Uitkijktoren De Golf van Termunterzijl - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Golf van Termunterzijl

Terug Termunten · Groningen
Beklim deze bijzondere golf en ontdek niet alleen het unieke Waddengebied, maar ook hoe recreatie en natuur prachtig samengaan in de Kleine Polder.
2022
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2022
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze bijzondere golf en ontdek niet alleen het unieke Waddengebied, maar ook hoe recreatie en natuur prachtig samengaan in de Kleine Polder.

Ontdek nog meer culturele landmarks langs de Friese en Groningse waddenkust.

Foto's van de Uitkijktoren De Golf van Termunterzijl

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Ontdek nog meer culturele landmarks langs de Friese en Groningse waddenkust.

Kenninckweg 22 · 9947 PB Termunten

Bewonder het ontwerp

Midden in de heringerichte Kleine Polder tussen de dorpen Termunterzijl en Termunten staat een bijzondere uitkijktoren; de Golf van Termunterzijl. De uitzichttoren is gemaakt van verzinkt staal en omkleed met hergebruikt hardhout dat in de vorm van golven aan de uitkijktoren is gemaakt. Hierdoor krijgt het zijn unieke vorm en verraadt het hoe de toren aan zijn naam is gekomen. Al wandelend door de Kleine Polder en op de Golf van Termunterzijl ontdek en beleef je vanuit verschillende perspectieven de omgeving, het land, de zee en de dijken, en verbindt het elkaar.

Via de 51 treden tellende trap bereik je het platform van de 10 meter hoge uitkijktoren. Vanaf de top kijk je over de dijk en zie je aan de ene kant natuurgebied De Dollard en Duitsland liggen. Aan de andere kant ontdek je Termunterzijl en Termunten. Ontwerper van dit bijzondere landmark is Observatorium Rotterdam. Meer informatie over het ontwerp ontdek je op Sense of Place.

Uitkijktoren de Golf van Termunterzijl

Check de leukste feitjes

Waddenku(n)st

Uitkijktoren De Golf van Termunterzijl maakt onderdeel uit van een reeks van culturele landmarks die je langs de Friese en Groningse waddenkust kunt vinden. Wil je de andere bijzondere landmarks ook ontdekken? Ga dan naar Sense of Place.

Ontdek de geschiedenis van uitkijktoren de Golf van Termunterzijl

Oorspronkelijk bestond de Kleine Polder uit een zwemplas en ruig grasland. Sinds 2019 is deze bijzondere polder in handen van het Groninger Landschap. Samen met de bewoners hebben ze een plan ontworpen waarbij natuur en recreatie hand in hand gaan. Inmiddels is de Kleine Polder volledig heringericht met als sluitstuk de bouw van uitkijktoren de Golf van Termunterzijl in december 2022.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog verschillende andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Nieuwe Statenzijl uitkijktoren Kiekkaaste, in natuurgebied De Onlanden de gelijknamige uitkijktoren en bij het dorp Warfhuizen Luchtwachttoren 701. Of bekijk het volledige overzicht van uitkijktorens in Nederland.

De Kleine Polder

Op de grens van land en zee waar zoet en zout water elkaar ontmoeten, ligt de Kleine Polder, een gebied dat in 2022 is heringericht. Het westelijk deel is een prachtig recreatief gebied met zwemplas, speeleiland en natuurlijk een uitkijktoren, de Golf van Termunterzijl. Het oostelijk deel is prachtig ontwikkeld als natuurgebied waar volop ruimte is voor broedende vogels, vissen en planten weelderig kunnen groeien.

Meer weten

Eems

Deze 371 kilometer lange rivier ontspringt in het Duitse natuurgebied Senne en mondt via de Dollard uit in de Noordzee.

Meer weten

Termunterzijl

In dit Groningse dorpje aan de Eems is het goed toeven. Termunterzijl is in 1601 ontstaan na de bouw van een sluis over het Termunterzijldiep. Dit water heeft altijd een belangrijke rol gespeeld. De haven van Termunterzijl groeide in de 19de eeuw zelfs uit tot een belangrijke zeehandelshaven. Ook werd in die tijd een tweede sluis aangelegd. Verschillende bezienswaardigheden herinneren ons nog uit die tijd, waaronder gemaal Rozema en het museumgemaal Cremer. Tegenwoordig is het vooral een gezellig dorp met jachthaven, strandje, musea en leuke horecagelegenheden.

Meer weten

Gemaal Rozema

Een gemaal zorgt ervoor dat bij hoge waterstanden het water uit het gebied kan pompen. Gemaal Rozema, vernoemd naar een waterbouwkundige van het Waterschap in de regio, is sinds 2000 in gebruik. Hiervoor zorgde het oude gemaal Cremer hiervoor dat nu een museum is.  

Meer weten

Museumgemaal Cremer

Omdat de twee sluizen in Termunterzijl hun maximum bereiken, bouwt het Waterschap in 1930 dit gemaal te bouwen, zodat water dag en nacht naar de zee kan worden gepompt. Het gemaal werd vernoemd naar vader en zoon Cremer, beiden waterbouwkundigen bij het Waterschap Oldambt.

Wil je het museumgemaal bezoeken? Dat kan. Iedere zondag is het ’s middags open. De vrijwilligers laten dan beide dieselmotoren enkele keren draaien.

Meer weten

Kerk Termunten

In het dorp Termunten staat een restant van een grote middeleeuwse kruiskerk. Dit neemt niet weg dat het een mooie kerk is met onder meer siermetselwerk, spitsbogen en rondvensters. Van mei tot en met oktober kan de kerk dagelijks bezocht worden.

Meer weten

Parkeerplaats de Golf van Termunterzijl

Er is parkeergelegenheid bij de ingang van de Kleine Polder. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Batterij Fiemel

Batterij Fiemel maakt vanwege zijn strategische ligging deel uit van de Atlantikwall: de ruim 6.000 kilometer lange Duitse verdedigingslinie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van Noorwegen tot Spanje werden bunkers en batterijen geplaatst, ook hier bij Fiemel. In 1943 legden de Duitsers Marine Flak Batterie aan, kortweg Batterij Fiemel genoemd. Vandaag de dag staan twee bunkers nog steeds in het landschap. Eén bunker is een overnachtingsplek voor vleermuizen, maar de andere is te bezoeken. 

Meer weten

Vogelkijkhut polder Breebaart

Midden in natuurgebied polder Breebaart ligt een vogelkijkhut. Vanuit deze vogelkijkhut spot je allerlei bijzondere vogels, zoals bonte strandloper, roodhalsganzen, steltlopers en misschien ook wel de zwarte ooievaar en de zeearend.

Meer weten

Polder Breebaart

Ook polder Breebaart ligt in het natuurgebied de Dollard, een prachtig stuk nieuwe natuur waar je bedreigde vogelsoorten zoals de kluut, de kokmeeuw en noordse stern weer volop tegen komt. De polder herbergt zelfs de grootste klutenkolonie van Europa! Ontdek zeekraal en het goudknopje op lage, vochtige gronden en spot steltlopers, lepelaars en andere bijzondere vogels in dit gebied.

Meer weten

Punt van Reide

De Punt van Reide is een schiereiland in het natuurgebied de Dollard. Omdat de zandbanken dicht bij de kust liggen, spot je hier in de zomermaanden veel zeehonden. Zeehonden komen hier namelijk naartoe om even te rusten, te baren of hun jongen te voeden. De Punt van Reide wordt daarom ook wel de kraamkamer van de Waddenzee genoemd.

Meer weten

Zeehondenkijkwand

Wil je zeehonden spotten, bezoek dan zeker de zeehondenkijkwand aan de zuidkant van het schiereiland Punt van Reide. Elk jaar plaatst het Groninger Landschap van mei tot en met september een zeehondenkijkwand waarachter je talrijke zeehonden kunt spotten zonder ze te storen. Hoe uniek is dat!

Meer weten

Bezoekerscentrum Dollard

Wil je de natuur van de Dollard intrekken? Start dan bij bezoekerscentrum Dollard die in een oude boerderij gevestigd is. Bekijk een korte film en ontdek waarom de Dollard zo bijzonder is. En bezoek het prachtige uitkijkpunt boven in het bezoekerscentrum. Het bezoekerscentrum is niet het hele jaar open, dus check vooraf de openingstijden.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk bij de ingang van De Kleine Polder. Navigeer hiervoor naar gemaal Rozema, Mello Coendersbuurt 1 Termunterzijl. De parkeerplaats ligt aan het weggetje ten oosten van dit gemaal. Vervolgens wandel je binnen enkele minuten naar uitkijktoren De Golf van Termunterzijl.

Toegankelijkheid

Uitkijktoren de Golf van Termunterzijl is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Golf van Termunterzijl

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Golf van Termunterzijl

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.