur, de Dollard. Uniek omdat het zoete water van de Eems en het zoute water van de Waddenzee hier elkaar treffen. En ongerept vanwege de kwelders, de slikvelden en het (droogvallend) wad. Ontdek zeldzame planten en dieren in dit bijzondere natuurgebied, zoals de uitgestrekte zeeastervelden die in de nazomer lila kleuren. Een prachtig gezicht! Vogelliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen, want de Dollard is een geliefd broed-, rust- en...

Meer weten

Zien en doen bij Uitkijktoren Kiekkaaste

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur

03 okt 2022

Ontdek de prachtige herfstkleuren in de natuur. Bekijk het eens op hoogte en beklim een uitkijktoren. Dit zijn de 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur.

5 uitkijktorens op bijzondere locaties

05 aug 2022

Een bezoek aan een uitkijktoren is al een belevenis op zich, maar deze 5 uitkijktorens op bijzondere locaties maken het wel extra speciaal. Ontdek ze in dit blogbericht.