Wandelen bij de Kiekkaaste

Download route
Waar ben ik?
13 km

Waaiboei

Bij het parkeren van je auto wordt je aandacht gelijk getrokken naar dit acht meter hoge kunstwerk, dat lijkt op een boei en een kerktoren tegelijk. De Waaiboei, ontworpen door Martin Borchert, staat boven maar los op de dijk, waardoor het kunstwerk met de wind meebeweegt. Doordat de onderkant is verzwaard met beton, blijft het kunstwerk op zijn plek liggen. Wel zo veilig. De locatie van dit kunstwerk is niet voor niets gekozen, want de boei staat op het meest noord-oostelijke punt van Nederland. Op de grens tussen land en water.

De Dollard

Aan de rand van Groningen én van Nederland ligt een enorm en uniek stuk ongerepte natuur, de Dollard. Uniek omdat het zoete water van de Eems en het zoute water van de Waddenzee hier elkaar treffen. En ongerept vanwege de kwelders, de slikvelden en het (droogvallend) wad. Ontdek zeldzame planten en dieren in dit bijzondere natuurgebied, zoals de uitgestrekte zeeastervelden die in de nazomer lila kleuren. Een prachtig gezicht! Vogelliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen, want de Dollard is een geliefd broed-, rust- en voedselgebied voor heel veel vogels. Spot onder meer strandlopers, fraters en andere watervogels. Het is een lust voor het oog.

Punt van Reide

De Punt van Reide is een schiereiland in het natuurgebied de Dollard. Omdat de zandbanken dicht bij de kust liggen, spot je hier in de zomermaanden veel zeehonden. Zeehonden komen hier namelijk naartoe om even te rusten, te baren of hun jongen te voeden. De Punt van Reide wordt daarom ook wel de kraamkamer van de Waddenzee genoemd.

Bezoekerscentrum Dollard

Wil je de natuur van de Dollard intrekken? Start dan bij bezoekerscentrum Dollard die in een oude boerderij gevestigd is. Bekijk een korte film en ontdek waarom de Dollard zo bijzonder is. En bezoek het prachtige uitkijkpunt boven in het bezoekerscentrum. Het bezoekerscentrum is niet het hele jaar open, dus check vooraf de openingstijden.

Polder Breebaart

Ook polder Breebaart ligt in het natuurgebied de Dollard, een prachtig stuk nieuwe natuur waar je bedreigde vogelsoorten zoals de kluut, de kokmeeuw en noordse stern weer volop tegen komt. De polder herbergt zelfs de grootste klutenkolonie van Europa! Ontdek zeekraal en het goudknopje op lage, vochtige gronden en spot steltlopers, lepelaars en andere bijzondere vogels in dit gebied.

Vogelkijkhut polder Breebaart

Midden in natuurgebied polder Breebaart ligt een vogelkijkhut. Vanuit deze vogelkijkhut spot je allerlei bijzondere vogels, zoals bonte strandloper, roodhalsganzen, steltlopers en misschien ook wel de zwarte ooievaar en de zeearend.

Batterij Fiemel

Batterij Fiemel maakt vanwege zijn strategische ligging deel uit van de Atlantikwall: de ruim 6.000 kilometer lange Duitse verdedigingslinie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van Noorwegen tot Spanje werden bunkers en batterijen geplaatst, ook hier bij Fiemel. In 1943 legden de Duitsers Marine Flak Batterie aan, kortweg Batterij Fiemel genoemd. Vandaag de dag staan twee bunkers nog steeds in het landschap. Eén bunker is een overnachtingsplek voor vleermuizen, maar de andere is te bezoeken. 

Parkeerplaats de Kiekkaaste

Er zijn een aantal parkeerhavens nabij uitkijktoren de Kiekkaaste. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

Aan de rand van Nederland midden in de rietlanden van natuurgebied de Dollard staat de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. De wandelroute ‘Wandelen bij de Kiekkaaste’ is een ideale manier om de Dollard en het Groningse achterland te ontdekken.

ParkerenNavigeer hiervoor naar parkeerplaats Nieuwe Statenzijl in Drieborg.
Afstand13 km
RoutebeschrijvingWandel allereerst via het sluizencomplex de Westerwoldse Aa over. Hierna sla je linksaf. In de verte ontdek je de Kiekkaaste al. Wandel via het vlonderpad, het Marcelluspad, naar de uitkijktoren. Terug gaat de route verder via de knooppunten 51 – 80 – 70 – 72 – 94 – 90 – 71 – 45 – richting 51
wandelen door de Dollard
Dollard

Wandelen aan de rand van Groningen én Nederland

Je start je wandeling bij de parkeerplaats Nieuwe Statenzijl en kijkt gelijk uit op een prachtig kunstwerk; de Waaiboei. Dit acht meter hoge kunstwerk staat op het noordelijkste punt van Nederland, op de grens tussen land en water. Via het Marcelluspad bereik je de Kiekkaaste. Vanuit deze uitkijktoren en vogelkijkhut kijk je weids uit over de kwelders, de slikvelden en de wadden van natuurgebied de Dollard. Wauw, wat een uitzicht! Weer terug op het ‘vaste land’ kun je een bakje doen bij de kleine uitspanning ‘Bakje Doen’. Hierna wandel je over het uitgestrekte Groningse landschap, langs boeren landschappen en buurtschap Kostverloren waar een kleine horecagelegenheid is. Wat is wandelen door de Dollard toch mooi!

Wil je nog meer genieten van de prachtige natuur van de Dollard? Ga dan naar bezoekerscentrum Dollard aan de zuidkant van schiereiland Punt van Reide. In de zomermaanden zijn hier veel zeehonden te vinden. Vlak bij het bezoekerscentrum staat zelfs een zeehondenkijkwand waarachter je talrijke zeehonden kunt spotten. Hoe bijzonder is dat! Ontdek nieuwe natuur in polder Breebaart en ga naar Batterij Fiemel die deel uitmaakt van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog.  

Andere wandelroutes in de omgeving van Nieuwe Statenzijl

Kun je geen genoeg krijgen van deze prachtige regio? In de omgeving ontdek je nog een andere wandelroute: Wandelroute Termunterzijl. Deze acht kilometer lange wandelroute voert onder meer langs uitkijktoren De Golf van Termunterzijl.

Zien en doen bij Wandelen bij de Kiekkaaste

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.